Θέλουν να χαμηλώσουν το volume σε κέντρα αναψυχής-Αντιδρούν οι μαγαζάτορες

Αυστηρότερους ελέγχους θέλει να επιβάλει η Βουλή στα κέντρα αναψυχής, για την εκπομπή ήχου και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις άδειες που εκδίδονται, αλλά και τα τέλη που καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες, μέσω πρότασης νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο θα τεθεί σε συζήτηση, στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Βάσει της πρότασης νόμου, τρία είναι τα κύρια σημεία που θέλουν να αλλάξουν στον υφιστάμενο νόμο και τα οποία αφορούν την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου στους χώρους αναψυχής, που βρίσκονται εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων αλλά και σε χώρους εκδηλώσεων, στην παραλία, αλλά και πλωτά σκάφη που αγκυροβολούν.

Δεύτερο, την προσαρμογή των ανώτατων ορίων εκπομπής ήχου κατόπιν ακουστικής μελέτης, ανάλογα με την τοποθεσία των χώρων αναψυχής και εάν υπάρχουν κοντά ευαίσθητοι δέκτες. Επίσης, την εισαγωγή αυστηρότερων ποινών για την εκπομπή ήχου πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Παράλληλα, μέσω του νομοσχεδίου, η Επιτροπή Εσωτερικών στοχεύει να ελέγξει την ηχορύπανση που επικρατεί σε χώρους αναψυχής, μέσω ρύθμισης της έντασης του ήχου, αλλά και καθορισμός ωρών λειτουργίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι πρέπει η εκπομπή ήχου να τερματίζεται μισή ώρα πριν το ωράριο τερματισμού λειτουργίας του κέντρου.

Μέσω του νομοσχεδίου, θέλουν επίσης να έχουν το δικαίωμα αρμόδια αρχή να μειώνει το ωράριο εκπομπής ήχου, σε περίπτωση που υπάρχουν «ευαίσθητοι δέκτες», γύρω από το χώρο αναψυχής. Ο συγκεκριμένος όρος, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην νομοθεσία και αναμένεται να ρυθμιστεί μέσω του τροποποιητικού νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχεί για επηρεασμό του κλάδου από Ουκρανικό ο ΠΑΣΙΚΑ-Έτοιμος να εργοδοτήσει Ουκρανούς

Αντιδρούν οι μαγαζάτορες

Η πρόταση νόμου που θα τεθεί για πρώτη φορά επί τάπητος στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, βρίσκει αντίθετους τους μαγαζάτορες, οι οποίοι κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων και εισηγούνται να εγκαταλειφθεί η πρόταση νόμου και να πάνε σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκπρόσωπος μεγάλης οργάνωσης κέντρων αναψυχής, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ωστόσο, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι στόχος της πρότασης νόμου, είναι να αλλάξουν τον τρόπο που ελέγχεται ο ήχος εξωτερικά. Δηλαδή η μέτρηση του ήχου τη δεδομένη στιγμή γίνεται στα τρία μέτρα από τα σύνορα του κέντρου και τέσσερα μέτρα ύψος, ενώ τώρα θέλουν τα τέσσερα μέτρα να μετατραπούν σε ενάμιση μέτρο.

«Επίσης, θέλουν να επέμβουν στα ωράρια, δηλαδή να κλείνουν εστιατόρια και καφετέριες στις 00:00 τη μουσική τους και να κλείνουν στις 00:30, την ίδια ώρα που τα μουσικοχορευτικά θα μένουν μέχρι τις 05:00. Σήμερα τα ωράρια είναι ενιαία για όλους τους κλάδους των κέντρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε, αποζητούν να επέμβουν εσωτερικά, να γίνουν μονώσεις και ακουστικές μελέτες, που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα, όπως επίσης και να επιβληθούν πάρα πολύ χαμηλά ανώτατα επίπεδα εκπομπής ήχου.

«Ακούγονται μέσα στις προτάσεις και τέτοια επιχειρήματα, που δεν έχουν να κάνουν με την οχληρία, αλλά μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό με τα μουσικοχορευτικά κέντρα. Φαίνεται ότι έγινε παρέμβαση από κάποιους. Έχει σκοπό να εξυπηρετήσει συμφέροντα και όχι την πρόθεση του νομοθέτη. Θα είναι χρονοβόρες και ατέλειωτες οι διαδικασίες και δεν θα μπορεί να εξασφαλίζει κανένας άδεια», σημείωσε.

Θέση της οργάνωσής του, είναι ότι διαφωνούν κάθετα με τις τροποποιήσεις, πρώτιστα γιατί επιχειρείται η αλλοίωση του νόμου, όπως υπέδειξε και συνέχισε λέγοντας ότι «ξεφεύγει (σ.σ. η πρόταση νόμου) της φιλοσοφίας και της πρόθεσης του νομοθέτη. Εμάς το αίτημά μας είναι να αποσυρθεί η πρόταση αυτή και να γίνει πραγματική διαβούλευση με όσους επηρεάζονται αρνητικά από τις εισηγήσεις και όχι με αυτούς που ευνοούνται από τις εισηγήσεις».

Ο εκπρόσωπος των κέντρων αναψυχής τόνισε εξάλλου πως «η πρόταση αυτή μόνο αναστάτωση θα φέρει σε όλη τη βιομηχανία και θα βάλει την Κύπρο στον γύψο. Θα μας πάρει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς που μιλήσαμε, μπορεί να λυθεί εάν εστιάσουμε σε συγκεκριμένους χώρους, που τους γνωρίζουμε και δεν είναι πολλοί παγκύπρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι τροποποιήσεις για τη ρυμούλκηση οχημάτων, τις πινακίδες και την ηχορύπανση

Δειτε Επισης

Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα