Φώναξαν για τις διακρίσεις σε βάρος υπαξιωματικών γυναικών έξω από το Υπ. Άμυνας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο έξω από το Υπουργείο Άμυνας οι γονείς και συγγενείς γυναικών μόνιμων Υπαξιωματικών, που διετέλεσαν Εθελόντριες Υπαξιωματικοί της 5ης , 6ης ,7ης  και 8ης  σειρά, αναφορικά στη διάκριση λόγω φύλου, που υφίστανται σε βάρος τους στον τομέα της εργασίας.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας οι γυναίκες μόνιμες Υπαξιωματικοί ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο απαιτούν την άμεση επίλυση του ζητήματος των γυναικών Υπαξιωματικών, τονίζοντας ότι αρκετές από αυτές είναι στα πρόθυρα της αφυπηρέτησης και σε λίγα χρόνια οι περισσότερες από αυτές θα αφυπηρετήσουν.

Κάλεσαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργικός Συμβούλιο, τον Υπουργό Άμυνας όπως προβούν άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση των αρνητικών  συνεπειών που επήλθαν στις γυναίκες Υπαξιωματικούς από την διάκριση με βάση το φύλο στην εργασία.

Ζήτησαν να τις αποκαταστήσουν στη μόνιμη θέση του Λοχία, δηλαδή να τις διορίσουν αναδρομικά στη μόνιμη θέση του Λοχία, από την ημερομηνία που θα διορίζονταν, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο.

Επίσης, ζήτησαν εκ νέου να αποκαταστήσουν την σταδιοδρομία τους, όπως αυτή θα εξελισσόταν, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο, δηλαδή να τις προάγουν στις θέσεις της ιεραρχίας, που κατά φυσιολογικό τρόπο θα προάγοντο, αν δεν μεσολαβούσε η εις βάρος τους διάκριση με βάση το φύλο.

Η θέση του Υπουργείου Άμυνας

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Άμυνας σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι πτυχές των ζητημάτων που εγείρονται από τις γυναίκες υπαξιωματικούς να εξεταστούν στην ολότητά τους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα αιτήματα των γυναικών υπαξιωματικών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι θύματα διακρίσεων σε ό,τι αφορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. 

Όπως διευκρινίζεται, από το 2016 έχουν ενοποιηθεί οι επετηρίδες ανδρών και γυναικών υπαξιωματικών, το 2017 κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από τη Βουλή κοινοί κανονισμοί οι οποίοι θέτουν κοινά κριτήρια για τους διορισμούς, προαγωγές και αφυπηρετήσεις για όλους τους υπαξιωματικούς, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ από το 2017 μέχρι και το 2021 στη βάση των νέων κανονισμών έχουν προαχθεί σχεδόν 500 γυναίκες υπαξιωματικοί.

Σημειώνεται πως μετά τις Εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Άμυνας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι πτυχές των ζητημάτων που εγείρονται από τις γυναίκες υπαξιωματικούς να εξεταστούν στην ολότητά τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 41 βαθμούς ο ο υδράργυρος-Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Σημαντικά βήματα στην ιστοριογραφία του 1974 τα τελευταία χρόνια παρά τα εμπόδια
Ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις
Κίνδυνος για την υγεία τα ψεύτικα Labubu-Πάνω από 4,5 χιλ. οι κατασχέσεις σε ένα μήνα
Μπαίνει το νερό στ' αυλάκι για το υδατικό πρόβλημα-Αρχίζει η σταδιακή λειτουργία των αφαλατώσεων
Κοινοποιήθηκαν 116 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για υγεία των καταναλωτών
Προειδοποιεί το Τμήμα Φορολογίας-Αποστέλλονται παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρου
Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Την Τρίτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων
ΒΙΝΤΕΟ: Καλοκαιρινές βροχές εν μέσω καύσωνα-Στα ύψη ο υδράργυρος