Ανιχνεύει βούληση συνεργασίας για τις Προεδρικές με ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ο Καρογιάν

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, είχε συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τους προέδρους ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως αν ευοδωθεί η προσπάθεια του, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου.   

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σίγμα ο κ. Καρογιάν, είπε πως η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο συζήτησης της πρότασης της, για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. «Συζητούμε την πρόταση μας,  όπως την έχουμε διαμορφώσει για να αναζητήσουμε ή να ανιχνεύσουμε κατά πόσον μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις στη βάση της κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής», ανέφερε.  

Μάλιστα αποκάλυψε πως τις τελευταίες ημέρες έκανε διακριτικές επαφές, όσο και με τον πρόεδρο του Συναγερμού, όσο και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, γιατί, όπως εξήγησε, «για να έχει νόημα η προσπάθεια θα πρέπει να είναι ευρύτερες δυνάμεις».

Ο κ. Καρογιάν εξήγησε πως αρχικά υπήρχαν δύο σενάρια. Το πρώτο ήταν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΔΗΠΑ, με υποψήφιο που δεν θα ήταν ούτε αρχηγός, ούτε αξιωματούχος κόμματος. «Θα ήταν μια προσωπικότητα που τα κόμματα θα  νιώθουν ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Και μαζί να μπορούσαν να συμφωνήσουν το πρόγραμμα που θα συμφωνείτο. Η λογική θα ήταν δύο τραπέζια, ένα για τη συνδιαμόρφωση των προγραμματικών συγκλίσεων και ένα για το όνομα του υποψηφίου. Δεν θα επιβάλλαμε όνομα, δεν θα μας επέβαλλαν όνομα», είπε.

Σε σχέση με την προσπάθεια που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως, «αυτό που κάνουμε τώρα, να ανιχνεύσουμε αν υπήρξε δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ με υποψήφιο που δεν θα μπορούσε να είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου γιατί είναι ηγέτης κόμματος».

Συνέχισε λέγοντας πως, «δεν είναι εύκολο εγχείρημα, οφείλω να το ομολογήσω. Έμαθα να σέβομαι και τους ανθρώπους και τους πολιτικούς, όμως πάνω από όλα έμαθα να αγαπώ τον τόπο μου. Γίνεται αυτή η ανίχνευση. Υπολογίζω τις επόμενες ημέρες να έχω ένα δείγμα. Αν υπάρχει βούληση και θέληση θα είναι καλό για τον τόπο», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ούτε αυτή η δεύτερη προσπάθεια, ο κ. Καρογιάν, ξεκαθάρισε πως τότε θα συναντηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. «Αν δεν υπάρξει θέληση, θα διευρύνουμε τον κύκλο των επαφών μας. Θα δω τον κ. Χριστοδουλίδη, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Εμείς  μέχρι τώρα, δεν έχουμε συναντηθεί ούτε με τον Χριστοδουλίδη ούτε με κάποιον άλλο. Θα τον δω όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Επανερχόμενος πάντως στην πρόταση του, τόνισε πως, «είναι σημαντικό πράγμα να νιώθει η κοινωνία ότι πέντε κόμματα που έχει την κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίζει και σε δύο εβδομάδες θα υλοποιείται.  Εγώ έχω ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι υποψήφιος. Ο επόμενος πρόεδρος θα κάθεται σε μια ηλεκτρική καρέκλα. Για αυτό το λόγο ο κάθε ηγέτης όσο ικανός και αποτελεσματικός και ευφυής να είναι από μόνος του με το κόμμα του δεν μπορεί.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στα €6,75 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Σε κοινή συνισταμένη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ για Πάφο στις Δημοτικές Εκλογές-Οι ανακοινώσεις Σιζόπουλου
Διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Πολεμιδιών ο Ανδρέας Θεοδώρου
Στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για ΣΕΥ και Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
ΓΓ ΑΚΕΛ: Συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Μέση Ανατολή: Οικονομικές επιπτώσεις, Τουρκία και μεταναστευτικό
Παλεύουν για ισχυρά ψηφοδέλτια Ευρωεκλογών τα κόμματα-Η ονοματολογία και πότε θα ληφθούν αποφάσεις
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS