Δεν το βάζουν κάτω οι κάτοικοι Μιτσερού, βγαίνουν στους δρόμους για το ασφαλτικό

Έτοιμοι να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα δηλώνουν οι κάτοικοι των περιοχών του Μιτσερού, όσον αφορά στη μετακίνηση μονάδας ασφαλτικού στο χωριό, καθώς για ακόμη μία φορά βγαίνουν στους δρόμους, ώστε να φωνάξουν για τα δικαιώματα και τα αιτήματά τους. Την ίδια ώρα, οι κοινοτικές αρχές δώδεκα περιοχών έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αφού έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, ώστε να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, με στόχο να φτάσουν ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, από την ομάδα πρωτοβουλίας «Κοινότητες εν Δράσει», ώστε να ασκήσουν πίεση και να δώσουν επιστολή προς τον αναπληρωτή έπαρχο, στην οποία είχαν καταγράψει όλα τα αιτήματά τους, οι κάτοικοι του Μιτσερού και των γύρω περιοχών βγαίνουν ξανά στους δρόμους για να φωνάξουν.

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά η ομάδα πρωτοβουλίας και οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το Τμήμα Περιβάλλοντος, αφού εκεί θα γίνει μία συνεδρίαση για τις αρμοδιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Επιτήρησης της περιοχής εγκατάστασης του ασφαλτικού εργοστασίου στο Μιτσερό.

«Από που έως που προχωρούν με ομάδα που θα ελέγχει το εργοστάσιο, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής στην ουσία; Για μένα δείχνει ειλημμένη απόφαση, που έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε και συνεχίζεται το μαγείρεμα αυτής της απόφασης. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνο για τις μελέτες και την αξιολόγηση όλων εκείνων των μελετών που έγιναν και θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζεται η υγεία μας. Σε καμία μελέτη που μας παρουσίασαν, δεν θεωρούμε ότι διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων», ανέφερε στον REPORTER εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας, Ειρήνη Σταύρου.

Η επιλογή του Τμήματος Περιβάλλοντος, για τη νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν είναι τυχαία, αφού η ομάδα πρωτοβουλίας υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο τμήμα ήταν από την αρχή εμπλεκόμενο στην όλη υπόθεση.

«Με αυτό τον τρόπο τους φέρνουμε προ των ευθυνών τους. Το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι από την αρχή εμπλεκόμενο, επειδή είχε την ευθύνη της αξιολόγησης και θεωρούμε ότι δεν έγινε σωστά η δουλειά τους. Είναι ο καιρός να πάμε να ζητήσουμε από εκείνους το λόγο, να διαμαρτυρηθούμε σε εκείνους».

Στο μεταξύ, οι κοινοτάρχες των 12 χωριών που επηρεάζονται με την μετακίνηση του εργοστασίου στην περιοχή, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να κερδίσουν χρόνο και να καθυστερήσουν την λήψη τελικής απόφασης. Έτσι, μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά και σύσκεψη στην οποία τους κάλεσε ο αναπληρωτής έπαρχος, οι κοινοτικές αρχές αποφάσισαν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

«Είχαμε πάει στον έπαρχο ζητώντας του να μην βγάλει άδεια οικοδομής, στην προηγούμενη διαμαρτυρία και ακόμη δεν βγήκε η άδεια. Ενδιάμεσα, τα κοινοτικά συμβούλια έκαναν προσφυγή στο Δικαστήριο για την πολεοδομική άδεια. Με την προσφυγή κερδίζουμε χρόνο, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και ζητούν ενδιάμεσο διάταγμα για να μην προχωρήσει καμία άλλη έκδοση άδειας, για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία».

Έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα

Οι κάτοικοι, μέσω των συνεχών διαμαρτυριών που πραγματοποιούν και του συνεχιζόμενου αγώνα τους, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στους αρμόδιους, όπως αναφέρουν. Δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν να τους φέρουν το εργοστάσιο ασφαλτικού αμαχητί.

«Για μας είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας και θα φτάσουμε τα πράγματα στα άκρα. Μία μάνα φτάνει μέχρι τα άκρα για να προστατεύσει το παιδί της. Για μας είναι για όλα τα παιδιά της περιοχής, τα οποία θεωρούμε παιδιά μας. Είμαστε όλες μαμάδες τους».

Οι κάτοικοι δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα όσο μακριά μπορούν να φτάσουν, καθώς σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από τα κυπριακά δικαστήρια, θα προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά. «Δεν θα μείνει μέχρι εδώ η υπόθεση. Είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε μαζέψει πέραν των 8,5 χιλιάδων υπογραφών, από τους κατοίκους της περιοχής, που είναι κατά της μετακίνησης του εργοστασίου και θα το χρησιμοποιήσουμε όπου είναι εφικτό. Θα επιχειρήσουμε να έχουμε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μας δέχτηκε εδώ και 1,5 χρόνο. Δεν θα σταματήσουμε. Ακόμη και να βγει η άδεια υποδομής και δεν μας ακούσουν στα Δικαστήρια, εμείς θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία. Δεν θα έρθει το ασφαλτικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση