Στο μικροσκόπιο της Επ. Γεωργίας η γαλακτόσκονη-Ζητά απαντήσεις για τη χρήση της

Την ώρα που οι παραγωγοί γάλακτος έχουν τα βλέμματα στραμμένα προς τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο θα γίνουν πραγματικότητα οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις διαμαρτυρίες τους, η Επιτροπή Γεωργίας θέλει να ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για ένα σημαντικό κεφάλαιο, που έχει προκαλέσει δυσφορία στους παραγωγούς. Αυτό της εισαγωγής, της χρήσης και της εμπορίας γαλακτόσκονης.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Γεωργίας έρχεται να θέσει εκ νέου υπό το μικροσκόπιό της, ένα θέμα που συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να λάβει ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εισαγωγή της γαλακτόσκονης και το ενδεχόμενο χρήσης της.

«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα αυτό και είδαμε ότι κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αποφασίστηκε να εξεταστεί αυτεπάγγελτα, θα έχουμε αγροτικές οργανώσεις, υπηρεσιακούς και το Τελωνείο, για να μας πουν τι ποσότητες εισάγουμε, που πάνε, τι γίνεται, για να έχουμε και εμείς μία εικόνα της κατάστασης», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και ένας εκ των εισηγητών της πρότασης, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Η έναρξη της συζήτησης την δεδομένη χρονική διάρκεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν έξω από Προεδρικό και Υπουργείο Γεωργίας, την περασμένη εβδομάδα, με τους βουλευτές, στην προκειμένη, να ζητούν από τους αρμόδιους να καταθέσουν αν υπάρχουν στοιχεία της ιχνηλάτησης της εισαγωγής της γαλακτόσκονης.

«Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι παράγουμε χαλούμια περισσότερα από το γάλα. Θέλουμε να έχουμε μία εικόνα ιχνηλάτησης της γαλακτόσκονης, να δούμε αν ευσταθούν αυτά που λέει ο πρόεδρος των τυροκόμων, από που έρχονται και που πάνε αυτές οι ποσότητες».

Δυσαρεστημένες οι αγροτικές οργανώσεις

Το γεγονός ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των αγροτικών οργανώσεων, οι οποίες βλέπουν ανεπάρκεια, όσον αφορά στον τρόπο που δουλεύουν οι αρμόδιοι.

«Το θέμα αυτό συζητείται στη Βουλή εδώ και αρκετά χρόνια, να γίνει μία ιχνηλάτηση από το Υπουργείο Εμπορείου και το Τελωνείο, για να δουν από που έρχεται η σκόνη και που καταλήγει. Όταν το θέμα τίθεται συνεχώς στη Βουλή και δεν υπάρχει τελική απόφαση, κάτι δεν πάει καλά, κάποιοι αδυνατούν να λάβουν μέτρα», υπέδειξε στον REPORTER ο οργανωτικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Λάρνακας, Γιάννης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου εξήγησε πως ως αγροτικές οργανώσεις δεν είναι σε θέση να κατέχουν στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι γίνεται χρήση γαλακτόσκονης, αφού αυτό πρέπει να το αποδείξουν το Τελωνείο και το Υπουργείο Εμπορείου, τα οποία είναι αρμόδια να ασκούν την ιχνηλάτηση, για να δουν που καταλήγει αυτή η σκόνη.

«Είναι θέση όλων των αγροτικών οργανώσεων ότι η γαλακτόσκονη προκαλεί ζημιά στο τελικό προϊόν που είναι το χαλούμι και προς τον παραγωγό και προς το κοινό. Αν φύγει η γαλακτόσκονη, θα επωφεληθούν αρκετά οι αγελαδοτρόφοι και οι αιγοπροβατοτρόφοι».

«Στο χαλούμι απαγορεύεται η χρήση της γαλακτόσκονης»

Την θέση ότι κανείς από τις αγροτικές οργανώσεις δεν θέλει τη γαλακτόσκονη στο χαλούμι, καθώς μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Κυριάκος Καϊλάς, ο οποίος σημείωσε πως σε προϊόντα ΠΟΠ πρέπει να ακολουθείται ένα πρότυπο.

«Αν χρησιμοποιείται για παραγωγή χαλουμιού, θα πρέπει το Υπουργείο Εμπορίου να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να μπουν και οι ανάλογες ποινές. Απαγορεύεται να μπαίνει στο χαλούμι η γαλακτόσκονη. Είναι ξεκάθαρο ότι τα προϊόντα που είναι ΠΟΠ πρέπει να έχουν προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο».

Ο κ. Καϊλάς επεσήμανε πως η πρώτη φορά που ως οργανώσεις έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αγελαδοτρόφων, αιγοπροβατοτρόφων και βιομηχάνων, καθώς τότε παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας ότι υπάρχουν περίπου 15 χιλιάδες τόνοι χαλουμιού που δεν δικαιολογούνται βάσει των ποσοτήτων που είχαν.

«Εκεί αναφέραμε ότι υπάρχει γάλα που έρχεται από τα κατεχόμενα, υπάρχουν χαλούμια που μπορεί να έρχονται από αλλού και να βαπτίζονται κυπριακά και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γαλακτόσκονη, ότι εισάγεται για να παράξουν γιαούρτι και άλλα προϊόντα. Στο χαλούμι, όμως, απαγορεύεται η χρήση της γαλακτόσκονης».

Θέση του Παναγροτικού και άλλων οργανώσεων, που εκπροσωπούν τους παραγωγούς γάλακτος είναι ότι πρέπει να γίνονται εξειδικευμένοι έλεγχοι από τους αρμόδιους και αν βρεθεί γαλακτόσκονη, ο παραβάτης θα πρέπει να πληρώνει όλα τα έξοδα των προστίμων μόνος του.

«Γίνονται έλεγχοι, όμως πρέπει να είναι πιο αυστηροί και πιο πυκνοί. Πρέπει να βρεθεί λύση, για να μπορούμε να συνεχίσουμε με το χαλούμι. Έγιναν 44 έλεγχοι και οι 22 υποθέσεις θα καταλήξουν σε κάποια φάση στο Δικαστήριο, επειδή δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και περιμένουμε την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, που έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές προς το Υπουργείο για να πραγματοποιούν ελέγχους και ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί».

Δεν εφησυχάζονται οι αιγοπροβατοτρόφοι

Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι φορείς του κράτους έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους για την παραγωγή των χαλουμιών, όπως είχε ανακοινωθεί από πλευράς Κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, με τους αιγοπροβατοτρόφους να μην εφησυχάζονται, κρατώντας μικρό καλάθι. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βγουν ξανά στους δρόμους, αφού στο τραπέζι βρίσκεται η λήψη δυναμικών μέτρων όπως να κλείσουν λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και να πραγματοποιήσουν δυναμική κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό.

Πάντως, από τη δική τους πλευρά, όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας έχουν δεσμευτεί ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στην επιτήρηση της κατάστασης. «Κάθε δεκαπέντε μέρες θα έρχονται οι αρμόδιοι για να μας ενημερώνουν τι έχουν κάνει με τους ελέγχους. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής το χαλούμι και οι έλεγχοι, επειδή αυτή η ασυδοσία πρέπει να σταματήσει», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες