Πονοκέφαλος η κακοποίηση ζώων-«Μπορεί να προχωρήσουν σε άλλα εγκλήματα»
15:01 - 11 Μαΐου 2022
Πονοκέφαλο προκαλούν τα σοβαρά περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε σε Λύκειο της επαρχίας Λευκωσίας -όπου πρόσωπα έβαψαν με σπρέι γατάκια, χρησιμοποίησαν το αίμα τους για να γράψουν στους τοίχους και μετά τα κρέμασαν- να σοκάρει τόσο τους πολίτες όσο και τους αρμόδιους φορείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρικιαστικό... Βασάνισαν γατάκια, έβαψαν με το αίμα τους τοίχο και τα κρέμασαν σε σχολείο
Η κακοποίηση των ζώων, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ανησυχεί και κρούει τον κώδωνα για σοβαρότερα περιστατικά, ειδικότερα όταν αυτά αφορούν ανήλικους. Κοινή παραδοχή των αρμοδίων είναι πως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα παιδιά και μέσα από μαθήματα και διαλέξεις να ευαισθητοποιηθούν.
Σημαντική θεωρεί ο υπεύθυνος αξιωματικός της Αστυνομίας των Ζώων, Βύρωνας Βύρωνος, όχι την καταδίκη αλλά την πρόληψη των περιστατικών. «Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, και να σταματήσουν να βλέπουν την κακοποίηση των ζώων ως παιχνίδι», είπε στον REPORTER.
Σημείωσε πως η δημιουργία κουλτούρας και ευαισθητοποίησης θέλει χρόνο και εκπαίδευση. Αρχικά από τα δεκαέξι μέλη που απαρτίζουν την ομάδα της Αστυνομίας των Ζώων όπως και την εκπαίδευση των αστυνομικών της γειτονιάς, ενώ υπάρχει πρόθεση να εισηγηθούν σχετικές διαλέξεις στα σχολεία.
«Ήδη, τρεις αστυνομικοί από την ομάδα μας βρέθηκαν στην Ισπανία για εκπαίδευση. Μπορεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης να αφορά τις δηλητηριάσεις γυπών, ωστόσο μέσα από αυτό παίρνουν εμπειρίες και εξειδίκευση. Άρχισε και η εκπαίδευση στους αστυνομικούς γειτονιάς, στα πλαίσια της ευημερίας των ζώων, και είναι κάτι που θα βοηθήσει την ομάδα μας στην αντιμετώπιση των καταγγελιών άμεσα και εάν προκύπτει αδίκημα θα προχωρούμε σε διερεύνηση. Έχουμε πρόθεση επίσης σύντομα να βρεθούμε και στα σχολεία. Μέσα από ένα διαδραστικό μάθημα που ετοιμάσαμε στα πλαίσια εκπαίδευσης, με στόχο να καλλιεργηθεί κουλτούρα στα παιδιά. Όμως, για να καλλιεργηθεί, χρειάζεται υπομονή και συνεργασία από όλους τους φορείς», είπε τέλος ο κος Βύρωνος.
«Μπορεί να προχωρήσουν σε άλλα εγκλήματα»
Από πλευράς του ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεόπεμπτου, με αφορμή την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για τη διαχείριση των αδέσποτων γάτων, είπε, σχολιάζοντας τα περιστατικά στον REPORTER, πως διαφάνηκαν διάφορες ελλείψεις και πως θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική.
«Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική, που να αφορά κυρίως τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτό που κατάφερε η Ολλανδία», σημείωσε. «Δυστυχώς οι κακοποιήσεις των ζώων είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Οι ψυχολόγοι λένε πως τα άτομα που προχωρούν σε τέτοιου είδους κακοποιήσεις είναι άτομα που μπορεί να προχωρήσουν στη συνέχεια σε κακοποίηση ανθρώπων, να γίνουν βίαιοι χαρακτήρες και ίσως να προχωρήσουν σε άλλα εγκλήματα. Για το συγκεκριμένο περιστατικό με τις γάτες, προχωρήσαμε σε καταγγελία για να γίνει διερεύνηση, που μπορεί να μην έχει αποτελέσματα αλλά θα δημιουργήσει μια ανησυχία στον κόσμο για να μην το ξανακάνουν».
Ο κος Θεοπέμπτου πρόσθεσε πως δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε δέκα χρόνια αλλά πλέον κάτι που βλέπουμε κάθε χρόνο. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την συμπροφορά μας ως κοινωνία απέναντι στα ζώα. Δεν μπορούμε να πούμε πως εάν εκπαιδεύσουμε ή διαπαιδαγωγήσουμε τους νεαρούς τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια σε 40 χρόνια. Θεωρούμε πως η ομάδα της Αστυνομίας των Ζώων θα πρέπει να αυξηθεί αριθμητικά και να έχουν πιο ειδική εκπαίδευση. Δεν έχουμε παράπονο από την Αστυνομία αλλά από την Κυβέρνηση, γιατί θα πρέπει να τους εκπαιδεύσει, να τους δώσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχει ένα ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών για να μπορούν να ανταποκρίνονται».
«Η βία μεταφέρεται στην οικογένεια»
Την αποτρόπαια πράξη καταδικάζει και ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, που ζήτησε άμεση διερεύνηση του περιστατικού στο σχολείο μέσω επιστολής του προς την υπουργό Δικαιοσύνης και το Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ παράλληλα, μιλώντας στον REPORTER, ανέτρεξε και σε άλλο σοβαρό περιστατικό κακοποίησης ζώων που είχε σημειωθεί σε σχολείο στο Παραλίμνι.
«Μετά την υπόθεση σε σχολείο στο Παραλίμνι, είχαμε προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας και είχε υποσχεθεί τη δημιουργία ειδικού μαθήματος στα σχολεία για την ευημερία, προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Αυτό το ζήτημα αφορά την κουλτούρα και η βία μεταφέρεται στη συνέχεια στην οικογένεια. Πέραν από το μάθημα ωστόσο θα πρέπει και οι γονείς να γίνουν πρότυπο στα παιδιά όσον αφορά αυτά τα ζητήματα», ανέφερε.
Όπως είπε ο κος Κυριάκου, είναι πολλά που μπορούν να γίνουν, «στα σχολεία έχει γίνει μια αρχή με το βιβλίο “Μύθοι και Πραγματικότητες” που διδάσκεται, βοηθάει μεν αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ως μάθημα δε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε δέκα χρόνια. Επίσης, είχαμε ζητήσει η Κύπρος να αποκτήσει έναν Επίτροπο Ευημερίας, κάτι που συμβαίνει σ΄άλλες χώρες, αλλά ακόμη περιμένουμε».
Όσον αφορά την Αστυνομία των Ζώων ο πρόεδρος του κόμματος είπε πως είναι ένα τμήμα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα και χρειάζεται χρόνος για να φανεί το έργο τους. «Εμείς αναμένουμε να ξεκινήσουμε τα μαθήματα στην αστυνομική ακαδημία και αναμένουμε από τη Βουλή μετά από προτάσεις, να αναβαθμίσει το τμήμα και να αυξηθεί το κονδύλι γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από τα μέλη του αλλά θα πρέπει να ειδικεύονται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου καταδικάζει το περιστατικό θανάτωσης ζώων σε σχολείο