Σκέψεις για PCR για την ευλογιά των πιθήκων-Καταρτίζεται πλάνο από το Υπ. Υγείας
08:46 - 24 Μαΐου 2022
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ, την ίδια ώρα, έχει συγκληθεί σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να καταρτιστεί πλάνο διαχείρισης για ενδεχόμενα περιστατικά.
Μιλώντας στην Κρατική τηλεόραση, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε πως το αντικείμενο της σύσκεψης σήμερα είναι η διαχείριση του θέματος, ως προς τα διάφορα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν. «Αφορά τη διαχείριση πιθανού κρούσματος, τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, θέματα ιχνηλάτησης, απομόνωσης επαφών, εργαστηριακής διάγνωσης. Πρέπει να γίνει ένα πλάνο, το οποίο θα καλύπτει όλα τα βασικά σημεία. Είναι και τα σημεία εισόδου αλλά είναι και εντός της Δημοκρατίας, λόγω και του τουρισμού αυτή την περίοδο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ. Κυριακίδου: Να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων
Σε ερώτηση εάν πρόκειται να ξεκινήσουν προληπτικά διαγνωστικές εξετάσεις PCR, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως βρίσκονται στη διαδικασία να αναπτύξουν τη μέθοδο PCR. «Είμαστε σε διαβούλευση με το εργαστήριο αναφοράς του ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο. Σήμερα θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Γίνονται σκέψεις, όμως από εκεί και πέρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συσκέψεις αλλά και να υπάρχουν και οι σχετικές εγκρίσεις από την πολιτική ηγεσία. Μέχρι το τέλος της ημέρας ή αύριο θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε συστάσεις από την Κομισιόν, για να ετοιμαστεί ένα σχέδιο εμβολιασμού για την ευλογιά, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε πως εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχουν, προσθέτοντας όμως ότι έχει τεθεί αυτό το θέμα.
«Το προσεγγίζει λίγο διαφορετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και κάπως διαφορετικά το ECDC. Τα θέματα αυτά θα τεθούν ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν είναι τόσο μεταδοτικό και τόσο λοιμογόνο. Φυσικά, όμως, τα τελευταία δεδομένα τώρα αναλύονται. Μέχρι πρόσφατα, τα πρώτα στοιχεία που είχαμε ήταν βασισμένα σε παλιότερα στοιχεία. Οπόταν, με ασφάλεια θα μπορούν και αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί να μας δίνουν στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, έχοντας αρκετά πρόσφατα στοιχεία μπροστά τους», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ήπια τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη-Συστάσεις ECDC
Παράλληλα, κληθείσα να αναφέρει εάν υπάρχει η εκτίμηση από τους παγκόσμιους θεσμούς και φορείς, πως στο άμεσο μέλλον θα βιώσουμε καταστάσεις που βιώσαμε με τον κορωνοϊό, με περιορισμούς και καραντίνα, είπε ότι στο παρόν στάδιο, μέσα από τις συστάσεις που παίρνουμε από ΠΟΥ και ECDC, δεν φαίνεται να υιοθετούν αυτή την πιθανότητα, να μπούμε σε μια πανδημία, της έκτασης του covid.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντίνου «χρειάζεται εγρήγορση και σωστή προετοιμασία. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε μπει σε μια νέα επιδημιολογική εποχή, που τα ατομικά προστατευτικά μέτρα πρέπει να βρίσκονται σε ισχύ συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μπροστά μας ένα πλάνο και μια στρατηγικής, όπως μας ζήτησε και ο ECDC».
Επιπλέον, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε πως στις 21 ημέρες είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που εκδηλώνεται η ασθένεια σε επαφές, οι οποίες έχουν έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι γύρω στις 12. Η κλινική εικόνα, είναι εικόνα ίωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, η οποία συνοδεύεται από εξάνθημα σε πρώτη φάση. Στις χώρες της Αφρικής, όπου υπάρχει αυτή η ασθένεια, τα περιστατικά θνησιμότητας φθάνουν μέχρι και το 10%. Tα περιστατικά που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα και έτσι το ποσοστό είναι γύρω στο 3%».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων-Ετοιμάζουν πλάνο διαχείρισης
- ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάλλαξης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων
- Νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε Πορτογαλία και Ισπανία