Κατακόρυφη πτώση της ανεργίας-Ποιοι τομείς έκαναν τις περισσότερες προσλήψεις

Αισθητή μείωση ανεργίας παρατηρήθηκε τον τελευταίο μήνα με βάση τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Μαρτίου 2022, έφτασε τα 13.818 πρόσωπα. Ένας αριθμός, ο οποίος είναι αισθητά πιο μειωμένος με βάση προηγούμενους μήνες αλλά και χρονιές. 

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο 2022 μειώθηκε στα 13.555 πρόσωπα σε σύγκριση με τα 13.664 τον προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε επίσης αισθητή μείωση 19.115 προσώπων ή 58,0%. Όπως διαφαίνεται μέσα από τους αριθμούς, οι τομείς που άνοιξαν θέσεις εργασίας και έκαναν τις περισσότερες προσλήψεις είναι αυτοί των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (μείωση 4.012), του εμπορίου (μείωση 3.889), των κατασκευών (μείωση 1.346), της μεταποίησης (μείωση 1.252), των μεταφορών και αποθήκευσης (μείωση 910). Μείωση επίσης 1.582 προσώπων σημειώθηκε επίσης, στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Από την άλλη, η μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε σε τομείς όπως Ορυχεία και Λατομεία, Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Ενημέρωση και Επικοινωνία, Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας και Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα. Οι συγκεκριμένοι τομείς ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένοι και γι' αυτό όπως φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς δεν υπάρχουν και ιδιαίτερες αυξομειώσεις στους αριθμούς των ανέργων.  

Δείτε αναλυτικά τους εγγεγραμμένους άνεργους από τον Μάρτιο του 2020:

 

 

Εγγεγραμμένοι Άνεργοι

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αφορά τα άτομα άνω των 15 χρονών που αποτείνονται στα Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας του Τμήματος Εργασίας για εξεύρεση εργασίας και καταχωρούνται ως άνεργοι. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ικανά και διαθέσιμα για εργασία και να αναζητούν ενεργά εργασία. Ο μηνιαίος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αφορά στα άτομα που κατά την τελευταία μέρα κάθε μήνα έχουν ενεργή αίτηση για εξεύρεση εργασίας.

Στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων δεν περιλαμβάνονται αυτοεργοδοτούμενοι, άτομα που ψάχνουν για εργασία με μερική απασχόληση καθώς επίσης και άτομα τα οποία ψάχνουν για εργασία σε συγκεκριμένη περιοχή ή σε συγκεκριμένο εργοδότη.

Εποχικά Διορθωμένα στοιχεία

Εποχική Διόρθωση είναι μια στατιστική τεχνική που αφαιρεί την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ορατή την πραγματική τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους. Για την εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης η Στατιστική Υπηρεσία χρησιμοποιεί το λογισμικό JDemetra+ 2.2.2 το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Eurostat. Η παραγωγή των προσαρμοσμένων χρονοσειρών γίνεται με τον αλγόριθμο TRAMO&SEATS. Επισημαίνεται ότι λόγω της εποχικής διόρθωσης, επαναϋπολογίζεται ολόκληρη η χρονολογική σειρά των μηνιαίων εκτιμήσεων κάθε φορά που προστίθενται τα στοιχεία ενός καινούργιου μήνα. Αυτός ο επαναϋπολογισμός οδηγεί συχνά σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τους προηγούμενους μήνες. Τον Μάρτιο του 2020 έγινε αναπροσαρμογή του μοντέλου που εφαρμόζεται.

Πρόσφατες Μεθοδολογικές Αλλαγές

Σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας, από την Τρίτη 15 Ιουνίου, 2021, τερματίστηκε η αυτόματη ανανέωση των εγγραφών και η διαδικτυακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενεργοποιήθηκε για να επιτρέπει την εγγραφή νέας αίτησης για εξεύρεση εργασίας, την ανανέωση της, όπως επίσης και την καταχώριση κενής θέσης εργασίας. Η νέα αυτή ρύθμιση, η οποία αξιολογείται από το Τμήμα Εργασίας, ενδεχομένως να επηρεάζει τη σύγκριση των μηνιαίων στοιχείων ανεργίας που καταγράφονται μέσω της νέας αυτής διαδικασίας με τα στοιχεία που καταγράφονταν από τις προηγούμενες διαδικασίες.

Σύστημα Ταξινόμησης

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά οικονομική δραστηριότητα δημοσιεύονται με βάση τη Στατιστική Ταξινόμηση Οικονομικών Δραστηριοτήτων στην Κοινότητα, Αναθ. 2 (NACE Αναθ. 2).

 

 

Δειτε Επισης

Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης