Αντιπολιτευτικά πυρά Στεφάνου-«Χρειάζεται αλλαγή που να τερματίζει τον κατήφορο»

Η πρόταση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο πληροί εκείνες τις προδιαγραφές που μπορεί να εκφράσει την κοινή πεποίθηση για αλλαγή, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατά τον χαιρετισμό του στην 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Ο τόπος, είπε, χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή που να τερματίζει τον κατήφορο, να βάλει τέλος στα αδιέξοδα και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πορευτούν μαζί με το ΑΚΕΛ για να επιτευχθεί ο στόχος της αλλαγής. 

«Με ευθύνη των κυβερνώντων, η Κύπρος θεωρείται ως χώρα που ξεπλένει βρώμικο χρήμα και ως καταφύγιο απατεώνων», ανέφερε και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για «έλλειψη αξιοπιστίας στο Κυπριακό, αλλά και για έλλειψη αξιοπιστίας για πολλά άλλα ζητήματα», όπως τα χρυσά διαβατήρια τις βίζες.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο ΔΗΣΥ και κυβέρνηση έχουν υποβαθμίσει το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος και «μας έχουν επιστρέψει πίσω σε εποχές πρωτοφανούς αυταρχισμού ετσιθελισμού και συναγερμοποίησης του κράτους».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο συνέδριο του ΑΚΕΛ, στην ιστορία και φυσιογνωμία του, στην  πορεία του, «με αυτή την πορεία εμείς θα συνεχίσουμε τη δική μας πορεία για να περάσουμε και τα 100 χρόνια για να περάσουμε και τα 200 χρόνια και για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς όφελος του λαού μας του τόπου μας των εργαζομένων και κάθε αξίας και ιδανικού, που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος μέσα από τους πολύχρονους αιώνες του».

Με αυτή την πορεία ως καταπίστευμα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «θα συνεχίσουμε τη δική μας την πορεία εκσυγχρονίζοντας τις δράσεις μας στις σύγχρονες πολύ δύσκολες και σύνθετες συνθήκες τοπικά και διεθνώς. Για εμάς η ιστορία του κόμματος μας αποτελεί το καθρεφτάκι εκείνο το οποίο κοιτάζουμε για να πορευόμαστε με ασφάλεια με περηφάνια με αξιοπρέπεια μπροστά».

Αναφερόμενος στις συνδιασκέψεις των επαρχιακών οργανώσεων του ΑΚΕΛ, είπε πως συνεχίζουν τη συζήτηση που άρχισαν στο συνέδριο.

«Η συνδιάσκεψη του κόμματος στη Λάρνακα είναι η πρώτη στη σειρά, είπε και ανέφερε πως μέσα από τη συζήτηση που θα έχουν το διήμερο, συζητώντας και τα γενικά, στηριζόμενοι στις αποφάσεις του συνεδρίου «να δούμε πώς γινόμαστε καλύτεροι, πιο ισχυροί, πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα γενικά και τα ειδικά που έχουμε στην επαρχία της Λάρνακας. Και σίγουρα θα συζητήσουμε πώς η επαρχιακή οργάνωση του ΑΚΕΛ Λάρνακας θα συνεχίσει να παράγει το αξιοσημείωτο έργο που παράγει και για το κίνημα και για την επαρχία και για την κοινωνία της Λάρνακας».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως οι συνδιασκέψεις γίνονται και μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο από προβλήματα από κινδύνους αλλά και αδιέξοδα. «Πολλά αδιέξοδα τα οποία δημιουργεί προκαλεί η διακυβέρνηση του τόπου εδώ και 10 σχεδόν χρόνια από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Όπου κοιτάξεις υπάρχουν αδιέξοδα. Τόσο σημαντικά που το παρόν και το μέλλον του τόπου γίνεται ένα διακύβευμα το οποίο μας ανησυχεί πολύ», είπε.

Πρώτο μεγάλο αδιέξοδο το Κυπριακό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχουμε απέναντι μας μια όσο ποτέ άλλοτε προκλητική Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί το αδιέξοδο για να προωθεί και να ενισχύει τη διχοτόμηση επί του εδάφους προσπαθώντας να οριστικοποιήσει την διχοτόμηση».

Και ενώ, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «έχουμε μια τέτοια κατάσταση με μια προκλητική Τουρκία, από την άλλη έχουμε ένα Πρόεδρο και μια κυβέρνηση του Συναγερμού που κατάφεραν -γιατί περί κατορθώματος- πρόκειται να θεωρούνται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο και την στασιμότητα».

Το αφήγημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την κατάσταση στο Κυπριακό έχει καταρρεύσει και δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αξιοπιστία διεθνώς και γι αυτό δεν πείθει για τα αφηγήματα της, πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό και μέρα παρά μέρα η διχοτόμηση πλησιάζει, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη συνέχεια σε έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης και για άλλα ζητήματα, εξαιτίας και άλλων ζητημάτων, όπως «εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης με τα χρυσά διαβατήρια, τις βίζες».

Συνεχίζοντας είπε ότι «μαζί με αυτό επί των ημερών της Συναγερμικής διακυβέρνησης έχουμε την υποβάθμιση του κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει πολλούς θεσμούς που κανονικά ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν το κράτος να εργαλειοποιούνται από την κυβέρνηση για να νομιμοποιούν και να δικαιολογούν τις πολιτικές της κυβέρνησης που είναι κατά βάση σε βάρος της κοινωνίας και είναι κατά βάση σε βάρος του κράτους δικαίου».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε «υποβάθμιση και του κοινωνικού κράτους», λέγοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει ενισχύσει τα φαινόμενα ακρίβειας και του πληθωρισμού, όμως αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει πολύ πιο νωρίς από τον πόλεμο. «Και όταν το ΑΚΕΛ υπογράμμιζε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και να διαμορφωθούν πολιτικές ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι η κοινωνία οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι νέοι και οι νέες, η κυβέρνηση μας έλεγε να μην ανησυχούμε και το φαινόμενο είναι παροδικό. Το φαινόμενο όμως δεν είναι παροδικό. Ήρθε και θα έχει συνέχεια και βάθος χρόνου», πρόσθεσε.  

Η κυβέρνηση, δήλωσε περαιτέρω, «όμως συνεχίζει απλά να ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις, να κάνει δηλώσεις του τύπου ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τα πιο γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα μέτρα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πράγμα που δεν είναι αληθινό, δεν στηρίζεται πάνω σε πραγματικά δεδομένα αλλά την ίδια ώρα να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη που έχουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία για να στηριχτούν να ανακουφιστούν και να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού αυτό το κύμα της ακρίβειας».

Είπε, επίσης, ότι η «Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ… ενδιαφέρεται για τα μεγάλα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί με την πολιτική της, ενδιαφέρεται για το πώς θα εξυπηρετήσει τις Τράπεζες, αλλά ποσώς ενδιαφέρεται για τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων και των απλών ανθρώπων».

Απέδωσε στη συνέχεια στην Κυβέρνηση ότι «μάς έχει επιστρέψει πίσω σε εποχές πρωτοφανούς αυταρχισμού ετσιθελισμού και συναγερμοποίησης του κράτους».

Όλα λοιπόν, είπε ο κ. Στεφάνου, «στην Κύπρο βοούν ότι τούτος ο τόπος χρειάζεται αλλαγή. Χρειάζεται μια προοδευτική αλλαγή που να τερματίζει τον κατήφορο, να βάλει τέλος στα αδιέξοδα και να ανοίξει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο και τον λαό» και ανέφερε ως μόνο τρόπο για αυτό τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Είναι, είπε, «η ανάδειξη στις προεδρικές εκλογές ενός προοδευτικού προέδρου με ένα προοδευτικό πρόγραμμα για να γυρίσουμε σελίδα σε τούτο τον τόπο».

Είναι γνωστό, είπε, ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εσωκομματικές διαδικασίες σε σχέση με την υπόδειξη ενός υποψηφίου, ο οποίος μπορεί να εκφράσει αυτή την προσπάθεια που το ΑΚΕΛ καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει μέχρι και τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτή την ώρα στην κομματική βάση συζητούμε μια πρόταση που πιστεύουμε ακράδαντα ότι πληροί αυτές τις προδιαγραφές και πάνω από όλα συζητούμε μια πρόταση η οποία δίνει τη δυνατότητα για να υπάρξουν οι απαραίτητες συναινέσεις, οι απαραίτητες συνενώσεις δυνάμεων για να πετύχουμε τον στόχο της κοινής πορείας με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ενόψει των προεδρικών εκλογών», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «απευθύνω έκκληση προς όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που μοιράζονται μαζί μας την αδήριτη ανάγκη να πετύχουμε προοδευτική αλλαγή να έρθουν μαζί μας να πορευτούμε μαζί για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της αλλαγής».

Η πρόταση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο πληροί, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εκείνες τις προδιαγραφές που μπορεί να εκφράσει την κοινή πεποίθηση για αλλαγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ