Η στρατηγική Χριστοδουλίδη, ο έλεγχος του αφηγήματος και η σιωπή

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, επιλέγοντας να το πράξει με βίντεο μέσω διαδικτύου. Και παρόλο που ακολούθησε μια θύελλα αντιδράσεων, ο υποψήφιος αποφάσισε έκτοτε να κάνει περιορισμένες παρεμβάσεις, σε ό,τι αφορά τα θέματα ουσίας, σε προσωπικό κυρίως επίπεδο.   

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος πλέον βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο και δεν συνεργάζεται με κάποιο κόμμα, ώστε να τοποθετείται εκ μέρους του, έδειξε να αποφεύγει, σε γενικές γραμμές, τις γραπτές παρεμβάσεις. Δεν προβαίνει σε αυτές ούτε για να απαντήσει στα όσα του καταλογίζουν, ούτε για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Αντιθέτως, επέλεξε να τοποθετείται μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έκανε κάποιες επιλεκτικές εμφανίσεις σε ΜΜΕ προσωπικά. Από τους συνεργάτες του έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μόνο η εκπρόσωπος Τύπου του.

Μάλιστα, ενώ το επιτελείο του προσεκλήθη να συμμετάσχει στην πρόσφατη συζήτηση για τη δημοσκόπηση του «Σίγμα», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο επιφυλάχθηκε να το κάνει την επόμενη φορά. Αναπάντητη παραμένει και η πρόσκληση του REPORTER να σχολιάσει το επιτελείο του τη δική μας δημοσκόπηση, λίγες μέρες πιο πριν, παρά το εξαιρετικό ποσοστό που κατέγραφε.  

Όλα αυτά δημιούργησαν μία συζήτηση στα πολιτικά πηγαδάκια, κατά πόσον οι περιορισμένες παρεμβάσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, με στόχο να συνεχιστεί το μοτίβο της κυρίως παρασκηνιακής δραστηριότητας που ακολουθούσε προ της εξαγγελίας του και αν θα συνεχίσει να την ακολουθεί και στην συνέχεια.

Είναι σαφές πως η τακτική των λίγων δημόσιων παρεμβάσεων τους προηγούμενους μήνες δεν βγήκε σε κακό στον υποψήφιο, όπως προκύπτει από την πρωτιά του στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να επικεντρώσει τις δυνάμεις του στις κατ’ ιδίαν επαφές με τους πολίτες ή σε συνάξεις με μικρό αριθμό παρευρισκομένων, ακούγοντας και συζητώντας σε ανεπίσημα πλαίσια, χτίζοντας έτσι προσωπικές σχέσεις με τους ψηφοφόρους. Οι δημόσιες εμφανίσεις του πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και γίνονταν αραιά και επιλεκτικά. Εκ μέρους του δεν μιλούσε κανείς άλλος. Και τα νούμερα δείχνουν πως αυτή η προσέγγιση δεν ενοχλούσε τους πολίτες και δεν επηρέασε αρνητικά την πορεία του.

Όμως πριν μερικούς μήνες ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε εξαγγείλει ακόμη την υποψηφιότητά του και δεν βρισκόταν σε επίσημη προεκλογική εκστρατεία. Και σίγουρα δεν βρισκόταν συνεχώς στο μάτι του Συναγερμικού κυκλώνα, με αλλεπάλληλες βολές εναντίον του. Ενδεχομένως να έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να μεταβάλει τη συμπεριφορά του σε «κλασική» συμπεριφορά υποψηφίου ακόμη και ότι υπάρχει χρόνος για αυτή τη μετάβαση, δεδομένου ότι μας χωρίζουν από τις εκλογές αρκετοί μήνες. Επίσης, η αποφυγή να απαντά συνεχώς στις επικρίσεις, είναι πιθανόν να σχετίζεται με το μη συγκρουσιακό προφίλ που καλλιεργεί, διαφοροποιώντας την προσέγγισή του από την κομματική συμπεριφορά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αγνοήσει τον σάλο που προκλήθηκε μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, εξαιτίας των viral βίντεο με τις copy-paste αναφορές. Μπορεί ο κ. Χριστοδουλίδης να απομάκρυνε τον επικοινωνιολόγο του με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο επέλεξε να μην κάνει πολλές κινήσεις για να καλύψει την επικοινωνιακή ζημιά που προκλήθηκε. Χωρίς να είναι σαφές αν το ζήτημα της λογοκλοπής, όπως το ονομάζει ο ΔΗΣΥ, του έχει στοιχήσει επί της ουσίας, είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με μια συζήτηση που συντηρείται από το κυβερνών κόμμα και η επιλογή του είναι να λέει όσο το δυνατόν λιγότερα.

Η πραγματικότητα είναι πως ο υποψήφιος έμεινε σοβαρά εκτεθειμένος για το θέμα και οδεύει στον προεκλογικό με μια «τάτσα». Όπως διαφάνηκε στην πορεία, το copy paste ήταν αρκετά εκτεταμένο. Και, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης στον Πολίτη, παρόλο που ο Γιώργος Φλέσσας βρισκόταν στην επικοινωνιακή του ομάδα τότε, η ομιλία αφορούσε δικές του σκέψεις, που αποτύπωσε γραπτώς ο Μιχάλης Σοφοκλέους και όχι ο πρώην επικοινωνιολόγος του κ. Χριστοδουλίδη. «Ούτε ο κ. Σοφοκλέους, ούτε ο κ. Φλέσσας ήταν αυτοί που σκέφτηκαν αυτά που έλεγα», τόνισε. Δήλωσε, επίσης, στον Alpha, «πνευματικός ιδιοκτήτης» 46 αναφορών της εξαγγελίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να μην απαντήσει ευθέως στον κ. Κασουλίδη, ενώ θα μπορούσε, τουλάχιστον, να πει συγνώμη, αφού παραδέχεται το πρόβλημα και φρόντισε να απολύσει το πρόσωπο που θεωρεί υπεύθυνο. Επέλεξε, όμως, τον δρόμο της σιωπής, είτε γιατί θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο κάποτε το ζήτημα θα ξεχαστεί, είτε γιατί στοχεύει να ελέγχει ο ίδιος το αφήγημα και να μιλά εκεί και όπου κρίνει απαραίτητο και όχι όταν προκαλείται να δώσει απαντήσεις.

Παρομοίως, επέλεξε να μην τοποθετηθεί ούτε για άλλα θέματα που βρίσκονται ψηλά στη συζήτηση. Προτίμησε να κάνει κάποιες δημόσιες εμφανίσεις που αφορούσαν μεν σημαντικά ζητήματα, αλλά δεν αποτελούσαν παρέμβαση στην τρέχουσα επικαιρότητα, ενώ δεν υπήρξε κάποιος να κάνει αυτές τις τοποθετήσεις εκ μέρους του, όπως συμβαίνει με υποψηφίους που έχουν κομματική υποστήριξη.     

Το κατά πόσον οι περιορισμένες παρεμβάσεις οφείλονται σε στρατηγική επιλογή ή σε έλλειψη του απαραίτητου μηχανισμού παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο. Ενδεχομένως ο κ. Χριστοδουλίδης να αναμένει την υποστήριξή του από κάποια κόμματα ώστε να αποφασίσουν από κοινού τα «πρόσωπα» της εκστρατείας του, τα οποία θα τον εκπροσωπούν δημόσια σε πολύ πιο συχνές παρεμβάσεις. Είναι, όμως, ξεκάθαρο πως δύσκολα θα συνεχίσει να αποτελεί σχεδόν τη μοναδική φωνή της υποψηφιότητάς του μακροπρόθεσμα και θα πρέπει οι τοποθετήσεις από το επιτελείο του να πυκνώσουν με την πάροδο του χρόνου.

Η στρατηγική του Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, ακόμη δεν υπήρξαν δείγματα ούτε από την πλευρά του κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος κλήθηκε, στην πραγματικότητα, να διαχειριστεί μόνο μία επίθεση, εκείνην του Αχιλλέα Δημητριάδη, έχοντας το ΑΚΕΛ να λειτουργεί υποστηρικτικά, ενώ στη διάθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται εδώ και μήνες ολόκληρος ο μηχανισμός του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί