Παναγίδης: H Κύπρος έχει επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση των τιμών ενέργειας

Σε έκτακτη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία αξιολογήθηκε η έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Μάριος Παναγίδης την Τρίτη στο Παρίσι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας.

Στην συνάντηση, την οποία συγκάλεσε η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έγινε η τελική αξιολόγηση της έκθεσης του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), αναφορικά με τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την τελική αξιολόγηση του ACER για τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα για τα μέτρα πολιτικής που προτείνει ο ACER, τα οποία έχουν στόχο μεταξύ άλλων να θωρακίσουν τους ευάλωτους καταναλωτές από  την αστάθεια των τιμών και να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη αλληλοενημερώθηκαν επίσης για τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Στην παρέμβαση του ο κ. Παναγίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Κύπρος έχει επηρεαστεί σημαντικά από την αύξηση των τιμών ενέργειας, και τόνισε σε σχέση με την αξιολόγηση του ACER πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες και το ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, κυρίως μέσω ενδογενών πηγών ενέργειας, για ολοκλήρωση των διασυνδέσεων με έμφαση σε αυτές που αφορούν τη μεταφορά πράσινης ενέργειας, για προώθηση συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος στον τομέα ενέργειας και για την ανάγκη προώθησης μηχανισμών για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Παναγίδης ενημέρωσε πως παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και της φορολογίας στα καύσιμα, ο εναρμονισμένος δείκτης των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 6.2% τον Μάρτιο του 2022 σε σχέση με το Μάρτιο του 2021, και ζήτησε να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ καθώς και χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων.

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι η Κύπρος αναμένει τη δημοσίευση από την Κομισιόν του σχεδίου «RePowerEU» στις 18 Μαΐου, για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας και την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των κρατών μελών.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Ένας τυχερός στο Τζόκερ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση