Οι μισές αλήθειες για τα Δικαστήρια, η επόμενη θύελλα και στο βάθος Προεδρικές

Ως μια περίοδος νηνεμίας πριν και μετά την καταιγίδα, μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στην ΕΔΕΚ, αφού μετά από τις εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων, αν και διαφαίνεται πως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, το κλίμα εντός του κόμματος παραμένει τεταμένο και τίποτα και κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει πως από εδώ και πέρα τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.  

Μετά το τριήμερο φωτιά της 29ης Απριλίου-1ης Μαΐου, όπου πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ακολούθως η διεξαγωγή του Τακτικού Συνεδρίου και των εκλογών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας, έστειλαν το μήνυμα πως το κόμμα γύρισε σελίδα και μπορεί πλέον απαλλαγμένο από τα βαρίδια, όπως χαρακτήρισαν τους διαφωνούντες, μπορεί πλέον να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και να κάνει τις επιλογές του ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ μετά από εκείνο το αιφνιδιαστικό τριήμερο κέρδισε τη νομιμοποίηση της, έστω κι αν οι διαφωνούντες την κατηγορούν πως το έπραξε αντικαταστατικά, έχασε όμως κι εκείνα τα στελέχη που μέχρι εκείνη τη στιγμή τηρούσαν πιο μετριοπαθή στάση. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, τα τελευταία γεγονότα με την αιφνιδιαστική πρόσκληση για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, έπεισε ακόμα και εκείνους που το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαν τα γεγονότα από απόσταση, χωρίς να επιζητούν ενεργό ρόλο στα διάφορα επεισόδια μεταξύ ηγεσίας και διαφωνούντων, πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί και πως έφτασε η ώρα για να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα και οριστική ρήξη με τη σημερινή ηγεσία.

Στο μεταξύ κάτι για το οποίο υπήρξε τις τελευταίες ημέρες εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, ως επιχείρημα για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης, ήταν η μη ύπαρξη δικαστικών διαδικασιών σε εξέλιξη. Κάτι πάντως που δεν είναι καθόλου ακριβές, αφού ενώπιον του Δικαστηρίου εκκρεμούν δύο υποθέσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όταν και εάν τελεσίδικήσουν θα δημιουργούν νέα δεδομένα.

Ειδικότερα σε σχέση με την προσφυγή του πρώην Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, παρά το γεγονός ότι ακυρώθηκαν τα διατάγματα που είχαν εκδοθεί, επειδή πλέον ήταν άνευ αντικειμένου, αφού η θητεία του συγκεκριμένου στελέχους ολοκληρώθηκε, η υπόθεση παραμένει υπό εκδίκαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Παράλληλα υπό εκδίκαση βρίσκεται και η προσφυγή της Ανδρειανής Οδυσσέως και άλλων δύο στελεχών του κόμματος, σε σχέση με την Επαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Λευκωσία.

Μάλιστα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Μορφάκης Σολομωνίδης, κατέθεσε επίσημα αίτημα στο Δικαστήριο, μέσω του δικηγόρου απαιτώντας να μην προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, με επιχειρήματα, πρώτο ότι πλέον έχει βγει η απόφαση στην υπόθεση του Μιχάλη Τερέπεη, (σ.σ. πράγμα που δεν ισχύει) και δεύτερο επειδή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκύπριου Συνεδρίου και αναδείχθηκε νέα ηγεσία. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά της ΕΔΕΚ εμφανίστηκε έτοιμη όπως καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου νέα ένορκη δήλωση με τις αναθεωρημένες θέσεις της.

Πλέον ενώπιον του Δικαστηρίου, αναμένεται να κατατεθεί και η απάντηση των διαφωνούντων της ΕΔΕΚ, που δεν συμμερίζονται, όπως είναι προφανές, τις απόψεις του κ. Σολομωνίδη και πλέον το μπαλάκι θα βρίσκεται στο Δικαστήριο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα που κατατέθηκε ενώπιον του.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η ΕΔΕΚ δεν ξεμπέρδεψε από τα Δικαστήρια αφού αμφότερες οι υποθέσεις βρίσκονται υπό εκδίκαση, ενώ εκκρεμεί άλλη μια υπόθεση που αφορά την προσφυγή που κατέθεσε και βρίσκεται σε στάδιο εκδίκασης, ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης.

Στο πολιτικό πεδίο

Παράλληλα με τις πιο πάνω εξελίξεις, σε πολιτικό επίπεδο πλέον η ΕΔΕΚ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για εκλογή όχι μόνο των μελών της ηγεσίας αλλά και των υπόλοιπων μελών του Πολιτικού της Γραφείου και πλέον η ηγεσία προσανατολίζεται στις διαβουλεύσεις ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Το μήνυμα που δίνεται προς τα έξω, είναι πως θα υπάρξει μια προσπάθεια συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, στο πλαίσιο της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μια εξέλιξη, που όπως υποδεικνύουν στελέχη που διατηρούν αποστάσεις πλέον από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, ενδεχομένως να μην είναι καν προς όφελος του κ. Χριστοδουλίδη, αφού με αυτό τον τρόπο, όπως οι ίδιοι σημειώνουν, είναι σαν να αναγνωρίζει τις παρατυπίες και τις ραδιουργίες στη βάση των οποίων επανεκλέχθηκε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Μάλιστα προσθέτουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να ζυγίσει πριν κατέλθει σε συμφωνία με την ΕΔΕΚ, την υποστήριξη και τη δυναμική που θα του δώσει μια τέτοια στήριξη, από ένα κόμμα που παραμένει διασπασμένο και πληγωμένο από τον εμφύλιο των τελευταίων μηνών.

Αυτό, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, ενδεχομένως στο τέλος να προκαλέσει ζημιά στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του, αφού θεωρούν πως μια πλειοψηφική μάζα εντός του κόμματος, δεν πρόκειται να στηρίξει ότι κι αν υποδειχθεί από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Πάντως σε ένα άλλο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται κινητικότητα ανάμεσα σε μέλη, στελέχη και ιστορικά στελέχη του κόμματος, τα οποία εξετάζουν τα επόμενα τους βήματα, αφού ήδη έχουν αποφασίσει πως δεν θα αφήσουν αναπάντητες τις κινήσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου για να επανεκλεγεί στην ηγεσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν εξελίξεις, που θα έχουν ως στόχο, όπως δημόσια έχουν δηλώσει και στελέχη, ακόμα και βουλευτές του κόμματος, να διεξαχθεί ένα καθαρό Συνέδριο με το μητρώο του 2017 όπως είχε αποφασίσει τον Ιούνιο του 2021 η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και να διεξαχθούν νόμιμες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί