Μύρισε εκλογές-Μπαρούτι από Αχιλλέα, συνάντηση στο Κέντρο και μηνύματα Αβέρωφ
06:44 - 10 Μαΐου 2022
Φωτιά πήρε το προεκλογικό σκηνικό, μετά την επίθεση του Αχιλλέα Δημητριάδη στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, λίγες ώρες μετά την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υποστήριξη του διαπραγματευτή στις Προεδρικές Εκλογές. Την ίδια στιγμή που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, Μαρίνος Σιζόπουλος και Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκονταν σε συνάντηση με αντικείμενο τις εκλογές, ενώ στο παρασκήνιο πυκνώνουν οι πληροφορίες για εξαγγελία της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη τις επόμενες ημέρες. Στο Συναγερμικό στρατόπεδο στέλνουν μηνύματα νίκης και… όλα μυρίζουν εκλογές.
Τα φώτα το Σαββατοκύριακο ήταν αναπόφευκτα στραμμένα στο ΑΚΕΛ, καθώς η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, σε διήμερη συνεδρία, άκουσε, αξιολόγησε και προσμέτρησε, καταλήγοντας στην εισήγηση προς τη βάση του κόμματος για υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις Προεδρικές Εκλογές. Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν ψηφοφορίας, με 52 μέλη να υποστηρίζουν την πρόταση για τον κ. Μαυρογιάννη κι άλλα 37 την προώθηση της υποψηφιότητας Αχιλλέα Δημητριάδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κριτήρια για Μαυρογιάννη, οι άλλες φωνές και το νέο κάλεσμα του ΑΚΕΛ
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος δεν έχασε χρόνο και, εκμεταλλευόμενος δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε για να παρουσιάσει προγραμματικές θέσεις, προέβη σε δριμεία επίθεση κατά του κ. Μαυρογιάννη, λέγοντας πως έχει πληροφορίες πως είναι «διπλοθεσίτης» και λαμβάνει μισθό και ως πρέσβης και ως διαπραγματευτής, προτρέποντας μάλιστα τους δημοσιογράφους να το θέσουν στον Γενικό Ελεγκτή. Και δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού διασύνδεσε τον ισχυρισμό του για απολαβές του κ. Μαυρογιάννη για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις με την απόδοσή του, λέγοντας ότι ένας «επαγγελματίας διαπραγματευτής» έχει σύγκρουση συμφέροντος να επιλύσει το πρόβλημα, το οποίο του δίνει λόγο ύπαρξης. Του επέρριψε, επίσης, ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε «στο παρά πέντε της διχοτόμησης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει μέτωπο ο Δημητριάδης-Ζητά έρευνα για δύο μισθούς σε Μαυρογιάννη
Η απάντηση από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν ήρεμη αλλά ουσιαστική. Αφού εξέφρασε λύπη, ανέφερε ότι παρακάλεσε τη Γενική Λογίστρια να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργοδότησή του από το δημόσιο από το 1987. Ζήτησε, επίσης, από τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί, κατά την κρίση του, σε σχετική έρευνα, σηκώνοντας το γάντι. «Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πλήρη εικόνα για να κρίνουν», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Μαυρογιάννης-Έτοιμος να δώσει μισθούς στη δημοσιότητα
Πιο έντονη ήταν η αντίδραση από το ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή Άριστο Δαμιανού να καλεί, μέσω της μεσημβρινής εκπομπής του Alpha, αυτούς που επαγγέλλονται το κράτος δικαίου να ελέγχουν τις πληροφορίες τους πριν τοποθετηθούν δημόσια, γιατί ενδεχομένως στην πορεία να εκτεθούν και τον τέως Γ.Γ. του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, να κάνει λόγο για «πικρία» του κ. Δημητριάδη.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, πάντως, δεν ήταν ο μόνος που εμφανίστηκε ενοχλημένος από την επιλογή του ΑΚΕΛ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. Ο επίσης ανεξάρτητος υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης, σε παρέμβασή του υποστήριξε πως είναι πλήγμα στις προσπάθειες για επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και, «δεδομένου ότι τα άλλα κόμματα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη λήψη τελικών αποφάσεων, είναι προφανές ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω διαβουλεύσεων». Υπέδειξε, δε, πως αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι οραματίζονται μια νέα Κύπρο, με μια νέα διακυβέρνηση, να μπουν σε διάλογο χωρίς τετελεσμένα και προειλημμένες αποφάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς σχολιάζει ο Ηλιάδης τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές
Εκείνος που δεν φάνηκε να ενοχλείται από την επιλογή Μαυρογιάννη ήταν, πάντως, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, υποστήριξε πως «το ΑΚΕΛ με την επιλογή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Σας ευχαριστούμε! Συνεχίζουμε! Ενότητα Νίκη!». Στις δηλώσεις αυτές απάντησε εμμέσως ο ομόλογός του στο ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, δηλώνοντας στον Άστρα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποτελεί μία ανεξάρτητη, υπερκομματική υποψηφιότητα ευρύτερης αποδοχής και δεν έχει σχέση με τον ΔΗΣΥ, ενώ δεν ήταν ποτέ σε κάποιο κόμμα.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, προτίμησε να μην σχολιάσει ευθέως τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ, αλλά να στείλει μηνύματα για τη δική του υποψηφιότητα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε πως το κόμμα του θα δώσει τη δύσκολη μάχη με τον υποψήφιό του και θα την κερδίσει. Οι πολίτες, ανέφερε, αναγνωρίζουν το έργο της Κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται ότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη είναι υψηλά διακυβεύματα και κατανοούν ότι μια εποχή κρίσης απαιτεί ικανότητα, αποτελεσματικότητα και σωστή διαχείριση. Ο ΔΗΣΥ, τόνισε, παραμένει μια δύναμη σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στον λαϊκισμό, εγγυητής της οικονομικής σταθερότητας, σημαιοφόρος των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και πρωταγωνιστής της λύσης του Κυπριακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε μήνυμα για τις Προεδρικές ο Αβέρωφ-«Θα δώσουμε μάχη και θα την κερδίσουμε»
Εκείνοι, πάντως, που δεν κοίταξαν χθες ούτε δεξιά ούτε αριστερά ήταν οι ηγέτες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, και κοίταξαν τις Προεδρικές ολόισια στο Κέντρο, παρά το κάλεσμα του Στέφανου Στεφάνου για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου των δυνάμεων που πιστεύουν στην αλλαγή, υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη. Οι δύο αρχηγοί έθεσαν, ουσιαστικά, μέσα από τη συζήτησή τους, τις βάσεις για συμπόρευση των κομμάτων τους στις Προεδρικές Εκλογές, μέσα από κοινή προγραμματική δράση.
«Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του κεντρώου χώρου και πιστεύω πως η δική μας συνεργασία στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στη χώρα μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε πως το κόμμα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι τα κόμματα που έχουν τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις και διερευνούν την προοπτική συμπόρευσης στις Προεδρικές Εκλογές. Πρόσθεσε πως προτεραιότητα δίνεται αυτή τη στιγμή στο να συμφωνηθεί η βάση επί της οποίας τα δύο κόμματα θα συμπορευθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και τώρα οι δυο τους… Έβαλαν κάτω τις Προεδρικές Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος
Αν και στις δημόσιες τοποθετήσεις αναφέρθηκε ότι δεν συζητήθηκαν ονόματα, είναι καλά γνωστό ότι το ΔΗΚΟ έχει στραφεί προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και διερευνά ανεπίσημα το έδαφος που υπάρχει για συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς αφενός απέτυχε η προσπάθειά του για σύμπηξη κοινού μετώπου με το ΑΚΕΛ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου εντός του κόμματος υπάρχει μια αρκετά μεγάλη τάση υπέρ του τέως ΥΠΕΞ. Αντίστοιχο ρεύμα φαίνεται να εντοπίζεται και εντός της ΕΔΕΚ, δημιουργώντας προϋποθέσεις για στήριξη του κ. Χριστοδουλίδη, η οποία να μπορεί να έχει απήχηση στις κομματικές βάσεις.
Επίσημα, ωστόσο, κανένα από τα δύο κόμματα δεν διαβουλεύεται με τον τέως ΥΠΕΞ, αφού δεν εξήγγειλε την υποψηφιότητά του. Το γεγονός αυτό ασκεί, αναπόφευκτα, περισσότερη πίεση στον κ. Χριστοδουλίδη να προχωρήσει με επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις κομματικές διαδικασίες. Ο ίδιος φαίνεται να σκοπεύει να προβεί στην εξαγγελία του εντός Μαΐου, χωρίς να επιβεβαιώνει τις ημερομηνίες που πάνε και έρχονται, καθώς αναζητεί το τέλειο timing για να προβεί στις κινήσεις του.
Δεδομένου ότι όλα αυτά συνέβησαν μόλις σε μερικές ώρες, είναι σαφές πως η σχετικά ήσυχη πολιτική περίοδος των παράλληλων μονολόγων, που βιώναμε το τελευταίο διάστημα, έχει πλέον παρέλθει, τώρα που σιγά σιγά διαλύεται η ομίχλη και το τοπίο ξεθολώνει. Κι είμαστε ακόμη στην Άνοιξη…