Συμφωνία Πούτιν-Μακρόν-Σολτς για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον κ. Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.

Ο καγκελάριος Σολτς και ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκαν ακόμη στην παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία είναι ιδιαίτερα τεταμένη ως αποτέλεσμα του ρωσικού πολέμου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Επιχείρηση Νάρνια»-Το σχέδιο του Ισραήλ για εξουδετέρωση πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν
Αποφυλακίστηκε ο Λευκορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Σεργκέι Τιχανόφσκι
Χούθι: Θα χτυπήσουμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αερόστατο στη Βραζιλία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Γιατί είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Ιράν ακόμη και με εμπλοκή των ΗΠΑ
Ερντογάν κατά Ισραήλ: Ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά
Κατέπλευσε εκ νέου στο λιμάνι Λεμεσού το «Crown Iris»-Μετέφερε 1.600 ξένους υπηκόους
Πούτιν: Είπαμε στο Ισραήλ ότι το Ιράν δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα