Επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και η Σάνα Μαρίν η οποία τόνισε ότι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα επικυρώσει την απόφαση για το αίτημα ένταξης.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Για γρήγορες διαδικασίες έκαναν λόγο μια σειρά ΥΠΕΞ

H Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι μια ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης θα έκανε «πολύ ισχυρότερο» το ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο έχει «προετοιμάσει τα πάντα» για μια ταχεία ενσωμάτωση των δύο χωρών. «Θα πρέπει να θεμελιώσουμε την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών», είπε ακόμη, με το βλέμμα και στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν τα δύο εν δυνάμει νέα μέλη.

Να σημειώσουμε ότι στις 15:30 (ώρα Κύπρου) έχει προγραμματιστεί να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της «οικοδέσποινας» υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μήνυμα υπέρ γρήγορων διαδικασιών έστειλε και ο Καναδάς, με την ΥΠΕΞ της χώρας, Μέλανι Τζολί, να δηλώνει: «Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός εβδομάδων».

Τι στάση θα κρατήσει η Τουρκία;

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μεταξύ άλλων η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπειτα από τις δηλώσεις την Παρασκευή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, έσπευσε αργότερα να τονίσει πως η Άγκυρα δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Προηγήθηκε η συνομιλία Νιινίστο – Πούτιν

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν τον ενημέρωσε για την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο Νιινίστο είπε στον Πούτιν ότι η Φινλανδία σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε το Interfax, επικαλούμενο το Bloomberg.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας με ανάρτησή του στο Twitter, επικοινώνησε με τον Πούτιν, κάνοντας λόγο για «άμεση και ευθεία συζήτηση, η οποία κύλησε χωρίς εντάσεις».

 

Ο ίδιος «είπε στον Πούτιν ότι ήδη από το 2012, κατά την πρώτη τους συνάντηση, του είχε διαμηνύσει ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος κοιτάζει προς την μεγιστοποίηση της ασφάλειας του. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ενισχύει την ασφάλεια της και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Στο μέλλον, το Ελσίνκι επιθυμεί να διευθετήσει τα πρακτικά ζητήματα που εγείρουν οι Ρώσοι γείτονές του, με έναν ορθό και επαγγελματικό τρόπο».

Τέλος, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο Φινλανδός πρόεδρος επανέλαβε τη βαθιά του ανησυχία για τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προειδοποιεί η Μόσχα-«Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία»

Δειτε Επισης

«Επιχείρηση Νάρνια»-Το σχέδιο του Ισραήλ για εξουδετέρωση πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν
Αποφυλακίστηκε ο Λευκορώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Σεργκέι Τιχανόφσκι
Χούθι: Θα χτυπήσουμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αερόστατο στη Βραζιλία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
Γιατί είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Ιράν ακόμη και με εμπλοκή των ΗΠΑ
Ερντογάν κατά Ισραήλ: Ήθελε να σαμποτάρει τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά
Κατέπλευσε εκ νέου στο λιμάνι Λεμεσού το «Crown Iris»-Μετέφερε 1.600 ξένους υπηκόους
Πούτιν: Είπαμε στο Ισραήλ ότι το Ιράν δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα