Περισσότερη αποτελεσματικότητα στις ποινικές διαδικασίες διακινητών ζήτησε η Σούπερμαν

Οι ποινικές διαδικασίες  πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές και να επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά καταδίκης των διακινητών και όσων κερδοσκοπούν από την εμπορία προσώπων και εις βάρος των θυμάτων αυτού του εγκλήματος, δήλωσε η Βουλευτής, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ).

Η κ. Σούπερμαν συμμετέχει διαδικτυακά, εκπροσωπώντας τη Συνέλευση στην 31η Ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη (CCPCJ) του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), η οποία διεξάγεται στη Βιέννη, υβριδικά, μεταξύ 16 και 20 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της, ήταν η βελτίωση του νομικού πλαισίου για τη χρήση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εγκλήματος, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εμπορίας όπλων και ναρκωτικών, καθώς και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και τα εγκλήματα εις βάρος των πολιτιστικών αγαθών.

Στην παρέμβασή της, η κ. Σούπερμαν αναφέρθηκε στη σημαντική δράση της ΚΣΜ για την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και την περαιτέρω εναρμόνιση συναφών εθνικών νομοθεσιών.

Η κ. Σούπερμαν επεσήμανε, με βάση την εμπειρία της ως Επικεφαλής του Κυπριακού Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (GRETA), την ανάγκη όπως τα κράτη θωρακίσουν τις αρχές επιβολής του νόμου και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ανάλογα με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αυτό καθίσταται επιβεβλημένο, υπογράμμισε η Κύπρια Βουλευτής, ώστε οι ποινικές διαδικασίες να είναι πιο αποτελεσματικές και να επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά καταδίκης των διακινητών και όσων κερδοσκοπούν από την εμπορία προσώπων και εις βάρος των θυμάτων αυτού του εγκλήματος.

Η κ. Σούπερμαν τόνισε, τέλος, τη σημασία της αποτελεσματικής πρόληψης, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη εξάλειψης των βαθύτερων αιτίων που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους και τροφοδοτούν την εκμετάλλευση και την εμπορία προσώπων, όπως η φτώχεια, η έμφυλη ανισότητα, η βία κατά των γυναικών, οι διακρίσεις στη βάση εθνοτικών διαφορών, η κοινωνική περιθωριοποίηση και η παράτυπη μετανάστευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν πάνω από 6.000 προϊόντα μαϊμού από κατάστημα στην Πάφο
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος-«Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά από το Κυπριακό»
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στην Ελλάδα-Έγιναν στάχτη σπίτια, μάχη για πλήρη έλεγχο
Συμφωνίες με Ελλάδα για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών ενέκρινε η Βουλή
Xαιρετίζει τη ψήφιση πρότασης νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές το ΥΠΕΣ-«Τέλος στο αδιέξοδο για 9.497 περιπτώσεις»
Παρατείνεται η χρονική περίοδος για κρατική χρηματοδότηση στον ΟΚΥπΥ
Nέα κίτρινη προειδοποίηση-Σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νέο νόμο για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών
Financial Times: Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το Ιράν μετέφερε ουράνιο από το Φορντό πριν τα πλήγματα
Τριανταφυλλίδης: Ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ και ακόμα όχι η πελάτισσα μου, ζητούμε επίσημη ενημέρωση