Μεγάλης σπουδαιότητας η παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας

Τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την Αλβανή ομόλογό του Όλτα Τζάσκα, στα Τίρανα.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη είναι «μεγάλης σπουδαιότητας» για την Ελλάδα. 

«Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του τεχνικού κομματιού, προκειμένου να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν στην από κοινού προσφυγή τους «στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες». «Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές», όπως είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό «που η διατήρηση του "νόμου περί εμπολέμου" αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται «συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται».

«Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα, σημείωσε ότι αποτελούν «γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία».

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή μας. Ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ-Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν
Μήνυμα του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο-«Είμαι καλά, ψευδής η είδηση απαγωγής μου»
Αυξάνονται οι παροχές προς ηλικιωμένους για φροντίδα Στέγης και ιδρυματική φροντίδα
Τι λέει ο άνδρας που μπήκε στη μέση για να σώσει την 14χρονη-Ο περίεργος ρόλος του άνδρα με το τατουάζ
Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση
Έφθασε η ώρα της κρίσης για τους μοναχούς-Απολογούνται ενώπιον του Συνοδικού με νέα στοιχεία
Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη