Συζήτησαν την εφαρμογή των κυρώσεων και τις επιπτώσεις τους οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

Την εφαρμογή των μέχρι σήμερα κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία καθώς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία των χωρών της Ευρώπης, συζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (Ecofin) που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

Οι Υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν ειδικότερα τρόπους ώστε να αποτρέψουν την παράκαμψη των κυρώσεων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης τους, ενώ συζήτησαν και οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Οικονομικών Σερχίλ Μαρτσένκο, με τον οποίο οι ΥΠΟΙΚ συζήτησαν την πρόοδο της οικονομικής και υλικής στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, το Συμβούλιο βάσισε τη συζήτηση σε ανασκόπηση της κατάστασης την οποία παρουσίασε η Κομισιόν, εστιάζοντας ειδικότερα στα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ για αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τη σημασία του συντονισμού των εθνικών σχεδίων στήριξης.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τους Υπουργούς Οικονομικών ήταν η πρόοδος της μεταφοράς στο δίκαιο της ΕΕ της συμφωνίας της παγκόσμιας συμφωνίας για ελάχιστη φορολόγηση 15% για τις πολυεθνικές εταιρίες.

Οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ακόμα την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου το 2021 για ενίσχυση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ για θέματα ανάπτυξης, με βάση τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.

Σε άλλα ζητήματα της ατζέντας, οι Υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν συμπεράσματα σε σχέση με την στρατηγική αυτονομία του οικονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα της Ευρώπης, καθώς, όπως σημειώνεται, «το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο έχει καταστήσει ακόμα πιο κρίσιμη την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή:ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Δειτε Επισης

Κατεπείγουσα σύσκεψη υπό τον Νετανιάχου για το χτύπημα κατά του Ιράν
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ
H Wizz Air αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς Τελ Αβίβ μέχρι 14 Ιανουαρίου
Νεκρή σε όχθη λίμνης στην ανατολική Τουρκία εντοπίστηκε μια 18χρονη φοιτήτρια
«Βρέθηκε με σακούλα στο κεφάλι»-Συγκλονιστικά στοιχεία στη δίκη για τη δολοφονία της 10χρονης Σάρα
Εμβόλια αδυνατίσματος για τους παχύσαρκους ανέργους εξετάζει το Λονδίνο
«Έχετε 30 μέρες διορία»-Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβόλησε 33χρονη μπασκετμπολίστρια που του επιτέθηκε με μαχαίρι στις ΗΠΑ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον προαστίου του Τελ Αβίβ και κατέρριψε drone
Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά από νέα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τζαμπάλια