Χαμός με τους γάμους μετά του κορωνοϊού εποχή-Οδεύει προς sold out και το 2023

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι τελετές γάμων, βαπτίσεων αλλά και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων μετά και την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, αφού πλέον δεν απαιτείται η προσκόμιση safepass από τους καλεσμένους στις διάφορες δεξιώσεις που πραγματοποιούνται. Μετά και τις εκατοντάδες αναβολές που υπήρξαν τα τελευταία δυο χρόνια λόγω της πανδημίας που ταλάνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όπως φαίνεται οι μήνες που ακολουθούν θα είναι γεμάτοι από την πραγματοποίηση γάμων, αφού αρκετά είναι τα ζευγάρια που βρίσκονται στο περίμενε από το 2020. 

Οι μισές από τις εκατοντάδες τελετές γάμων που πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση, είναι εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πρόκειται να υλοποιηθούν στους μήνες που ακολουθούν. Όπως εξήγησε σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER η εκπροσώπου Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑΣΥΕΠΕΚ), Παναγιώτα Καπαρή, «το 50% αυτών όλων των εκδηλώσεων που γίνονται τώρα, είναι μεταφερόμενες εκδηλώσεις από το 2020 και 2021, πέραν από των ήδη προγραμματισμένων για το 2022».

Οι αριθμοί των εκδηλώσεων για τη φετινή σεζόν φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλοι, με την κ. Καπαρή να σημειώνει ότι ο μέσος όρος γάμων κάθε χρόνο στην Κύπρο που αφορά θρησκευτικά μυστήρια, είτε είναι ορθόδοξα και καθολικά, είναι στις 4,000 συν επιπλέον 10,000 περίπου γάμων από ζευγάρια του εξωτερικού που επιλέγουν την Κύπρο για να παντρευτούν. Όπως εξήγησε, είναι συνήθως από Αγγλία, από Ισραήλ, από Λίβανο, ενώ υπήρχαν και κάποια ποσοστά από τη Ρωσία στα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φέτος δεν πρόκειται να συμβεί αυτό λόγω της κατάστασης που επικρατεί. «Άρα σύνολο, είναι περίπου 14,000 τον χρόνο οι γάμοι που πραγματοποιούνται, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζευγάρια από το εξωτερικό πραγματοποιούν εκδήλωση ακόμη και με δέκα άτομα καθώς δεν είναι τα ίδια τα δεδομένα με τα δικά μας».

Την ίδια ώρα, αυτός ο αριθμός των 4,000 που καταγράφεται κατά μέσο όρο κάθε χρονιά, δείχνει ότι θα είναι κατά πολύ αυξημένος φέτος. «Όπως όλα δείχνουν θα είναι 30% με 40% περισσότεροι. Επειδή είναι γάμοι εκ μεταφοράς οι πιο πολλοί και έτσι είναι δύσκολο να γίνει μια ορθή καταμέτρηση. Για το 2020 οι γάμοι που δεν έγιναν ακουμπούν το 80%, για το 2021 είναι πιο χαμηλό το ποσοστό, γύρω στο 30 με 40%. Οπόταν αυτό το μεγάλο ποσοστό των μεταφερόμενων γάμων, θα διεκπεραιωθεί αυτή τη χρονιά που διανύουμε».

Εάν τα επόμενα χρόνια είναι ήδη προκρατημένα από γάμους, η κ. Καπαρή δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα κάποια διαθεσιμότητα για το 2023, προσθέτοντας πως όλοι οι μεταφερόμενοι γάμοι θα εξυπηρετηθούν το 2022, κάτι που σημαίνει πως το 2023 θα είναι πολύ πιο ανάλαφρο για εκδηλώσεις γάμων.

Όσο αφορά τους μήνες οι οποίοι είναι οι πιο... καυτοί από γάμους, αυτοί φαίνεται να είναι οι καλοκαιρινοί και οι φθινοπωρινοί μήνες. «Με εξαίρεση τον Αύγουστο φυσικά, που ο κόσμος λόγω των αδειών αποφεύγει να κάνει γάμους αλλά και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που η ίδια η εκκλησία δεν επιτρέπει την τέλεση γάμων. Σήμερα, αναγκαστικά βλέπουμε να πραγματοποιούνται και καθημερινές γάμοι, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα ζευγάρια που έχουν μεταφέρει τον γάμο τους».

Την ικανοποίηση της εξέφρασε ταυτόχρονα η κ. Καπαρή για την εξέλιξη της τέλεσης γάμων, σημειώνοντας ότι «είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς στην παρούσα φάση, καθώς ο κόσμος επιτέλους μπορεί να προχωρήσει και να διεκπεραιώσει τις ήδη προγραμματισμένες και πολλές φορές αναβαλλόμενες εκδηλώσεις, είτε είναι γάμοι, βαπτίσεις, ακόμα και εταιρικές εκδηλώσεις, όπως πάρτι. Πλέον τα μέτρα είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στη διεκπεραίωσή τους, χωρίς κανένα περιορισμό και να θυμόμαστε κάτι από τα παλιά».

Ως εκ τούτου, η κ. Καπαρή συμπλήρωσε ότι «αξίζει να υπενθυμίσουμε στους καλεσμένους ότι ναι μεν αυτή τη στιγμή έχουν αρθεί οι περιορισμοί και δεν χρειάζεται η επίδειξη safe pass για να πάμε σε ένα γάμο, όμως γίνεται έκκληση στην προσωπική ευθύνη του καθενός, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουμε με πισωγύρισμα. Δηλαδή, αν έχουμε συμπτώματα, καλύτερα να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορεί να μεταφέρουμε αυτόν τον ιό. Είναι η ώρα να δείξουμε σαν πολίτες την προσωπική μας ευθύνη για να είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το Φθινόπωρο, δεν θα έχουμε αύξηση των αριθμών κρουσμάτων και δεν θα χρειαστεί να ξανά ταλαιπωρηθούμε».

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση