Οι αστοχίες Ζελένσκι, η πικρή νότα κι ένας δοκιμαζόμενος λαός στο παρασκήνιο

Περισσότερο κακό παρά καλό φαίνεται να κατάφερε να προκαλέσει στο δημόσιο αίσθημα για τη χώρα του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά τις χθεσινές ομιλίες του στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Παρόλο που οι δύο χώρες στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού, η επιπολαιότητα του Ζελένσκι και η σπουδή του να μην θίξει την Τουρκία, προκάλεσαν ενόχληση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης.

Παρά την σωστή αποτύπωση της ρωσικής επιθετικότητας που δέχεται η χώρα του και το δράμα που υφίσταται ο λαός του, οι λανθασμένες επιλογές που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος ήταν αυτές που σχολιάστηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς φαίνεται να υπήρχαν διαφορετικές πολιτικές προσδοκίες από τον Πρόεδρο ενός κράτους. Επρόκειτο για μία επικοινωνιακή αποτυχία ενός πολύ επικοινωνιακού πολιτικού, καθώς αντί των μηνυμάτων του, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν οι αστοχίες του. Η συγκίνηση που προκάλεσε όταν απευθυνόταν σε Κοινοβούλια άλλων χωρών, στην περίπτωση του ελληνικού χώρου απουσίαζε, καθώς η προσοχή στράφηκε σε άλλα ζητήματα, πέραν της ουσίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσιμουδιά για την τουρκική εισβολή από Ζελένσκι-Ενοχλημένη η Λευκωσία

Αν και η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν προτεραιότητα για την ουκρανική εξωτερική πολιτική, ούτε σημαντικό παίχτη στην ουκρανική κρίση, δεν υπήρχε κανένας λόγος ο Ζελένσκι να αφήσει πικρή νότα στις δύο παρεμβάσεις του, δεδομένης της ευρείας στήριξης που τυγχάνει από τον Ελληνισμό η χώρα του. Στη διπλωματία η κάθε λέξη έχει τη σημασία της και άλλη τόση σημασία έχει και η απουσία λέξεων. Όταν, λοιπόν, ο Ουκρανός Πρόεδρος επέλεξε να αναφέρεται στην εισβολή και στην κατοχή στη δική του χώρα αλλά να μην κάνει καμία αναφορά στην εισβολή και κατοχή την οποία υφίσταται η χώρα στης οποίας το Κοινοβούλιο απευθυνόταν, η απουσία ήταν σκόπιμη και αναπόφευκτα θα σημειωνόταν πολιτικά.

Η πραγματικότητα είναι πως για πολλούς η στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αναμενόμενη, δεδομένου πόσο πολύ επενδύει πάνω στην Τουρκία και πόσο σημαντικό θεωρεί τον ρόλο της για τερματισμό των εχθροπραξιών. Άλλωστε, δεν χάνει ευκαιρία να εκθειάζει την ηγεσία της κατοχικής χώρας και μάλιστα τάσσεται υπέρ της ανάληψης εγγυήσεων από πλευράς της Άγκυρας στη χώρα του, παρόλο που η κυπριακή ιστορία αποτελεί απόδειξη για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ενδεχομένως γνώριζε εκ των προτέρων ή έστω ανέμενε την στάση που θα τηρούσε, δεν αναιρεί την ενόχλησή της για το θέμα, η οποία αντανακλά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν σε επίπεδο απλών πολιτών.

Όπως φάνηκε, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ήταν προετοιμασμένη γι’ αυτή την εξέλιξη και γι’ αυτό φρόντισε στην αντιφώνησή της να επισημάνει τα ιστορικά διδάγματα από την τουρκική εισβολή, στέλνοντας το μήνυμα για τον επικίνδυνο ρόλο της Τουρκίας. «Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της», υπέδειξε.

Λίγα λεπτά μετά, σε ανεπίσημο, όμως, πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ακόμη πιο ευθύς, θέλοντας, προφανώς, οι όποιες αναφορές στην ομιλία Ζελένσκι στην Κύπρο να συνοδεύονται και από την κυπριακή θέση. «Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων», τόνισε. Ο Νίκος Αναστασιάδης έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για ανάκληση τεσσάρων διαβατηρίων στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, τα ρωσικά όπλα και οι λεπτές ισορροπίες

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα έδρανα του ΑΚΕΛ παρέμειναν κενά, ως μορφή διαμαρτυρίας για τα όσα προηγήθηκαν το πρωί στην Αθήνα. Το κόμμα της Αριστέρας είχε ανακοινώσει πως «μετά την παρουσία «μαχητή» του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βλ. Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη». Αντηχούσε την ενόχληση που προκλήθηκε στην Ελλάδα, μετά την εμφάνιση του μαχητή, που ανήκει στις τάξεις ενός τάγματος που θεωρείται βίαιο και ακροδεξιό και για πολλούς νεοφασιστικό και νεοναζιστικό.

Η παρουσίαση του βίντεο χαρακτηρίστηκε από τον Έλληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ως άστοχη και λανθασμένη, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος». Εντονότερη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με βουλευτές να αποχωρούν από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα σταλεί γραπτώς στον Ζελένσκι η ομιλία της Προέδρου της Βουλής

Δειτε Επισης

Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ο 18χρονος που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό
Αναβλήθηκε ώστε να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ
Εξακολουθεί να καταζητείται ο 41χρονος Αγάπιος για επίθεση με μαχαίρι στην Αγία Νάπα (pic)
Γερμανίδα Πρέσβειρα: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος ανθρωπιστικής βοήθειας
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση σε πτήση από Μπέργκαμο προς Αθήνα-Απογειώθηκαν με ανοικτή την πόρτα
Έκλεψαν πετρέλαιο και λάδι φορτηγού από εμπορευματοκιβώτιο εταιρείας
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ιράκ-Θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Επισκέφθηκαν οικίες ηλικιωμένων, τις ξεγέλασαν και άρπαξαν τα πορτοφόλια τους
Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη Γάζας, επίκεντρο το νότιο τμήμα της περιοχής
Στον Εισαγγελέα ο 18χρονος που ομολόγησε ότι έριξε τη φωτοβολίδα-Ψάχνουν τον εγκέφαλο των επεισοδίων