Στο σκοτάδι οι Αρχές για τους 14 ασυνόδευτους που αγνοούνται-Μπαλάκι ευθυνών
12:04 - 16 Μαΐου 2022
Στο άγνωστο βρίσκονται οι υπηρεσίες για την εξαφάνιση των δεκατεσσάρων ασυνόδευτων ανηλίκων, που έφυγαν από τους χώρους διαμονής τους, από το 2015 μέχρι σήμερα, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το που βρίσκονται, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας, πριν από περίπου δύο μήνες.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου εξετάστηκε το θέμα, των ασυνόδευτων ανήλικων που έχουν εξαφανιστεί, δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο στοιχείο, ενώ την ίδια ώρα παρέμειναν τα γκρίζα σημεία για το ποιος έχει την ευθύνη ελέγχου αυτών των παιδιών, με τις υπηρεσίες να πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες στη Βουλή-Χάθηκαν και αγνοούνται ένδεκα ασυνόδευτα παιδιά
Από τη μια οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παραδέχονται ότι λειτουργούν ως κηδεμόνας αμέσως μετά την άφιξη ενός ανηλίκου στην Κύπρο, ωστόσο την τελευταία τριετία που πάρθηκε η απόφαση για άμεση μεταφορά όσων φθάνουν στην Κύπρο, είτε ενήλικων, είτε ανήλικων,μετακυλίζουν την ευθύνη στην Υπηρεσία Ασύλου που έχει την ευθύνη για το εν λόγω κέντρο.
Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, εξήγησε ότι «είμαστε κηδεμόνες των παιδιών, αλλά στο χώρο του Πουρνάρα είναι ευθύνη της Υπηρεσίας Ασύλου». Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η διαχείριση των ασυνόδευτων χρειάζεται διυπουργική συνεργασία. Από την άλλη, η Υπηρεσία Ασύλου σημειώνει ότι την ευθύνη για τους ασυνόδευτους έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναφέροντας απλά πως από το 2019 αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται στο Πουρνάρα.
Τη δεδομένη στιγμή, όπως ανέφερε η Μαρία Χρυσομηλά, εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου, στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται 196 παιδιά, εκ των οποίων τα 159 είναι αγόρια και τα 47 κορίτσια.
«Όταν εντοπιζόταν παλαιότερα ένας ανήλικος μεταφερόταν και υπέβαλλε αίτημα ασύλου. Μετά το 2019 αποφασίστηκε να πηγαίνουν στο Πουρνάρα. Από τους 14 ασυνόδευτους οι 9 χάθηκαν από του Πουρνάρα. Ένας μεγάλος αριθμός, είναι άτομα που στις δεκαπέντε ημέρες από την άφιξή τους εξαφανίστηκαν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάποιοι επίσης εξαφανίστηκαν από στέγες που δεν είναι κλειστές δομές», σημείωσε η κ. Χρυσομηλά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά με ελέγχους το μεταναστευτικό η Κυβέρνηση-Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Εντοπίζει προβλήματα η Επίτροπος του Παιδιού
Παρότι η Επίτροπος του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου δεν παρέστη στη Βουλή, εντούτοις απέστειλε σημείωμα, το οποίο αναγνώστηκε στην Επιτροπή, μέσω του οποίου εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς της για τους χειρισμούς που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος καταγγέλλει ότι εντοπίζει διάφορα προβλήματα ως προς την αρχική αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ τονίζει ότι προκύπτει θέμα συνεργασίας μεταξύ Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Υπουργείου Εσωτερικών.
«Παραβιάσεις υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στο Πουρνάρα. Υπάρχουν καθυστερήσεις που οδηγούν σε παρατεταμένη, παράνομη παραμονή στο Πουρνάρα», ήταν η θέση της Επιτρόπου.
Έθεσε παράλληλα και τους προβληματισμούς της για την Αστυνομία, λέγοντας πως, «δεν υπάρχει κάποιος από το ειδικό γραφείο που συστάθηκε, στο Πουρνάρα, αφού αν υπήρχε θα μπορούσε να βοηθήσει», υπέδειξε.
Καταγγελίες υπήρξαν εξάλλου και από την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες, εκπρόσωπος της οποίας έθεσε ως μεγάλο ζήτημα, το θέμα της κράτησης των παιδιών, λέγοντας πως αρκετοί ανήλικοι έμειναν για καιρό σε κατάσταση εγκλεισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν παιδιά σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα τα οποία είναι σε άτυπη κράτηση», φέρνοντας ως παράδειγμα πως υπάρχει ανήλικος που είναι έγκλειστος για δέκα μήνες. «Επίσης, το ξενοδοχείο που μεταφέρθηκαν στην Πάφο, είναι κλειστό και δεν μπορούν να βγουν έξω. Δώστε περισσότερο προσωπικό για να βοηθηθεί η κατάσταση».
Κατήγγειλε εξάλλου πως υπάρχουν πληροφορίες για παιδιά που εξαφανίστηκαν από στέγες και τα οποία κατέληξαν στα κατεχόμενα, με τρόπο που παραπέμπει σε κυκλώματα Trafficking.
«Εξαφανίστηκαν 108 ανήλικοι, βρέθηκαν οι 95»
Με τη σειρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις ενέργειες που έκανε και κάνει η Αστυνομία για την εξαφάνιση ανηλίκων σημειώνοντας ότι οι ασυνόδευτοι έφυγαν από τρεις επαρχίες. Την Λευκωσίας, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, αλλά και από διάφορους χώρους όπου δεν υπάρχει 24ωρη επιτήρηση.
«Από το 2019 καταρτίστηκε πρωτόκολλο που αφορά όλα τα ελλείποντα και ποιοι είναι. Ο αγώνας για εντοπισμό τους είναι καθημερινός. Υπάρχει παιδί που έφυγε πέντε με δέκα φορές και επέστρεψε την επόμενη ημέρα».
Παράλληλα, τόνισε πως από το 2018 εξαφανίστηκαν σε 108 περιπτώσεις ασυνόδευτα πρόσωπα και σε 95 απ’ αυτές εντοπίστηκαν, ενώ σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκε κάποιος από αυτούς τους ανήλικους να εμπλέκεται σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
«Τους αναζητούμε από το όνομα που δίνουν και την χώρα καταγωγής που δηλώνουν, αλλά οι πλείστοι δεν έχουν έγγραφα, ούτε κινητά. Ζητάμε στοιχεία από τις χώρες καταγωγής τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται», διαμήνυσε ο Αρχηγός.
Ενημέρωσε εξάλλου πως κάποιοι εξαφανίστηκαν όταν έπρεπε να κάνουν την εξιδεικευμένη εξέταση για να διαπιστωθεί η ηλικία τους ή αμέσως μετά την εξέταση.
Καταγγελίες από Ατταλίδου
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κατά την κατάθεση των θέσεων ερωτήσεων προς τους φιλοξενούμενους, προέβη σε καταγγελίες ότι υπάρχουν άτομα που γυρίζουν τα βράδια έξω από το Πουρνάρα και επιδίδονται σε πορνεία.
Όπως είπε, είδε με τα μάτια της μονήρη άτομα να κυκλοφορούν τα βράδια, έξω από το Πουρνάρα και διερωτήθηκε κατά πόσον η Αστυνομία διερεύνησε τι κάνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στον συγκεκριμένο χώρο.
Παράλληλα, κατήγγειλε ότι κάποιος, χωρίς να τον κατονομάσει, απείλησε παιδιά που είχαν μαζευτεί έξω από το Hope For Children, ότι αν δεν επιστρέψουν στο Πουρνάρα θα απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο.
«Ένα μωρό προσπάθησε να κρεμαστεί με το κασκόλ του στο κάγκελο του Hope For Children και τον πήραν στο ψυχιατρείο».
Μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε όπως η συνεδρία γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή για κάθε ένα από τους δεκατέσσερις ανήλικους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι έντεκα ασυνόδευτοι που αγνοούνται-Μετά τον ντόρο, νέες έρευνες