Καζάνι που βράζει η παιδεία-Βγαίνουν στους δρόμους οι φορείς για τα τετράμηνα

Δεν λέει να κοπάσει η φουρτούνα που έχει ξεσπάσει στον τομέα της παιδείας, με φόντο για ακόμη μία φορά τις εξετάσεις τετραμήνου, αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βγουν στους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τον θεσμό και να ζητήσουν από το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει δράση, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.

Οι τρεις οργανώσεις, αφού αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου, εντοπίζοντας σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η αύξηση της παραπαιδείας, του άγχους και της πίεσης στους μαθητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι που είχε θέσει το Υπουργείο Παιδείας, για τον εν λόγω θεσμό, δεν έχουν επιτευχθεί, αλλά αντίθετα έχουν προκαλέσει περισσότερα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν φωτιά στα σχολεία τα τετράμηνα-«Η αξιολόγηση του Υπουργείου είναι γελοία»

Στόχος καθηγητών, μαθητών και γονέων είναι να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με τη συμμετοχή τόσο των εμπλεκόμενων φορέων, όσο και ακαδημαϊκών, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να καταλήξουν στο καλύτερο δυνατό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Οι μαθητές, που βγαίνουν στους δρόμους για τρίτη φορά για το εν λόγω ζήτημα, για ακόμη μία φορά ζητούν κατάργηση του θεσμού, ενώ εκφράζουν και μία έντονη δυσαρέσκεια λόγω της στάσης του Υπουργείου Παιδείας και κάνουν λόγο για υποτίμησή τους.

Στους κόλπους του μαθητικού κόσμου επικρατεί θυμός και αγανάκτηση, όπως ανέφερε σε εγκύκλιό της η ΠΣΕΜ, αφού «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πλήρη εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο και τη μείωση του διδακτέου χρόνου, ως αποτέλεσμα των εξετάσεων (κυρίως κατά το β’  τετράμηνο), καθιστούν την κατάσταση πολύ πιεστική και αγχώδη για εμάς, εφόσον για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε  στους δεκάδες σταθμούς εξέτασης που έχουμε μπροστά μας (καθημερινά διαγωνίσματα, εξετάσεις τετραμήνων, Παγκύπριες εξετάσεις) έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ώρες που αφιερώνουμε στα φροντιστήρια».

Την ίδια ώρα, οι μαθητές δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο, αναμένοντας από το Υπουργείο πρόσκληση, για να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τα ζητήματά τους, ώστε να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας.

Ζητούν κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης οι καθηγητές

Από την πλευράς τους, οι καθηγητές φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στην ενδιάμεση εξέταση, η οποία πραγματοποιείται τον Ιανουάριο και αυτό που ζητούν είναι η κατάργησή της.

Μάλιστα, η άποψη που επικρατεί στην οργάνωσή τους είναι ότι ο θεσμός, με την παρούσα μορφή δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, αφού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. «Έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Έχει χαθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, οι καθηγητές εργάζονται κάτω από πίεση και τρέχουν για να καλύψουν την ύλη, που δεν είναι ο στόχος για μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί ως εκπαιδευτικοί και να εμπεδώνουν και οι μαθητές», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Στην ανακοίνωση, με την οποία καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει εκ νέου έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας «να αφουγκραστεί τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να ξεκινήσει τον διάλογο με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, Οργανωμένων Γονέων, Ακαδημαϊκών, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΠΣΕΜ, για τη διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών/τριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών». 

Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις

Στο μεταξύ, οι οργανωμένοι γονείς ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας όπως προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, ώστε να διορθωθεί η στρεβλωμένη εικόνα που παρουσιάζεται γύρω από το θεσμό.

Την ίδια ώρα, η Συνομοσπονδία Γονέων ζητά την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να σταματήσει «η θυματοποίηση των χιλιάδων μαθητών/τριών αλλά και η  καταρράκωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχουν επιφέρει οι εξετάσεις τετραμήνων».

Πάντως, οι γονείς καλούν το Υπουργείο όπως κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξουν τα κακώς έχοντα, που παρατηρήθηκαν στο Α’ τετράμηνο, ωστόσο σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν πλήρης κατάργηση του θεσμού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Οι επικίνδυνες παραλίες, οι πολίτες που αγνοούν τον κίνδυνο και οι ενέργειες διάσωσης του ΚΣΕΔ