Σε επιφυλακή η Κύπρος για την ευλογιά των πιθήκων-Φόβος να εξελιχθεί σε πανδημία

Ετοιμότητα και προσοχή του πληθυσμού στην εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και στην Κύπρο, συστήνει το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμοξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εμφανιστεί και στην Κύπρο, αφού αυτή την στιγμή υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι λίγα ακόμη τα περιστατικά στην παρούσα φάση, γνωρίζουμε πώς μεταδίδεται, επομένως πρέπει να προσέχουμε γενικά ως πληθυσμός. Χρειάζεται να τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας, αν δει κάποιος ύποπτες βλάβες στο σώμα κάποιου να μην πλησιάσει και να μην αγγίξει και αν παρουσιαστούν κάποια ύποπτα συμπτώματα να μιλήσει με τον γιατρό του, ούτως ώστε να γίνει μια διερεύνηση», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από στενή επαφή κι όχι κατά ανάγκη από σεξουαλική επαφή. «Ένας γιατρός που αγγίζει πάνω στις βλάβες χωρίς γάντια και μετά αγγίξει πάνω στο πρόσωπο του, στους βλεννογόνους, μάτια, μύτη, στόμα, μπορεί να κολλήσει. Επίσης ένα άτομο κολλά και με το αναπνευστικό σύστημα. Αν δηλαδή κάποιος που έχει πρόβλημα με τον ιό αυτό - επειδή υπάρχει στις εκκρίσεις του αναπνευστικού - αν βήξει στο πρόσωπο μας και μολυνθούν οι βλεννογόνοι μας μπορεί να κολλήσει. Θέλει καθαριότητα, θέλει προσοχή», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι ως Κύπρος να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια, απάντησε καταφατικά. Εξήγησε ότι υπάρχουν αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία της, και που κάνουν την νόσο ακόμα πιο ήπια.

«Η εμπειρία μέχρι σήμερα δείχνει ότι πρόκειται για ήπια νόσο, η οποία θεραπεύεται. Θα υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί που θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα παιδιά, ομάδες που είναι πιο υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν πιο βαριά. Επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έστω κι αν μέχρι στιγμής πρόσβαλε κυρίως νέους ανθρώπους», είπε

Σε ερώτηση αν η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, η Καθηγήτρια είπε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κάποιος διότι ήδη παραξενεύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πώς επεκτάθηκε σε τόσες χώρες. Δεν είναι χαρακτηριστικό του ιού τούτου να βγαίνει έξω από μια χώρα, συνήθως τα κρούσματα που παρατηρούνταν ήταν σε μια συγκεκριμένη χώρα. Επομένως πρώτη φορά βγαίνει σε τόσες χώρες ταυτόχρονα και προβληματίζονται μήπως υπάρχει μετάλλαξη του στελέχους και έχει γίνει πιο μεταδοτικό για κάποιο λόγο».

Επεσήμανε ότι το εμβόλιο της ευλογιάς προσφέρει προστασία 80%, και χρειάζεται να γίνει στις ειδικές ομάδες πληθυσμού που είναι υψηλού κινδύνου.

Ο ιός, συνέχισε, καταστρέφεται στους 60ο βαθμούς όταν πλένονται τα ρούχα καθώς επίσης και η χλωρίνη τον καταστρέφει.

Ερωτηθείσα αν η ασθένεια είναι απότοκο του κορωνοϊού, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι «ακόμα δεν βρήκαν την αιτία. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο, υπάρχουν πολλές ερευνητικές ομάδες που ασχολούνται με την αιτιολογία, την παθογένεια και πώς μεταδίδεται και σύντομα θα μάθουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει φίμωση με πειθαρχική παραπομπή του ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Θεοχάρους
Α. Μιχαηλίδου: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για πλήρη διερεύνηση κάθε υπόθεσης αγνοουμένου
Αντικατοχική διαμαρτυρία στην κατεχόμενη Λευκωσία με σύνθημα «τέλος στον εποικισμό και την κατοχή»
Σε λειτουργία εντός της βδομάδες οι δύο μικρές φορητές μονάδες αφαλάτωσης στην Πάφο
Η δασκάλα σύμβολο του αντικατοχικού αγώνα-Δίδασκε για 23 χρόνια παιδιά που έμειναν στην κατεχόμενη Κύπρο
Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων βρεφοκομικών σταθμών-Δυσβάστακτο το κόστος φοίτησης
Νέα εποχή για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών-Οι τρεις κατηγορίες και η μοριοδότηση που βάζει τάξη
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 13,8 εκατ. ευρώ
Μεταλλίο Εξαίρετης Προσφοράς στη Μαρίζα Κωχ-«Πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού»
Επιστροφή του καιρού στα 40αρια-Νέα κίτρινη προειδοποίηση