Άρχισαν τα όργανα για τους δεκαπέντε αδιάφθορους-Αντιδρούν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι
11:46 - 02 Μαΐου 2022
Από έντονο προβληματισμό, τουλάχιστον από μια μερίδα της αντιπολίτευσης, συνοδεύτηκε η ενημέρωση της επιτροπής Νομικών της Βουλής, για τον κατάλογο των δεκαπέντε ατόμων που προτείνει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να επιλέξει τους πέντε που θα αποτελέσουν το πρώτο συμβούλιο της Αρχής κατά της Διαφθοράς.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Νομικών, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, παρέστησαν τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με τον πρόεδρο του, Γιώργο Αρέστη να ενημερώνει τους βουλευτές για τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο κατάλογο καθώς επίσης και τα βιογραφικά τους στοιχεία.
Στη συνέχεια οι βουλευτές, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί δεν έχουν δικαίωμα να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν ονόματα από τον κατάλογο, παρά μόνο να σχολιάσουν, όπως προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, ανέπτυξαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη κατέληξε στον κατάλογο των δεκαπέντε υποψηφίων προς διορισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ο εν λόγω κατάλογος με τα πλήρη βιογραφικά στοιχεία των δεκαπέντε προσώπων, κοινοποιήθηκε στα μέλη της επιτροπής Νομικών της Βουλής σήμερα, ενώ αύριο θα δοθει στον Προεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα λάβει τον φάκελο με τα δεκαπέντε πρόσωπα και στη συνέχεια αφού τον μελετήσει θα αποφασίσει ποιοι πέντε θα αποτελέσουν το πρώτο συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Βουλή παρέστησαν τα πέντε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αποτελείται από τον αφυπηρέσαντα δικαστή Γιώργο Αρέστη ο οποίος προεδρεύει του σώματος, τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και τεχνών , τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Crash test για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Σήμερα Βουλή, αύριο Προεδρικό η λίστα
Η συζήτηση στην Επιτροπή
Πάντως μετά το τέλος της επιτροπής εκφράσθηκαν ιδιαίτερα έντονες ανησυχίες από τον βουλευτή το ΑΚΕΛ, Άριστο Δαμιανού και από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεόπεμπτου, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για μια σειρά από ονόματα, όχι για τη θέση του Επιτρόπου Διαφάνειας, αλλά για τα μέλη του Συμβουλίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τους προβληματισμούς του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα παραλάβει τον κατάλογο αύριο το πρωί.
Ο Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως εκφράσαμε τις απόψεις μας με παρρησία και ειλικρίνεια για τον κατάλογο. «Η ατομική ακεραιότητα των ανθρώπων δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, όμως ο κατάλογος ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα μέλη, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό προσώπων, τα οποία έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά και τραπεζικά και άλλα συμφέροντα. Μάλιστα και με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με το ΚΕΠ αυτό που γνωρίζουμε γιατί έτσι είναι ως πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.
Η Αρχή, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, «που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να πατάξει τη διαφθορά πρέπει να διαθέτει την αντικειμενική αμεροληψία. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εφόσον ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων, εργάζονται, συνεργάζονται ή εξαρτώνται οικονομικά από μεγάλα συμφέροντα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, εξέφρασε την απογοήτευση του για τον κατάλογο που παρουσιάσθηκε στην επιτροπή Νομικών, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτόν, υπάρχουν άτομα με στενές διασυνδέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο, άτομα που έχουν σχέση με διαβατήρια και τράπεζες και άτομα που έχουν σχέση με κόμματα.
«Είμαστε απογοητευμένοι από το περιεχόμενο του καταλόγου και είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί πάρα πολύ για το πως θα προχωρήσει. Διότι η επιτροπή με το έργο της όταν υπάρχουν τόσο ισχυρές διασυνδέσεις με άτομα που κανονικά θα έπρεπε η αρχή να διερευνήσει. Άμα δείτε τον κατάλογο θα δείτε ότι υπάρχουν ισχυρότατες διασυνδέσεις με επιχειρηματίες στην Κύπρο που έχουν σχέση με μεγάλα έργα», κατέληξε
Ο πρόεδρος της επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, χαρακτήρισε τη συζήτηση αρκετά παραγωγική. Αυτό που κυριάρχησε, είπε ο κ. Τορναρίτης, «είναι ότι οι βουλευτές ευελπιστούν ότι από τον συγκεκριμένο κατάλογο θα γίνουν οι καλύτερες των επιλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μακριά και από συνδεδεμένες από οποιαδήποτε συμφέροντα. Είναι καλά γνωστό ότι στην πατρίδα μας υπήρξε και στο πρόσφατο παρελθόν, υπάρχει και σήμερα θέμα διαφθοράς. Για αυτό τον λόγο εργαστήκαμε και ψηφίσαμε τον Νόμο για την αρχή της διαφθοράς και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει μια ισχυρή αρχή που θα φέρει αποτελέσματα οδηγώντας στη Δικαιοσύνη όποιον παράγει διαφθορά στον τόπο μας».
Σε σχέση με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από συναδέλφους του άλλων κομμάτων ο Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως, «υπήρξαν παρατηρήσεις από ορισμένους βουλευτές τις οποίες ανέλαβε ο πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά των ατόμων που βρίσκονται στον κατάλογο, περιορίστηκε να δηλώσει πως, «υπάρχουν γυναίκες και άντρες, υπάρχουν και συνταξιούχοι και νεότεροι. Υπάρχουν και δικηγόροι και λογιστές από τον ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό χώρο. Μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε κομματική και κυβερνητική εξάρτηση».
Σε μια δημοκρατία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, «όλοι κρινόμαστε, άρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κριθεί και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και όλοι. Η κεντρική παρατήρηση είναι πως τα άτομα που πρέπει να διοριστούν δεν θα πρέπει να έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, υπέδειξε πως, «η επιτροπή κατά της διαφθοράς μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια όλων όσων θέλουν να την πατάξουν. Ενημερώθηκε η Βουλή και αύριο ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα υποβάλει αυτόν τον κατάλογο και ευθύνη του προέδρου είναι να επιλέξει τους καταλληλότερους».
Εμείς ως ΔΗΚΟ, εξήγησε, «λειτουργήσαμε στα πλαίσια του πνεύματος του Νόμου που αναφέρει για ενημέρωση της Επιτροπής Νομικών και αναμένουμε να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος μετά την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν είναι οι κατάλληλοι θα το πούμε εκ του αποτελέσματος μετά που θα λειτουργήσει η Επιτροπή.
Ερωτηθείσα εάν το ΔΗΚΟ έχει επιφυλάξεις για κάποια εκ των ονομάτων που κατατέθηκαν, απάντησε πως η ίδια κατέθεσε τα δικά της σχόλια. «Θα πρέπει να πω ότι η επιτροπή Νομικών ενημερώνεται και συζητά. Δεν έχει την εξουσία ή την ευθύνη να περιλάβει ή να αποκλείσει οποιοδήποτε. Ο Πρόεδρος έχει την εξουσία να διορίσει τα καταλληλότερα άτομα», κατέληξε η κα. Ερωτοκρίτου.