Η προσφορά του Τάσου Μάρκου στην πατρίδα αναδεικνύεται σε τιμητικό λεύκωμα

Η προσφορά του υποστρατήγου Τάσου Μάρκου στην πατρίδα, αναδείχθηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του λευκώματος «Ο ήρωας Τάσος Μάρκου», η οποία διεξήχθη την Τετάρτη στο Υπουργείο Παιδείας, στη Λευκωσία. Το λεύκωμα εκδόθηκε στο πλαίσιο του παγκύπριου μαθητικού διαγωνισμού για τον αγνοούμενο ήρωα Τάσο Μάρκου που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας τον Απρίλιο του 2019 και ο οποίος θα διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια. Ο Τάσος Μάρκου εθεάθη ζωντανός για τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι με την έκδοση του λευκώματος «η Πολιτεία θέλει να αποδώσει τα οφειλόμενα εύσημα και να ανταποδώσει κάτι για το χρέος μας σε έναν σύγχρονο ήρωα, έναν εμβληματικό αγωνιστή για την ελευθερία αυτού του τόπου και για τις αξίες του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου». Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ο Τάσος Μάρκου διακρινόταν από τα μαθητικά του χρόνια για το ήθος, την εξυπνάδα, την οξυδέρκεια, αλλά και την ταπεινοφροσύνη του. 

Ο ΥΠΠΑΝ αναφέρθηκε στην ένταξη του Τάσου Μάρκου στις τάξεις της ΕΟΚΑ, στις σπουδές του στη Σχολή Ευελπίδων, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην άμυνα της Λευκωσίας στα γεγονότα του 1963. Επίσης, τόνισε ότι ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας και της δημοκρατίας όταν έγινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, προσθέτοντας ότι, όταν έγινε η τουρκική εισβολή, ο Τάσος Μάρκου διακρίθηκε για τη γενναιότητα και τις ηγετικές του ικανότητες. Με θαυμαστή γενναιότητα, ο Τάσος Μάρκου έμεινε στον Πενταδάκτυλο, άγρυπνος φρουρός της ελευθερίας, επεσήμανε ο κ. Προδρόμου.

Ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ), Χαράλαμπος Πετρίδης, χαρακτήρισε τον Τάσο Μάρκου ως φλογερό μαχητή και αθάνατο ήρωα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. «Το λεύκωμα αποτελεί παρακαταθήκη μεγάλης αξίας για μας και τις επερχόμενες γενιές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Τάσος Μάρκου υπήρξε υπόδειγμα ανδρείας, γενναιότητας, αλτρουισμού και φιλοπατρίας, αφού συμμετείχε σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας για υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας. 

«Ως σύγχρονος Λεωνίδας επέλεξε να μην εγκαταλείψει τη θέση του ακόμα και μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής που είχε ως αποτέλεσμα να περικυκλωθεί από τις εχθρικές δυνάμεις», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης. Ο Τάσος Μάρκου, συμπλήρωσε, είχε αποφασίσει από προηγουμένως να τιμήσει στο έπακρο τον όρκο των Αθηναίων εφήβων «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω, αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. «Αποτελεί υπόθεση όλων μας και ταυτόχρονα πατριωτικό χρέος να συμβάλουμε με οιονδήποτε τρόπο στη διακρίβωση της τύχης του αγνοουμένου Τάσου Μάρκου», κατέληξε ο ΥΠΑΜ.

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, σημείωσε ότι στο πρόσωπο του υποστρατήγου Τάσου Μάρκου νοηματοδοτείται η ελληνική αρετή και καθίσταται για όλους μας πρότυπο ηγέτη και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε αξιωματικό. Ο Τάσος Μάρκου, συμπλήρωσε, ποτέ δεν διεκδίκησε δάφνες για την ευόδωση σημαντικών προσπαθειών οι οποίες καρποφόρησαν υπό την καθοδήγησή του. 

Το ανήσυχο πνεύμα του Τάσου Μάρκου, σε συνάρτηση με τη στρατιωτική, κοινωνική και πολιτική του δράση, καταδεικνύουν έναν άνθρωπο ο οποίος προπορευόταν της εποχής του, έναν άνθρωπο χαρισματικό, ανιδιοτελή, πρότυπο ελληνικής αρετής, φλογερό αγωνιστή της ελευθερίας, πάντα παρόντα και πρώτο, υπέδειξε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Η Ελένη Μοσφίλη, αδελφή του Τάσου Μάρκου, ανέφερε στον χαιρετισμό μας ότι «τα παιδιά μας, η νεολαία μας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζονται πρότυπα. Ένα τέτοιο πρότυπο ελληνικής αρετής και εθνικής αξιοπρέπειας, ένα σύμβολο φιλοπατρίας και αυτοθυσίας είναι αναντίλεκτα ο ήρωας Τάσος Μάρκου». Πυξίδα της σύντομης ζωής του Τάσου παρέμενε το ομηρικό «εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο αδελφός της παρέμεινε στις επάλξεις, πιστός στον όρκο που έδωσε ως Έλληνας αξιωματικός, γράφοντας στις δέλτους της κυπριακής ιστορίας σελίδες δόξας και ηρωισμού. 

«Ο Τάσος Μάρκου διαρκώς θα σαλπίζει σε όλους εμάς και τις μέλλουσες γενιές εγερτήριο σάλπισμα εθνικής απελευθέρωσης», τόνισε η κ. Μοσφίλη. «Εκεί στον Πενταδάκτυλο έγραψε με τη δική του λεβεντιά, με το αίμα και τη θυσία του τη δική του απόδοση στο παμπάλαιο επίγραμμα του Σιμωνίδη ‘’Ω ξένε που διαβαίνεις από εδώ, να αναγγείλεις στους συμπατριώτες μου πως εδώ θα βρίσκομαι παντοτινά, πιστός στους νόμους της φυλής, της Ρωμιοσύνης, της λεβεντιάς, της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας’’», κατέληξε η κ. Μοσφίλη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του λευκώματος, προβλήθηκε σύντομο αφιέρωμα στον ήρωα Τάσο Μάρκου, ενώ μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας ερμήνευσαν μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Κώστα Μόντη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση