Γεωργίου: Παρατεταμένο ενεργειακό σοκ αν δεν είναι σταδιακή η απεξάρτηση από Ρωσία

Στον κίνδυνο ενός «παρατεταμένου ενεργειακού σοκ» σε περίπτωση που δεν ληφθεί υπόψη από την Ευρώπη η ανάγκη μιας σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, Γιώργος Γεωργίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της ΕΕ που συγκάλεσε τη Δευτέρα η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με αντικείμενο την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για «Βαβέλ». Όπως είπε, δεν εκδόθηκαν σαφείς αποφάσεις και «όλα αυτά οφείλονται στα τεράστια διιστάμενα αντιφατικά συμφέροντα που χαρακτηρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και τις διάφορες εταιρείες φυσικού αερίου από τη Ρωσία» λόγω του βαθμού εξάρτησης χωρών και εταιρειών από το ρωσικό ΦΑ.

«Όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με την πανδημία, έτσι και τώρα ουδεμία αλληλεγγύη, σύμπνοια ή ομόνοια έχει παρουσιαστεί. Ο καθείς τραβάει τα κάρβουνα στη δική του ποδιά αναλόγως του ποιά είναι τα συμφέροντά του» ανέφερε.

Είπε ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα πληρώνουν σε ρούβλια, αλλά και χώρες που συστήνουν να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς όπως λέει, η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι τεράστια και ανέρχεται στο 40% σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές για το φυσικό αέριο και περίπου 26% για το πετρέλαιο.

Η Ευρώπη, συνέχισε, δεν είναι έτοιμη να υλοποιήσει εκείνα που έχει εξαγγείλει, την ανάγκη δηλαδή να αποθηκεύει φυσικό αέριο, κάτι που όπως είπε, είναι «πρακτικά αδύνατο» να γίνει, καθώς μεταφράζεται σε 56 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε σύγκριση με 7 δις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποθηκευμένα. 

«Εκτός και αν υπονοούν ότι θα πνιγούν οι ωκεανοί με τα αμερικάνικα βαπόρια που θα πρέπει να κουβαλούν το πανάκριβο πλέον αμερικανικό LNG» ώστε οι χώρες να «απομακρυνθούν από τις αγκαλιές της Ρωσίας και να περιπέσουν σε έναν πολύ σφιχτό και δαπανηρότατο εναγκαλισμό με το αμερικάνικο φυσικό αέριο» είπε κ. Γεωργίου.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος είναι εξαιρετικά απομονωμένη στον ενεργειακό τομέα, ενώ παρατήρησε ότι «συγκροτημένη στρατηγική για αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο δεν υπάρχει, ούτε και εκ μέρους της Ευρώπης» κάνοντας λόγο για «σπασμωδικές ενέργειες».

Αναφέρθηκε σε «εγκατάλειψη του EastMed» από τους Αμερικανούς ενώ «κάτω από την ανάγκη να απομονωθεί η Ρωσία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα επανέρχεται η ανάγκη της αξιοποίησης στη Μεσόγειο των φυσικών πόρων».

Είπε ότι εκείνο που έχει τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή για την Κύπρο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με τα υπόλοιπα δίκτυα ώστε να απαλλαγεί η χώρα από τις πολύ υψηλές τιμές που υπάρχουν.

Παρατήρησε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προκρίνουν τα δικά τους συμφέροντα, ζητώντας εξαιρέσεις, οι οποίες δίνονται, όπως έγινε με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία αναφορικά με το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Εμείς και αν είμαστε εξαρτημένοι ως Κύπρος από κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να επικαλεστεί η Κυβέρνηση για να μπορέσει να διασφαλίσει φτηνό ενεργειακό καύσιμο για τον κυπριακό λαό» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για μείωση του κόστους της ενέργειας.

Τέλος ανέφερε ότι από τις «αλλοπρόσαλλες, μη καλά μελετημένες προτάσεις» που υποβάλλονται, υποσκάπτονται επίσης οι πολιτικοί στόχοι που τέθηκαν από την Ευρώπη για την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο-Κατέκαψε οκτώ δεκάρια γης
Απομακρύνθηκαν οριστικά τα έργα που βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης από την Εθνική Πινακοθήκη στην Ελλάδα
Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ-Διαμαρτύρονται για τη διαφθορά
Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στη Λαττάκεια της Συρίας
Από υπερθερμία έσβησε το βρέφος που ξεχάστηκε στο όχημα-Τα ευρήματα της νεκροτομής
Αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος μαστροπείας που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ-«Σάλταραν τα κορίτσια»
Απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος-«Είμαστε έτοιμοι αλλά και προετοιμασμένοι»
Κατηγορεί τον Πούτιν για καθυστέρηση της εκεχειρίας ο Ζελένσκι-Πιέσεις στη Μόσχα από «συμμαχία των προθύμων»
Παραθέτει τις δράσεις του για το υδατικό το ΤΑΥ-Κάθε χρόνο και χειρότερα οι εισροές στα φράγματα
Καλούν τη Ρωσία να δείξει πολιτική βούληση για τερματισμό του πολέμου Φον Ντερ Λάιεν και Κόστα