Προανήγγειλε γεώτρηση των ΕΝΙ-TOTAL και δεύτερη γεώτρηση της ExxonMobil η Πηλείδου

Η κοινοπραξία Eni-Total ενδεχομένως να προχωρήσει με τη επόμενή της γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα σε αυτό τον μήνα ελπίζουμε αμέσως μόλις το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Είπε ακόμη πως η ExxonMobil – Qatar Energy ξεκινά σεισμικές έρευνες εντός του καλοκαιριού, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο, για το τεμάχιο 5, και ενδεχομένως και κάποιες πτυχές του τεμαχίου 10. Παράλληλα, σημείωσε πως «η Κύπρος εντάσσεται πλέον στο κάδρο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Σε δηλώσεις της και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου, η κ. Πηλείδου είπε πως «υπάρχουν εξελίξεις από πλευράς της Eni-Total, η οποία κοινοπραξία θα προχωρήσει με την επόμενή της γεώτρηση μέσα σε αυτό τον μήνα ελπίζουμε αμέσως μόλις το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στην Αίγυπτο».

Πρόσθεσε πως «σίγουρα ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η Eni-Total θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα και με δεύτερη γεώτρηση εντός του 2022». 

Είπε ακόμη πως οι επαφές με την ΕΕ είναι συνεχείς «και η Κύπρος εντάσσεται πλέον στο κάδρο για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εξελίξεις και σε εκείνο το κομμάτι πολύ σύντομα».

Ερωτηθείσα για την αγορά γεωτρύπανων από την Τουρκία, η κ. Πηλείδου είπε πως «αυτό δεν σταματά τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς». «Σίγουρα η στήριξη της ΕΕ και η ένταξη της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για συνεισφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του δικού μας προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα έχουμε εξελίξεις και με τις άλλες εταιρείες», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως «η ExxonMobil – Qatar Energy ξεκινά σεισμικές έρευνες μέσα στον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι, για το τεμάχιο 5, και ενδεχομένως και κάποιες πτυχές του τεμαχίου 10 όπου χρειάζονται κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες».

«Άρα βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα και προχωρούν τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση», επεσήμανε η Υπουργός Ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φρίκη στη Βραζιλία-Δολοφόνησε 16χρονη έγκυο και της πήρε το μωρό
Επιστρέφουν οι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 9 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα που αναζητούνταν για διάρρηξη και κλοπή από αποθήκη στο Στρόβολο
Καταγγελίες από Κόμμα για τα Ζώα για χώρους εκπαίδευσης σκύλων-«Δεκατρείς περιοχές είναι στο δίκτυο Natura»
Εξήγγειλε από τη Γενεύη υποψηφιότητα για την Προεδρία των Οικολόγων ο Κυριάκος Τσιμίλλης
Κατέθεσε στο ΤΑΕ για την φερόμενη επίθεση από πρώην της η Μελίνα Μεταξά-Εκδόθηκε διάταγμα περιοριστικών μέτρων
Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική φωτιά στα Σκόπια-«Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο»
Χτίζονται γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πυρκαγιά σε βιοτεχνία στη Λεμεσό-Κάηκαν σωροί από παλέτα, προστατεύτηκε εργοστάσιο
Στις φλόγες οικία στην επαρχία Λευκωσίας-Ζημιές και σε αποθήκη