Τσιμουδιά για την τουρκική εισβολή από Ζελένσκι-Ενοχλημένη η Λευκωσία

Αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, γεγονός το οποίο δεν άφησε αναπάντητο η Λευκωσία, απευθύνθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος τςη Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι. 

Αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας και η εδαφική της ακεραιότητα αλλά η μοίρα ολόκληρης της ΕΕ, δήλωσε στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρουσία 'μαχητή' του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ» κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, τα ρωσικά όπλα και οι λεπτές ισορροπίες

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε, είπε, να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι καθημερινά η χώρα παλεύει να σώσει ανθρώπους και να μπορέσει να επιζήσει από την ανελέητη εισβολή της Ρωσίας με τα χιλιάδες πτώματα στους δρόμους, κάτι που η Ουκρανία έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ζήσει ξανά τα όσα έζησε στη Μπούτσα όπου οι Ρώσοι σκοτώνανε, θάβανε και βιάζανε ανθρώπους και αλλού όπου χιλιάδες πτώματα θάφτηκαν σε πρόχειρους μαζικούς τάφους. Ο Ζελένσκι αφηγήθηκε την ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού που μπήκε σε βάρκα για να σωθεί μέσω ποταμού και το οποίο παιδί βρήκανε νεκρό πριν λίγες μέρες. Δεν χωράει αμφιβολία, είπε, ότι αυτό (το έγκλημα) πρέπει να τιμωρηθεί.

Ανέφερε ότι ως τώρα 167 παιδιά πέθαναν, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν οι αρχές και πόσοι άλλοι άνθρωποι είναι νεκροί στις πόλεις που δέχτηκαν επίθεση.

Είπε ότι οι προπαγανδιστές Ρώσοι πολιτικοί λένε ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για να εξολοθρεύσουν το έδαφος της Ουκρανίας, να την μοιράσουν σε όσα περισσότερα κομμάτια και να την αποδυναμώσουν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να μοιράσει την Ευρώπη και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στα κράτη μέλη. Είπε ότι δεν σέβεται (η Ρωσία) τις περισσότερες χώρες και τις αντικρίζει για εκμετάλλευση.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι αυτή η εισβολή άρχισε το 2014 και ότι είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι διεξάγεται εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος με αμοιβαίο σεβασμό. Είπε ακόμη ότι η ηγεσία της Ρωσίας αντιλαμβάνεται την στάση των κρατών μελών ως μια αδυναμία και διερωτήθηκε αν αυτό μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Δήλωσε ευγνώμων για την στάση αρχών της Κύπρου, την ανθρωπιστική βοήθεια και το ψήφισμα της Βουλής προς στήριξη αλλά ζήτησε την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Λευκωσίας προς τη Μόσχα.

Τόνισε πως η Ρωσία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και δεν αναζητεί την ειρήνη, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Κύπρου για άσκηση πιέσεων προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ισχυρά εργαλεία για να πράξει κάτι τέτοιο. Είπε ότι πρέπει η Κύπρος να κλείσει όλα τα λιμάνια της για ρωσικά πλοία και γιοτ και ότι πρέπει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και χρυσά διαβατήρια για Ρώσους και διπλή υπηκοότητα.

Αν αποδειχτεί, είπε, ότι κάποιος δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία ή την ΕΕ «βεβαίως σε αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε προνόμια, αλλά χρειαζόμαστε αποδείξεις». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ιδωθεί με χωριστό τρόπο και το εμπάργκο για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, σκοτώνει αμάχους και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να παύσει να χρηματοδοτεί τη δολοφονία παιδιών και να εργαστεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια του κάθε κράτους. Αναφέρθηκε σε κοινό ευρωπαϊκό σπίτι το οποίο πρέπει να ενδυναμώσουμε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την πορεία της προς την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην ομιλία του συμπεριέλαβε και σύντομο βίντεο από τις επιθέσεις σε διάφορες ουκρανικές πόλεις, τα πτώματα στους δρόμους και την καταστροφή.

Ενοχλημένος ο Πρόεδρος

Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα.Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία Ζελένσκι, ο Πρόεδρος είπε «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Κύπρος γνωρίζει

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή, με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το 1974 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Ουκρανία, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Βουλής και την στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο, ως τη μόνη δυνατή οδό επίλυσης διαφορών.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της», σημείωσε.

Μίλησε για την άμεση και πρωτοφανή ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη στήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας και στο γεγονός ότι έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ευχήθηκε τέλος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον. 

«Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη», κατέληξε.

Αντιδράσεις και από τα κόμματα

Η σημερινή παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέδειξε στην ολότητά της τη βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής και το μέγεθος της καταστροφής και του πόνου που αυτή έχει αφήσει πίσω της, όπως συνέβη και με την κτηνωδία στη Μπούκα και με τα λόγια να φαντάζουν φτωχά για την όποια περιγραφή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας την ομιλία Ζελένσκι.

«Στεκόμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό στην πιο δύσκολή του ώρα με όλες μας τις δυνάμεις όπως το έχουμε δηλώσει και πράξει από την έναρξη του πολέμου  εφόσον τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ουκρανία, μας αφορούν και ως Κύπριους αλλά και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

 «Η ακρωτηριασμένη από την τουρκική εισβολή και κατοχή Κύπρος, δεν μπορεί παρά να αντιμάχεται κάθε αυταρχική και αναθεωρητική συμπεριφορά που οδηγεί σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητά μας από το 1974 μέχρι και σήμερα και δεν αναμένουμε να αλλάξει με απλές αναφορές όσο απαραίτητες και να είναι, αλλά με την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όπως σωστά την αξιώνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στα όσα βλέπουμε στην Ουκρανία με ευθύνη της Ρωσίας», σημείωσε.  

«Πάνω από όλα όμως, τα όσα είπε σήμερα ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στη ζυγαριά της οποίας μπαίνουμε όλοι εντός και εκτός χώρας. Η αποχή του ΑΚΕΛ κρίνεται αυστηρά από την ίδια την κοινωνία. Εμείς σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, με τον πόλεμο να σοβεί στα σπλάχνα της, λειτουργούμε εντός των δυνατοτήτων μας και από κοινού με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και προς αρωγή του ουκρανικού λαού αλλά και για να επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο το συντομότερο», κατέληξε το κυβερνών κόμμα.

«Ανεξάρτητα από το γεγονός, πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκφράστηκε αμέριστη συμπαράσταση κατανόησης στον Ουκρανικό λαό για τα όσα βιώνει και από την αρχή, η ΕΔΕΚ καταδίκασε κάθε πολιτική ή στρατιωτική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εδαφικής ακεραιότητας ανεξαρτήτου κράτους, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι σήμερα στην ομιλία του προς το κυπριακό κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απέφυγε συνειδητά να αναφερθεί στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σε μια μάλιστα στιγμή που ο ίδιος επιζητεί αλληλεγγύη προς την χωρα του και υποστήριξη όσο αφορά την ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

 Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα το οποίο είχε προτείνει οτι δέν υπήρχε λόγος για να απευθυνθεί στην κυπριακή Βουλή και ότι δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος για περισσότερη εμπλοκή της Κύπρου, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής με την στάση του ο Ουκρανός Πρόεδρος ποτέ δεν υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποτέ δεν καταδίκασε την τουρκική εισβολή, την συνεχιζόμενη κατοχή, την εθνοκάθαρση και τον παράνομο εποικισμό των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας και εξέφρασε ευχαριστίες προς την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν, υπογράμμισε.

«Ακούσαμε με προσοχή όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφορικά με το δράμα που βιώνει ο ουκρανικός λαός και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας», σημείωσε στη δική του ανακοίνωση το ΕΛΑΜ.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, δεν μπορούμε να κρύψουμε την απογοήτευσή μας, για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δράμα που βιώνει ο κυπριακός ελληνισμός από το 1974, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής των εδαφών μας.

«Τα μηνύματα αυτά ευελπιστούμε να ηχήσουν ως σειρήνες στα αυτιά της Κυβέρνησης και πόσο μάλλον του Υπουργείου Εξωτερικών, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση γνωστοποίησης της πραγματικής πτυχής του Κυπριακού Προβλήματος», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο