Τα αναπάντητα ερωτήματα, η συνεργασία στο Κέντρο και οι δυναμικές

Η εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσουν, σε επίσημο επίπεδο, διαβουλεύσεις του με τα κόμματα του Κέντρου. Χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση μεταξύ τους, όπως διευκρινίζει τόσο ο ίδιος ο υποψήφιος όσο και το ΔΗΚΟ που προκλήθηκε από τον ΔΗΣΥ να απαντήσει, η αποτυχία για δημιουργία κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου με το ΑΚΕΛ και οι χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας που συγκεντρώνουν τα σενάρια αυτόνομης καθόδου, οδηγούν προς την κατεύθυνση συνεργασίας.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, παραμένει άγνωστο ποια μορφή θα λάβει αυτή η συνεργασία, εάν τελικά ευοδωθεί. Αν και υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, δεν υπάρχει παράλληλα αυτού του είδους συζήτηση και με την ΔΗΠΑ, που ενδεχομένως επίσης να ακολουθήσει την ίδια πορεία, καθώς, προς το παρόν, εργάζεται στην προώθηση της δικής της πρότασης, με τον κύκλο των επαφών αυτών να αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αποτελεί, συνεπώς ερώτημα, αν η πιθανή υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από περισσότερο από ένα κόμματα -εάν τελικά αυτό το σενάριο λάβει σάρκα και οστά- θα αποτελεί μια κοινή, πολυμερή συμφωνία ή ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ του ιδίου και της κάθε πολιτικής οντότητας. Κι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ενδεχομένως να επηρεάσει τις δυναμικές που θα διαμορφωθούν στη συνέχεια, εάν αυτές οι συμφωνίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, στην εξαγγελία του φρόντισε να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του ως μία που προέρχεται από τον κόσμο και όχι από τα κόμματα. Η όποια κομματική υποστήριξη εκ των πραγμάτων θα αναπροσαρμόσει, σε κάποιο βαθμό, αυτό το αφήγημα, καθώς πλέον στην εξίσωση θα βρεθούν, έστω και εκ των υστέρων, και πολιτικές δυνάμεις. Και προφανώς θα επηρεάσει και τον τρόπο που θα λειτουργεί επιτελικά.

Οι πυρήνες που σήμερα υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του και αποτελούνται από απλό κόσμο, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να δουλεύουν πλάι πλάι με τους κομματικούς πυρήνες. Το πρόγραμμα που σχεδιάζεται σήμερα από την ομάδα των στενών συνεργατών του υποψηφίου, θα πρέπει πλέον να ενσωματώσει και θέσεις προερχόμενες από τα κόμματα που θα προσφέρουν την υποστήριξή τους, ώστε η υποψηφιότητα να είναι αντιπροσωπευτική. Το κάθε κόμμα θα φέρει στην εξίσωση τον δικό του οργανωτικό μηχανισμό και τον τρόπο που αυτός εργάζεται και ενδεχομένως τη δική του επικοινωνιακή ομάδα. Και αναμενόμενο είναι πως τα έμπειρα στελέχη των κομμάτων θα βγουν μπροστά να στελεχώσουν πολιτικά τον προεκλογικό.

Όλα αυτά απαιτούν ένα επίπεδο συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Συνεργασία η οποία περιπλέκεται από διάφορα βαρίδια που φέρνουν τα κόμματα μαζί τους και τα οποία θα πρέπει ο Νίκος Χριστοδουλίδης να διαχειριστεί, ώστε να κυλήσει ομαλά η εκστρατεία του. Είναι καλά γνωστή η αντιπαράθεση που επικρατεί ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, λόγω του κοινού, εκρηκτικού τους παρελθόντος. Εάν, τελικά, βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο, είναι όντως σε θέση να συνεργαστούν, αφήνοντας πίσω τους τις πληγές του παρελθόντος; Παρομοίως, καθόλου μυστική δεν είναι η εσωκομματική διαμάχη που βασανίζει εδώ και καιρό την ΕΔΕΚ. Εάν βρεθεί στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη το κόμμα, θα βρεθεί στην ολότητά του; Θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά οι αντιμαχόμενες πλευρές; Η παρουσία της μίας προεξοφλεί την απουσία της άλλης; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν, ως προς τον τρόπο που θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών μερών, με διαφορετικές ατζέντες.

Σε προγραμματικό επίπεδο ενδεχομένως να είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Ουδέποτε χώριζαν τα κόμματα του Κέντρου τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, αν και υπάρχει η ξεκάθαρη διαφοροποίηση της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό. Και ο τρόπος που παρουσίασε την υποψηφιότητά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον απλό πολίτη στο επίκεντρο, είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατός με τους ιδεολογικούς άξονες στους οποίους κινείται συνήθως το κυπριακό Κέντρο. Είναι, ωστόσο, ερώτημα πώς θα τυγχάνουν διαχείρισης οι διαφωνίες, με δεδομένο ότι το σημείο αφετηρίας είναι μια ανεξάρτητη, προϋπάρχουσα υποψηφιότητα και σε κάποια θέματα υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων.

Άλλο ένα ερώτημα είναι το μετά. Δηλαδή πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία σε περίπτωση που επιτύχουν και ο κ. Χριστοδουλίδης εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο υποψήφιος έδωσε το στίγμα των προθέσεών του στην εξαγγελία του, προαναγγέλλοντας ότι η Κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα αποτελείται από τους πιο ικανούς, ανεξαρτήτως κομματικής και πολιτικής προέλευσης, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί πως οι ηγεμονισμοί, οι αλαζονικές συμπεριφορές και τα διχαστικά κηρύγματα ανήκουν στο παρελθόν.

Επιθυμούν τα συνεργαζόμενα κόμματα να μοιραστούν την εξουσία με προσωπικότητες από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ τα ίδια θα έχουν εργαστεί υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη; Και μπορούν να αφήσουν πίσω τους το διχαστικό κλίμα που μεγάλωσε γενιές κομματικών στελεχών και να προσαρμοστούν σε ένα νέο πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού τόσο εύκολα; Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Οι απαντήσεις θα ξεκινήσουν να έρχονται όταν και εφόσον επέλθουν συμφωνίες. Αλλά κυρίως όταν αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη…   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκτός πλαισίου κινήθκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου