Ομήρου στον REPORTER: Μνημείο απολυταρχίας η ΕΔΕΚ σήμερα, μόνη λύση η επανίδρυση

Πώς μπορεί να βρεθεί λύση για να βγει η ΕΔΕΚ από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όλοι όσοι υπήρξαν ή είναι μέλη και στελέχη της και σήμερα παρακολουθούν το πάλαι ποτέ περήφανο  κόμμα του Βάσου Λυσσαρίδη να μετατρέπεται όπως ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του το χαρακτηρίζει, «μνημείο απολυταρχίας», αλλά και πιο διαιρεμένο από ποτέ. 

Από τη μια η σημερινή ηγεσία δεν μετακινείται ούτε βήμα από τις θέσεις της. Από την άλλη μια σειρά από μέλη και στελέχη βγαίνουν μπροστά και ζητούν αποκατάσταση του μητρώου και σύγκληση νέου Συνεδρίου, για να αναδειχθούν εκ νέου τα μέλη της ηγεσίας και των οργάνων του κόμματος. Κάπου εκεί και τα ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ που το ένα μετά το άλλο εκφράζουν την απογοήτευση τους και ζητούν άμεσα να δοθεί λύση.  

Σήμερα ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, με δήλωση του στον REPORTER εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την κατάσταση στο κόμμα, την οποία χαρακτηρίζει ως αξιοθρήνητο κατάντημα στο οποίο οδήγησε η σημερινή ηγεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αντίλογος των 607 στις δημόσιες δηλώσεις Σιζόπουλου-Πώς απαντούν στις δηλώσεις του

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου», σημειώνει σε δήλωση του ο κ. Ομήρου, «για το αξιοθρήνητο κατάντημα στο οποίο οδήγησε την ΕΔΕΚ η σημερινή ηγεσία. Από κίνημα δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας το μετέτρεψαν σε μνημείο απολυταρχίας απαξιωμένο από την κοινωνία».

Υποδεικνύει παράλληλα πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τη κατάσταση στην οποία περιήλθε σήμερα το κόμμα, ενώ εκφράζει τη θέση πως η μοναδική λύση είναι η επανίδρυσή του. «Δυστυχώς», προσθέτει, «οι έγκαιρες προειδοποιήσεις μου ''ήχησαν εις ώτα μη ακουόντων''. Μόνη λύση η επανίδρυση της ΕΔΕΚ σε δημοκρατικά και υγιή θεμέλια».

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιαννάκης Ομήρου καταφέρεται εναντίον της ηγεσίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού και στο παρελθόν αμφότεροι αντάλλαξαν πυρά, ειδικά για το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης του κόμματος, όταν ο νυν πρόεδρος παρέλαβε το κόμμα από τον τέως πρόεδρο του Κινήματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Ομήρου για συνέντευξη Σιζόπουλου σε REPORTER-«Ψεύδεται ασύστολα»

Πριν από τον Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος παρεμβαίνει σήμερα στον REPORTER, ήταν χθες ο Δώρος Θεοδώρου, επίσης ιστορικό στέλεχος του κόμματος ο οποίος κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι πορεύεται κόντρα στην έννοια του δικαίου και της δημοκρατίας, κόντρα στην Δικαιοσύνη με κόλπα και εξυπνάδες. Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα του κόμματος, ο κ. Θεοδώρου εξέφρασε την υποστήριξη του σε κάθε προσπάθεια που θα φέρει την ενότητα, εκτιμώντας πως τέτοια είναι η διαδοχή Σιζόπουλου από τον Κωστή Ευσταθίου.

Εξάλλου χθες επίθεση εξαπέλυσε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, είπε ότι όταν ο κ. Σιζόπουλος μιλά για θλιβερή μειοψηφία, «προφανώς εννοεί τον ίδιο και τον περίγυρό του». Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα του κόμματος, σημείωσε πως, η μαζική συστράτευση βουλευτών, ευρωβουλευτή, ιστορικών στελεχών του κινήματος μαζί με την κίνηση των 607 και την ομάδα πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ, και όσων συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια έχουν ένα και μοναδικό στόχο και αυτός είναι να γίνει ένα δημοκρατικό συνέδριο «και να μιλήσει η δημοκρατία όπως πρέπει με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και τότε θα επανέλθει η ομαλότητα στην ΕΔΕΚ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευθείες βολές Παπαδάκη κατά Σιζόπουλου-«Προσπαθεί να καταστρέψει το ΓεΣΥ»

Με τις δικαστικές μάχες να έχουν μπει πλέον κατά μέρος, αφού οι όποιες αποφάσεις καθυστερούν και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος, πλέον το βάρος πέφτει στο πολιτικό επίπεδο, με τους διαφωνούντες να έχουν ήδη απευθυνθεί στον Μαρίνο Σιζόπουλο με δύο βασικά αιτήματα. Πρώτον να αποκατασταθεί το μητρώο και δεύτερον να συγκληθεί νέο Συνέδριο. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα του μητρώου εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αφού σύμφωνα με τον τέως Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Μιχάλη Τερέπεη, αυτό έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους στενούς του συνεργάτες, πριν παραδοθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων για το Συνέδριο. 

Κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Μιχάλης Τερέπεης κρατούσε παράνομα το μητρώο μελών, το οποίο θα έπρεπε να φυλάσσεται στο γραφείο του Προέδρου. Πάντως το καταστατικό του κόμματος, προβλέπει πως το μητρώο μελών βρίσκεται στην κατοχή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και όχι στην κατοχή του προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνουν δράση, ζητούν Συνέδριο ΕΔΕΚίτες-Μαζί τους Ευσταθίου και Μυριάνθους

Στο θέμα του μητρώου μελών δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, από τη στιγμή που αποτελεί τη νούμερο ένα διαφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, αφού είναι εξόχως σημαντικό, εάν όντως υπήρξε αλλοίωση. Κι αυτό διότι πέραν των συνεπειών, εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί,  υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα να καθορίστούν και οι δυναμικές σε ενδεχόμενη εσωκομματική εκλογική διαδικασία. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πρόσβαση και στις δύο εκδοχές του μητρώου, οι νέες εγγραφές που έγιναν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, στο μητρώο της ΕΔΕΚ, χωρίς να εγκριθούν από το Πολιτικό Γραφείο, ξεπέρασαν τις 800. 

Πάντως η απάντηση της ηγεσία της ΕΔΕΚ, στα αιτήματα των διαφωνούντων, ήταν μια ανοικτή πρόσκληση για να υπάρξει διάλογος και να βρεθεί λύση στα προβλήματα. Μέχρι στιγμής επίσημα η πρόσκληση παραμένει αναπάντητη αν και δεν φαίνεται πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει τόσο, όσο να επιτρέπουν στις δύο πλευρές να καθίσουν και να λύσουν σε λίγες ώρες τα προβλήματα. Αντιθέτως καθημερινά προστίθενται στο τραπέζι και νέα ζητήματα, καθιστώντας τον διάλογο «είδος πολυτελείας», στο κόμμα των Σοσιαλιστών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσκληση Σιζόπουλου σε διαφωνούντες-«Ελάτε σε διάλογο να λύσουμε τα προβλήματα»

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί