Πήραν για εξορκισμό τα παιδιά τους γιατί ήταν ομοφυλόφιλα-Άλλαξε θέση η εκκλησία

Συνεχίζουν να σοκάρουν οι αποκαλύψεις των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όσον αφορά στο θέμα των «θεραπειών» μεταστροφής, στις οποίες υποβλήθηκαν, όταν αποκάλυψαν στις οικογένειές τους τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή εκφράστηκαν για την ταυτότητα φύλου τους.

Η συζήτηση που άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, με αφορμή την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, η οποία αποσκοπεί στην ποινικοποίηση πρακτικών και τεχνικών ή παροχής υπηρεσιών με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, συνεχίστηκε χθες, κατά την οποία οι εκπρόσωποι της οργάνωσης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κύπρο, ACCEPT, προέβησαν σε νέες αποκαλύψεις στοιχείων που έχουν περισυλλέξει από άτομα που έχουν υποβληθεί σε εν λόγω πρακτικές.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αντώνης Παπαγεωργίου, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι ως ACCEPT έχουν τρέξει μία έρευνα, μαζί με επιστημονική εταιρεία από την Ελλάδα, κατά την οποία κατέγραφαν μαρτυρίες ατόμων, που έχουν υποβληθεί σε αυτές τις πρακτικές. Ξεκαθάρισε πως όλες οι μαρτυρίες ήταν ανώνυμες, ώστε να μην υπάρξει επαναθυματοποίηση των ατόμων αυτών. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση, όπως υπέδειξε ο κ. Παπαγεωργίου, ήταν ότι οι πλείστες αναφορές αφορούσαν κυρίως ιερείς.

«Είχαμε εξορκισμό, είχαμε περιπτώσεις που έστελναν ανθρώπους για ορμονοθεραπείες, είχαμε περιπτώσεις που γονείς έστελναν τα παιδιά τους σε ψυχολόγους για να τα διορθώσουν, όταν τους έλεγαν την αλήθεια. Είχαμε περιπτώσεις που πάντρευαν άτομα με γυναίκες που δεν ήξεραν, είχαμε περιπτώσεις που έκαναν προσευχή για να αλλάξει το άτομο να γίνει straight. Ήμουν κι εγώ ένα από τα άτομα που υπέστησαν θεραπείες μεταστροφής. Η συναίνεση δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε ότι θα ακολουθήσουν βασανιστήρια και τσαρλατανισμός». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες από ΛΟΑΤΚΙ άτομα-«Ιερείς κάνουν εξορκισμό»

Η τοποθέτηση Κουκουμά

Ο εισηγητής της εν λόγω πρότασης, Γιώργος Κουκουμάς, κατά την αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε πως ξεκίνησε ο διάλογος για το θέμα αυτών των πρακτικών, επειδή πολλοί στην Κύπρο δεν πιστεύουν ότι γίνονται. Πρόσθεσε, πως λαϊκά μπορεί κάποιος να πει ότι αυτές οι πρακτικές χρησιμοποιούνται για να «ισιώσουν» τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Με την προώθηση της πρότασης νόμου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπέδειξε πως πρέπει να σταματήσει αυτός ο τσαρλατανισμός που γίνεται, καθώς επίσης και να σταλεί ένα μήνυμα, ειδικά σε νέα παιδιά, που υπόκεινται σε τέτοιες πρακτικές, ότι είναι παράνομο και μπορούν να το καταγγείλουν.

«Είναι παράνομο αυτό το πράγμα και ο ΟΗΕ προχώρησε σε εκκλήσεις για ποινικοποίηση του θέματος. Για να μπούμε στην ουσία, έγινε τον περασμένο Μάρτιο η προηγούμενη συζήτηση και υπήρξε θετική τοποθέτηση ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ποινικοποίηση αυτών των πρακτικών και να στείλουμε μήνυμα ότι τα άτομα ΛΟΑΤΙ δεν έχουν κάποια πάθηση. Αυτές οι πρακτικές συμβαίνουν στην Κύπρο, ακόμη κι αν κάποιος δεν θέλει να το δει».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως από την πρώτη συζήτηση για το θέμα, προέκυψαν τρία σημεία  από τις τοποθετήσεις:

-Στις περιπτώσεις που γονείς παίρνουν το παιδί τους και πηγαίνουν στο εξωτερικό, που δεν είναι ποινικοποιημένες αυτές οι πρακτικές, αυτό μπορεί να ποινικοποιηθεί στην Κύπρο;

-Θα πρέπει να μπει μία ρύθμιση αν ένας επαγγελματίας υγείας προβαίνει σε τέτοιες πρακτικές και θα πρέπει να ενημερώνεται ο σύνδεσμος των ΛΟΑΤΙ για να προβαίνει σε καταγγελία στα αρμόδια άτομα.

-Να χωριστούν οι θεραπείες μεταστροφής από τις θεραπείες συμβουλευτικής ψυχολογίας. Έχει τοποθετηθεί στην πρόταση νόμου, που αναφέρει ότι συμβουλευτικές ιατρικές υπηρεσίες, που βοηθούν το άτομο να αυτοπροσδιοριστεί, δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Κουκουμάς, καταλήγοντας, υπέδειξε πως είναι διατεθειμένοι να ακούσουν ανησυχίες και απόψεις και έκκλησή του είναι να προχωρήσουν και να ψηφιστεί η πρόταση.

Οι εισηγήσεις του συμβούλου του Προέδρου

Στην συνεδρία της Επιτροπής Νομικών το παρών του έδωσε και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος κατέθεσε τις δικές του απόψεις για το θέμα. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του χαιρετίζοντας την έναρξη των συζητήσεων και χαρακτήρισε τις προτάσεις που έχουν λάβει θετικές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νόμο που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα, σχετικά με το θέμα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχει μία δέσμευση ότι οι εν λόγω πρακτικές θα μπορούσαν να γίνουν σε άτομα που δίνουν την συναίνεσή τους. Όπως ανέφερε αυτό είναι λάθος, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν αναγνωριστεί ως κακοποιητικές. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, εκτός από οξύμωρο και ανήθικο να επιτρέπει ο νόμος την εφαρμογή αυτών των πρακτικών, ακόμη κι αν υπάρχει συναίνεση.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο νόμο που έχει ψηφιστεί στη Μάλτα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως ικανοποιητικός σε αντίθεση με τον εν λόγω νόμο που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα, τονίζοντας πως στην πρόταση νόμου ίσως θα έπρεπε να ενταχθούν κάποιοι ορισμοί που να προσδιορίζουν τι εστί σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου, καθώς θεωρεί πως θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν την πρόταση και θα πρέπει να συμπεριληφθεί αναφορά ότι κανένας συνδυασμός του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, δεν μπορούν να αποτελέσουν διαταραχή, ανεπάρκεια, αναπηρία ή και ασθένεια.

Ο κ. Γαβριηλίδης πρότεινε επίσης όπως να προστεθούν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες σε επαγγελματίες υγείας που χρησιμοποιούν τις θεραπείες μεταστροφής και να ξεχωρίζονται στη βάση που υπάρχει στο νόμο της Μάλτας και χαρακτήρισε ορθή την αναφορά στα επιστημονικά σώματα. Τελευταία του πρόταση ήταν όπως υπάρξει πρόνοια να ενταχθούν και χρηματικά πρόστιμα στην πρόταση, να μην είναι μόνο φυλάκιση η ποινή.

Διαφωνία για τη λέξη

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών έδωσε το λόγο στους προσκεκλημένους, που εκπροσωπούσαν τις Επιτρόπους Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, χωρίς να εκφράσουν κάποια ανησυχία.

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε σε κάποιους προβληματισμούς που έχουν καταγράψει. Αρχικά ανέφερε πως όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνουν τον αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στις ελευθερίες του κάθε ατόμου και στο σεξουαλικό προσανατολισμό του, ωστόσο πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί για κάποιες διαγνώσεις που περιλαμβάνονται σε διεθνή εγχειρίδια.

Όπως σημείωσε, σε ένα εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται στην Αμερική και σε ένα άλλο που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ, υπάρχουν πέντε διαγνώσεις που αφορούν δυσφορία γένους σε παιδιά, δυσφορία γένους σε εφήβους και ενήλικες, ασυμφωνία γένους σε παιδιά και ασυμφωνία γένους σε εφήβους και ενήλικες.

Πρόσθεσε πως θέση τους είναι να υπάρξει μία μικρή πρόνοια στη νομοθεσία που να καλύπτονται παρεμβάσεις που θα γίνονται από ειδικούς. Όπως ανέφερε, εισήγησή τους είναι να ενταχθεί «επιστημονικά καθιερωμένες και ειδικές πράξεις από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, για σκοπούς αξιολόγησης και θεραπείας, δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, αν εφαρμόζονται για αντιμετώπιση παθήσεων, που εντάσσονται στα ισχύοντα επίσημα διεθνή εγχειρίδια για αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών».

Η λέξη «παθήσεων» προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων της οργάνωσης ACCEPT, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να αλλάξει η συγκεκριμένη λέξη, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά λεπτό ζήτημα και πρέπει η κάθε τοποθέτηση να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας απάντησε ότι θα αλλάξει η λέξη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία έκανε λόγο για μία ενδιαφέρουσα πρόταση και από πλευράς τους, τόνισε, οφείλουν να αναφέρουν ότι η ποινικοποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, αφού είναι μέχρι στιγμής είναι μία γενική αναφορά.

Από πλευράς του, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ανέφερε πως συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση νόμου καθώς είναι αδιανόητο, στις μέρες μας να γίνονται τέτοια πράγματα. Ο εκπρόσωπος του ΠΔΣ πρόσθεσε πως «είναι σοκαριστικά αυτά που ακούμε και πρέπει επιτέλους να ποινικοποιηθούν αυτές οι πρακτικές. Είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε ένα άτομο που λόγω της διαφορετικότητάς τους, υπόκειται σε αυτές τις πρακτικές».

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε εκ νέου τον ενδοιασμό τους, όσον αφορά στις επιστημονικά ορθές διαδικασίες, να μην ληφθούν ως πρακτικές μεταστροφής, προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμπεριληφθεί μία πρόνοια που να τις διαχωρίζει.

Η θέση της εκκλησίας

Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος, πριν από λίγα χρόνια είχε δημοσίως τοποθετηθεί με σκληρές λέξεις για τους ομοφυλόφιλους και το gay parade που πραγματοποιούν, φαίνεται ότι η εκκλησία έχει αλλάξει θέση, όσον αφορά στο ζήτημα. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είχε επί λέξη αναφέρει το όχι και τόσο μακρινό 2016 «ντροπή τους,  έχουν ξετσιπωθεί. Και κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω;». 

Λίγα χρόνια αργότερα, η θέση της εκκλησίας έχει αλλάξει κατά πολύ, αφού όπως ακούστηκε στην Επιτροπή Νομικών, από εκπρόσωπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η εκκλησία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει δικαίωμα επιβολής στους ανθρώπους και ξεκαθάρισε ότι ο ευαγγελικός λόγος είναι σαφής. Όποιος θέλει, ακολουθεί. Υπέδειξε στη συνέχεια πως το κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να ακολουθήσει τη συνείδησή του και να επιλέγει σε ποιο βαθμό θα υπηρετήσει την ηθική ή οποιαδήποτε ηθική αρχή, που δεν είναι καταστροφική για τη ζωή των υπολοίπων της κοινωνίας.

«Γι’ αυτό η εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί άριστα με ανθρώπους που δεν έχουν καμία θρησκευτική πίστη ή μεταφυσική αναφορά και σαφώς και με τους πάντες και να μοιραστεί μαζί τους το σεβασμό στην ελευθερία επιλογής του ανθρώπου», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής υπέδειξε πως εκεί που σταματά η ελευθερία του ενός πολίτη, ξεκινά η διαφωνία του άλλου. «Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να επιλέξει τον κάθε πνευματικό που θέλει. Ενδεχομένως να υπάρχουν ανάξιοι να υπηρετούν σωστά το σώμα».

Διαφώνησε το ΕΛΑΜ

Μετά την τοποθέτηση των καλεσμένων της Επιτροπής, το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι φύλο και αυτά είναι δύο και καθορίζονται κατά τη γέννηση. Υπέδειξε στη συνέχεια ότι ως ΕΛΑΜ, διαφωνούν με την πρόταση νόμου, καθώς πολλά από τα αδικήματα που αναφέρονται, είναι ήδη ποινικά αδικήματα και διώκοντα.

Για να ενισχύσει τη θέση του, έφερε παράδειγμα ένα πατέρα ο οποίος ενδεχομένως ο γιος του να είναι ομοφυλόφιλος και να θελήσει να τον πάρει σε ένα ιερέα να μιλήσουν. «Μπορεί και να εξομολογηθεί και στο τέλος να του διαβάσει μία ευχή. Θα αναγκάσουμε την εκκλησία να αλλάξει τις πρακτικές της που υπάρχουν εδώ και 2000 χρόνια. Πολλές πρακτικές μπορούν να βλάψουν την υγεία κάποιου. Αναρωτιέμαι αν θα φτάσουμε, κάποια στιγμή, να βγάλουμε κώδικα δεοντολογίας, που θα συμπεριφέρονται οι γονείς στα παιδιά».

Μετά τις τοποθετήσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, χαιρέτησε τις θετικές απόψεις όλων των εμπλεκομένων και σημείωσε πως οι προτάσεις που έγιναν θα ήταν πιθανό να ενταχθούν στην πρόταση νόμου.

Δειτε Επισης

Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»