ΒΙΝΤΕΟ: Οι στιγμές μετά την εκτέλεση της δημοσιογράφου του Al Jazeera-«Εν ψυχρώ δολοφονία»

Παγκόσμιο σοκ έχει προκληθεί από το θάνατο μιας δημοσιογράφου του Al Jazeera στην Δυτική Όχθη από Ισραηλινά πυρά.

Βίντεο που ανέβηκε στο twitter καταγράφει τις δραματικές στιγμές στην Δυτική Όχθη, με την Σιρίν Αμπού Άκλεχ, του Al Jazeera να πέφτει και να κείτεται νεκρή. Οι αντιδράσεις, είναι σπαρακτικές.

Σε ανακοίνωσή του το Al Jazeera ανέφερε ότι η Σιρίν Αμπού Άκλεχ δολοφονήθηκε «εν ψυχρώ» από τις ισραηλινές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιογράφος φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press”.

«Το Al Jazeera καταδικάζει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που έχει στόχο να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να επιτελέσουν το έργο τους», κατήγγειλε το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ, ενώ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να θεωρήσει υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για την σκόπιμη στοχοθέτηση και τον φόνο της Σιρίν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ δημοσιογράφο του Al Jazeera-Δέχθηκε σφαίρα από Ισραηλινούς στρατιώτες

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, η Λολουάχ αλ Χάτερ, τόνισε ότι η δημοσιογράφος του Al Jazeera σκοτώθηκε «με μια σφαίρα στο πρόσωπο».

«Η ισραηλινή κατοχή σκότωσε μία δημοσιογράφο του Al Jazeera, την Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ρίχνοντάς της μια σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που φορούσε γιλέκο με τη λέξη “press” και κράνος. Κάλυπτε την επίθεση στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν. Αυτή η τρομοκρατία του ισραηλινού κράτους πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, η άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ», τόνισε η αλ Χάτερ στο Twitter.

Ισραήλ: Το έκαναν οι Παλαιστίνιοι

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ εκτίμησε ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από τα πυρά Παλαιστινίων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και το Αl Jazeera ανακοίνωσαν τον θάνατο αυτής της δημοσιογράφου από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συγκρούσεων στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Παλαιστίνια, χριστιανή και ηλικίας περίπου 50 ετών η Σιρίν Αμπού Άκλεχ εργαζόταν για τη «Φωνή της Παλαιστίνης» και το Radio Monte-Carlo προτού πάει στο Al Jazeera, όπου έγινε γνωστή σε όλη τη Μέση Ανατολή για τα ρεπορτάζ της για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων τραυματίστηκε ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Άλι αλ Σαμούντι, ο οποίος κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον των δημοσιογράφων.

«Βρισκόμασταν στον δρόμο για να καλύψουμε την επιχείρηση του στρατού όταν άνοιξαν πυρ εναντίον μας (…) Με χτύπησε μια σφαίρα. Η δεύτερη σφαίρα χτύπησε τη Σιρίν», διηγήθηκε αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι τις τελευταίες ώρες διεξήγαγε επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης προκειμένου «να συλλάβει άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία».

«Στη διάρκεια αυτών των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ και έριξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, απειλώντας τη ζωή τους. Οι στρατιώτες απάντησαν. Άνθρωποι επλήγησαν», σημείωσε ο στρατός.

«Ο στρατός διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά αυτά και εξετάζει το ενδεχόμενο δημοσιογράφοι να επλήγησαν από ένοπλους Παλαιστίνιους», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ποια ήταν η Σιρίν Αμπού Άκλεχ

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ ήταν γνωστή σε όλον τον αραβικό κόσμο ως η έγκυρη φωνή στην πιο μακρά και αμφισβητούμενη διένεξη της περιοχής. Σήμερα έπεσε νεκρή από ισραηλινά πυρά όταν κάλυπτε τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Η 51χρονη Παλαιστίνια και Αμερικανίδα δημοσιογράφος είχε μεταδώσει ρεπορτάζ από σχεδόν κάθε σημείο ανάφλεξης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ επί τρεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων διέσχιζε τακτικά και τις δύο πλευρές αφηγούμενη τις ιστορίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών από τα σπίτια, τα πεδία των μαχών και τα σαλόνια των ηγετών.

Κάλυψε τη δεύτερη Iντιφάντα, την ισραηλινή πολιορκία της Τζενίν το 2002, το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, πολλές επιδρομές στη Δυτική Όχθη και τις παραπαίουσες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης ειρήνης.

Η Αμπού Άκλεχ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης σε όλη την περιοχή και θεωρούνταν ένα από τα εξέχοντα ταλέντα του δικτύου Al Jazeera.

Η ίδια έλεγε: «Διάλεξα τη δημοσιογραφία για να είμαι κοντά στους ανθρώπους. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξεις την πραγματικότητα αλλά τουλάχιστον μπορών να μεταδώσω τη φωνή των απλών ανθρώπων στον κόσμο».

«Η Σιρίν είναι το πρόσωπο και η φωνή των γεγονότων στα παλαιστινιακά εδάφη – πιθανότατα όλοι όσοι παρακολουθούν τις ειδήσεις από εκεί τη γνωρίζουν», δήλωσε η Tamara Alrifai, ανώτερη εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA). «Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί κανείς τις ειδήσεις από τη Δυτική Όχθη και να μην έχει ακούσει ή να μη δει ρεπορτάζ από τη Σιρίν.

«Ήταν πραγματικά ένα κομμάτι της παλαιστινιακής ιστορίας και το γεγονός ότι κάλυψε τόσα πολλά θυελλώδη γεγονότα αλώβητη κάνει τον θάνατό της σήμερα ακόμη πιο συγκλονιστικό».

Η Muzna Shihabi, μακροχρόνια φίλη της, δήλωσε: «Η Σιρίν είναι μια πολύ καλή φίλη.» Η Σιρίν ήταν ένα δυνατό άτομο που έχασε τους γονείς της σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά ανέκαμψε και πήρε το πτυχίο της δημοσιογραφίας σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι στον αραβικό κόσμο ήταν απλώς ακόλουθοι των κυβερνήσεών τους.

«Ήξερε ότι τα πράγματα άλλαζαν και συνέχισε μέχρι που έγινε η αφηγήτρια της υπόθεσης της Παλαιστίνης. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αραβικό κόσμο. Όλοι στο δρόμο σταματούσαν και τη χαιρετούσαν για το θάρρος και την αποφασιστικότητά της και τον μοναδικό τρόπο που αφηγείται τις ιστορίες των Παλαιστινίων. Οι Άραβες δεν μπορούν να πάνε στην Παλαιστίνη. Η Σιρίν τους πήγε εκεί».

Διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία της

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νεντ Πράις, με ανάρτησή του στο Τwitter καταδίκασε τον θάνατο της Αμερικανίδας και Παλαιστίνιας ανταποκρίτριας του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διενεργηθεί άμεση και ενδελεχής έρευνα προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν», καταλήγοντας ότι «ο θάνατός της αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο». Νωρίτερα σήμερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, κάλεσε να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της.

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν διατελέσει πρέσβης της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής λεπτομερούς έρευνας υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων και όλων όσων η ελεύθερη έκφραση της άποψής τους συνεισφέρει στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην προαγωγή του δημοσίου διαλόγου οπουδήποτε στον κόσμο.

Τον θάνατο της γνωστής δημοσιογράφου καταδίκασαν με επίσημες δηλώσεις τους η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Αφγανιστάν, του Λιβάνου και του Ιράν, καταδικάζοντας το Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια της Αμπού-Άκλε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε συγκλονισμένος για τον θάνατο της δημοσιογράφου, εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους της και κάλεσε την πραγματοποίηση μίας «άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι». Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, αφού εξέφρασε αποτροπιασμό για το συμβάν, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής νόμιμων διαδικασιών προκειμένου να ανευρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογραφικοί φορείς και η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν τον θάνατο της Σιρίν Αμπού-Άκλε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ.

Πηγή: in.gr / ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της βόρειας Λωρίδας από τρόφιμα και νερό
«Φύγετε τώρα» από τον Λίβανο, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ
Πυραυλικό μπαράζ σε 180 περιοχές του Ισραήλ, τρέχουν στα καταφύγια οι πολίτες (vids)
Συγκλονίζει μαρτυρία για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με drones-«Γλιστρούσαν από τα αίματα»
Μια Ολλανδέζα δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας-Υποδούλωσε δύο γυναίκες Γιαζίντι στη Συρία
Πατέρας στη Βρετανία δολοφόνησε τη 10χρονη κόρη του-«Την τιμώρησα με νόμιμο τρόπο και εκείνη πέθανε»
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Το Ισραήλ χτύπησε χριστιανικό οικισμό στον Βορρά-Για 18 νεκρούς κάνει λόγο ο Ερυθρός Σταυρός
Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ-Ζημιές στην πόλη Καρμιέλ