Ζήτησαν στήριξη, αλλιώς σβήνουν οι Μαρωνίτες-Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί

Σειρά προβλημάτων και αιτημάτων από πλευράς της Μαρωνιτικής Κοινότητας, τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων και Εγκλωβισμένων, με το ουσιαστικότερο ζήτημα να είναι αυτό της εξεύρεσης λύσης για τη διατήρηση των Μαρωνιτών, καθώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων λιγοστεύει δραματικά και η μόνη σωτηρία πλέον της κοινότητας, είναι οι νεότερες γενεές, που χρίζουν στήριξης, ώστε να κατοικήσουν στα μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια. 

Η σύνθεση του πληθυσμού πλέον στα Μαρωνιτικά χωριά έχει αλλάξει, καθώς πέραν του 80% των μόνιμων κατοίκων πλέον είναι επανεγκατεσταθέντες. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, Γιαννάκης Μούσας, σήμερα οι επανεγκατασταθέντες είναι 250 και οι εγκλωβισμένοι 56 (52 στον Κορμακίτη και τέσσερις στην Καρπάσια). «Κάποτε ήταν 500 και 1,000. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερήλικες και η πίεση πλέον έρχεται στους επανεγκατασταθέντες».

Όσο αφορά τα αιτήματα που τέθηκαν από πλευράς της Μαρωνιτικής Κοινότητας, είναι να επιτρέπεται η μεταφορά προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές, η αποζημίωση που οφείλουν να τυγχάνουν οι παραγωγοί από θεομηνίες ή πυρκαγιές και επίσης οι τίτλοι ιδιοκτησίας στους εγκλωβισμένους που διατηρούν οικίσκους στις ελεύθερες περιοχές, αλλά όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής, το υπουργείο εσωτερικών δεν δίνει τις συγκεκριμένες άδειες. 

Επέστρεψαν τα χωριά τους, χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ στήριξης

Χαρακτηριστικό αίτημα την ίδια ώρα των Μαρωνιτών και συγκεκριμένα των επανεγκατασταθέντων, όπως διαμήνυσε ο κ. Μούσας, «είναι να εξομοιωθούν με τους εγκλωβισμένους. Δηλαδή ότι δικαιούνται οι εγκλωβισμένοι να δικαιούνται και αυτοί. Θεωρώ ότι προχωρούμε σιγά σιγά αλλά πρέπει να γίνουν πιο μεγάλα βήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, γιατί εγκλωβισμένοι μας οδεύουν προς τη δύση. Τα θέματα που έθεσαν οι επανεγκατασταθέντες είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο σχέδιο των γεωργοκτηνοτρόφων για να επιχορηγούνται. Επίσης έθεσαν το θέμα της οικονομικής στήριξης για επιδιόρθωση των σπιτιών τους. Αυτοί οι άνθρωποι επέστρεψαν τα χωριά τους, χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ στήριξης από το κράτος. Ακόμη, υπάρχει αίτημα της μαρωνιτικής κοινότητας όπως δημιουργηθεί ένα σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης για τον κόσμο που επιστρέφει για να έχει οικονομική στήριξη. Κάτι που συμβαίνει στις ακριτικές περιοχές. Είναι κάτι που συμβαίνει στις νεαρές οικογένειες σήμερα με 15,000 ευρώ σε ζευγάρια που πάνε να μείνουν στον Κορμακίτη και την Καρπάσια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή απόγνωσης από εγκλωβισμένους Μαρωνίτες-«Στο τέλος θα μας διώξουν»

Προβληματισμένος παρουσιάστηκε επίσης και ο Κοινοτάρχης της Καρπάσιας, Χριστάκης Χατζηαντώνης, ο οποίος σημείωσε ότι «η Καρπάσια αυτή τη στιγμή έχει τέσσερις εγκλωβισμένους και τέσσερις επανεγκατασταθέντες. Όταν πεθάνει κάποιος εγκλωβισμένος, τα κτήματα του δεν δικαιούνται να τα εγγράψουν τα παιδιά του. Η Καρπάσια σβήνει και εάν δεν στηρίξουμε τους επανεγκατασταθέντες, τότε θα σβήσει. Το ζήτημα είναι σοβαρό και για τα δυο χωριά. Θέλουμε να πληρώνονται αυτοί που σπέρνουν και το ίδιο ισχύει και με τους εγκλωβισμένους». 

Από τη δική του πλευρά ο Κοινοτάρχης Κορμακίτη, Ηλίας Κατσιολούδης, αφού ευχαρίστησε το υπουργείο Εσσωτερικών και τον επίτροπο Προεδρίας για τα πολλαπλά οφέλη που έχουν οι Μαρωνίτες, είπε ότι «έχουμε αρκετά προβλήματα, αλλά ανάμεσα σε αυτά θέλουμε και μια τουαλέτα στο νεκροταφείο του Κορμακίτη». 

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σχολικής Εφορίας Μαρωνιτών, Βαλεντίνος Κουμέττου, εξήγησε πως μετά την επίσκεψη της επιτροπής, προέκυψαν κάποια προβλήματα που έγιναν πιο έντονα και είναι σχετικά με το σχολικό κτίριο που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και είναι επικίνδυνο για να φιλοξενεί μαθητές. «Μέχρι να τελειώσει το σχολείο δεν έχουμε άλλο χώρο για τα παιδιά αυτά. Επίσης είναι το μοναστήρι των καλογριών που χρίζει επιδιορθώσεων, που είναι οι αδελφές εκεί καλογρίες και χρειάζονται κάποια στήριξη. Επιστρέφουν οικογένειες με παιδιά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα οδοφράγματα. Ειδικά τα παιδιά των κτηνοτρόφων, πρέπει να τους δοθούν ελαφρύνσεις στις μεταφορές των προιόντων τους». 

Δεν μπορούν να εξισωθούν οι εγκλωβισμένοι με τους επανεγκατασταθέντες

Ξεκάθαρος ήταν από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος σημείωσε ότι για κανένα λόγο δεν μπορούν να εξισωθούν οι εγκλωβισμένοι με τους επανεγκατασταθέντες. «Αυτοί οι άνθρωποι έζησαν τα πέτρινα χρόνια, δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς τους ανθρώπους. Όσο αφορά της κτηνοτροφικές επιδοτήσεις κάναμε ένα τεράστιο βήμα για να βοηθήσουμε τους γεωργούς επαναγκατασταθέντων. Προχωρήσαμε με σχέδιο και είπαμε ότι μπορούν να καλλιεργούν τα κτήματα των γονιών τους και τους βοηθήσαμε με επιδότηση. Αυτό το κίνητρο το παίρνουν περισσότερο οι Μαρωνίτες και δεν μπορεί να εξισωθούν σε καμία περίπτωση με τους εγκλωβισμένους»​.

Την ίδια ώρα, ο κ. Φωτίου, επεσήμανε πως «με τον ίδιο ζήλο που ασχολούμαστε με τα ζητήματα εγκλωβισμένων στην Καρπασία, το ίδιο κάνουμε και με τους Μαρωνίτες εγκλωβισμένους. Σήμερα, υπάρχουν 56 εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες, 52 στον Κορμακίτη και τέσσερις στην Καρπάσια. Την ίδια ώρα υπάρχουν συνολικά 280 μαρωνίτες επανεγκατεσταθέντες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός και επειδή βλέποντας ότι ο γερασμένος πληθυσμός μειώνεται, έρπεπε να δώσουμε σημασία στους επανεγκατεστέθεντες γι’ αυτό πρέπει να τους στηρίξουμε ώστε να δώσουμε ζωή στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια. Έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο νεαρών ζευγαριών και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί έντεκα ζευγάρια, τα οποία πήραν αυτό το σχέδιο«​​. 

Όσο αφορά το σχολείο των Μαρωνιτών, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι αυτό θα επαναλειτουργήσει τη σχολική χρονιά 2023-24, διότι τα νεαρά ζευγάρια που υπάρχουν στον Κορμακίτη δεν έχουν πεισθεί ότι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο σχολείο. «Αυτό το σχολείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τις νέες οικογένειες. Γίνονται ρυθμίσεις με το Υπ. Παιδείας και τα παιδιά τους έρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Σκοπός είναι να επαναλειτουργήσει το σχολείο και είναι απόφαση αυτό»​​. 

Την αμέριστη στήριξή τους στη Μαρωνιτική κοινότητα εξέφρασαν και από τη δική τους πλευρά οι βουλευτές, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Νίκο Κέττηρο να σημειώνει ότι «είδαμε ανθρώπους και συνομιλήσαμε με εγκλωβισμένους που προβληματίζονται πως θα επιλυθούν τα ζητήματά τους». Ο Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «οι Μαρωνίτες είναι σάρκα από τη σάρκα μας και είναι αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας. Πρέπει τα ζητήματα των Μαρωνιτών να επιλυθούν άμεσα και να τους βοηθήσουμε»​​​​.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάριος Μαυρίδης, σημείωσε πως «η Μαρωνιτική κοινότητα χρειάζεται στήριξη. Η επιβίωση της βασίζεται στα τέσσερα χωριά της τα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες πλευρές. Η προσπάθεια είναι να διατηρήσουμε αυτά τα χωριά και ευχαριστούμε την Κυβέρνηση για τη στήριξη της. Την ίδια ώρα, τα μαρωνίτικα χωριά χρειάζονται υποδομές για να μπορέσει να επιστρέψει κόσμος».​​​​

 

Δειτε Επισης

Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα