Νέα πυρά Αχιλλέα σε Μαυρογιάννη-«Έκαναν νόμο κατά παραγγελία για να πατσιάρουν»

Σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη προέβη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης, μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν οι χθεσινές του αναφορές για τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ και απερχόμενο διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως ο κ. Μαυρογιάννης ήταν παράνομα διορισμένος στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για πέντε μήνες και, ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο «πάτσιαρε» το ζήτημα.

«Το θέμα είναι σχετικά απλό. Από τις 15 Φεβρουαρίου 2019 ως τις 24 Ιουλίου του 2019, ο διορισμός του κ. Μαυρογιάννη ως Μόνιμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη ήταν αντίθετος με τον νόμο. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αυτά τα λέει ο Υπουργός Εξωτερικών, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, που έγινε στις 11 Ιουλίου. Και διαβάζω. Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση αυτή, δηλαδή η απόφαση να διοριστεί ο κ. Μαυρογιάννης ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, προσκρούει στο άρθρο 3 του περί διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας νόμου, δεδομένου ότι ο κ. Μαυρογιάννης ήταν και διαπραγματευτής και Μόνιμος Αντιπρόσωπος», είπε. Σημειώνεται ότι το 2019, Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο επίσης υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, πρόσθεσε πως «γεγονός είναι, κατά παραδοχή του Υπουργού Εξωτερικών, ότι ο διορισμός ήτο αντίθετος με τον νόμο, και η αντίθεση με τον νόμο διορθώθηκε στις 24 Ιουλίου. Άρα κάποιος λογικός άνθρωπος θα σας πει ότι εκείνους τους πέντε μήνες ήταν παράνομο. Αυτό το θέμα είναι θέμα τίμιου κράτους. Και είναι ένα πατσιάρισμα που έγινε για να καλύψουμε τους δικούς μας».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης υποστήριξε επίσης ότι οι προηγούμενες αναφορές του, δηλαδή η καταγγελία του πως ο κ. Μαυρογιάννης ήταν διπλοθεσίτης και λάμβανε μισθό και ως πρέσβης και ο ως διαπραγματευτής και ότι ένας επαγγελματίας διαπραγματευτής έχει σύγκρουση συμφέροντος να επιλύσει το πρόβλημα που του δίνει λόγο ύπαρξης, ήταν απότοκο δημοσιογραφικής ερώτησης που του τέθηκε για το τίμιο κράτος και δεν συμπεριλαμβανόταν στον βασικό σκελετό της χθεσινής του ομιλίας. «Και το θέμα το οποίο εγείρεται ήταν ότι έγινε αυτή η διαπίστωση και μετά, τον Ιούλιο του 2019, έκαναν νόμο κατά παραγγελία για να πατσιάρουν αυτό το θέμα. Αυτό είναι το ζήτημα», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν έκανε αυτές τις δηλώσεις από πικκάρισμα και κύστημα, μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, απάντησε πως δεν ήταν καθόλου αυτός ο σκοπός αλλά ο ίδιος δεν φοβάται να μιλήσει όταν ρωτηθεί κάτι.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις σχετικές αναφορές του κ. Δημητριάδη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέδωσε γραπτή δήλωση και, αφού εξέφρασε λύπη, ανέφερε ότι παρακάλεσε τη Γενική Λογίστρια να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργοδότησή του από το δημόσιο από το 1987. Ζήτησε, επίσης, από τον Γενικό Ελεγκτή να προβεί, κατά την κρίση του, σε σχετική έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

 

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ