Η δυναμική Χριστοδουλίδη, οι κομματικές βάσεις και οι ψήφοι εκτός κάδρου

Μια σειρά από ενδιαφέροντα ευρήματα έφερε στο φως η δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER και του IMR, αναφορικά με το προεκλογικό σκηνικό. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης, αλλά και σε σχέση με τους χειρισμούς που έπονται, κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η σταθερή πρωτιά του Νίκου Χριστοδουλίδη στην πρόθεση ψήφου δείχνει πως η τάση που διαμορφώθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς του διατηρείται. Ο τέως ΥΠΕΞ, ο οποίος κατέγραψε τον Απρίλιο μία μονάδα περισσότερη από τον Μάρτιο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία εντυπωσιακή πορεία, δεδομένου ότι συγκεντρώνει 37%, χωρίς να έχει καν εξαγγείλει την υποψηφιότητά του και χωρίς, αυτή τη στιγμή, να χαίρει της στήριξης κανενός κόμματος.

Το γεγονός ότι κινείται τόσο ψηλά μόνο με πρόθεση υποψηφιότητας δεδηλωμένη είναι ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτύξει ανάμεσα στον κόσμο. Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκεί ήταν που επικέντρωσε τις δυνάμεις του το τελευταίο διάστημα, επιδιώκοντας πολλές προσωπικές επαφές σε ανεπίσημα πλαίσια, κατά τις οποίες συνομιλεί με τους πολίτες. Μέχρι τώρα, η προσέγγιση αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς η ψαλίδα που τον χωρίζει από τον δεύτερο, Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι στις 23 ποσοστιαίες μονάδες.  

Από τη δημοσκόπηση του REPORTER προκύπτουν δύο πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, αναφορικά με τη δημοφιλία του κ. Χριστοδουλίδη σε πολιτικούς χώρους πέραν του ΔΗΣΥ. Το 42% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος για να στηρίξει το κόμμα τους. Πρόκειται για ελαφρώς πιο ψηλό ποσοστό από εκείνο που λαμβάνουν μαζί ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος (33%) και η αναπληρώτρια πρόεδρος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (6%) και πολλαπλάσιο από αυτό που καταγράφουν πρόσωπα που έφερε στο τραπέζι του διαλόγου το ΑΚΕΛ. Αυτό καταδεικνύει τα ερείσματα που έχει ο τέως ΥΠΕΞ στον χώρο του ΔΗΚΟ. Το άλλο, άξιο σχολιασμού εύρημα, είναι το 5% που καταγράφει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, στην ερώτηση ποιον θεωρούν καταλληλότερο υποψήφιο για να στηρίξει το κόμμα. Μπορεί ως ποσοστό να μην είναι υψηλό, αλλά, δεδομένου ότι το κόμμα της Αριστεράς τον συνταυτίζει με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, θεωρείται ενδεικτικό για τις συμπάθειες που έχει σε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κατέγραψε αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό 14%. Η αύξηση αυτή ερμηνεύεται ως ανταπόκριση των Συναγερμικών στη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου της παράταξης, κατά την οποία πήρε επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου και τις… ευλογίες του Νίκου Αναστασιάδη. Αποτελεί, ενδεχομένως, και ένδειξη ότι ξεκίνησε τη διαδικασία συσπείρωσής του ο ΔΗΣΥ, ενώ ο κ. Νεοφύτου μπαίνει στο ουσιαστικό σκέλος της προεκλογικής του εκστρατείας, η οποία αναμένεται να ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός πως 5% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ τον θεωρούν καταλληλότερο υποψήφιο να υποστηρίξει το κόμμα τους, εύρημα που μπορεί να τον κάνει να ελπίζει σε κάποιες εισροές, εάν διαφωνήσουν με την τελική απόφαση της ηγεσίας τους. Σημειώνεται ότι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου διατηρεί την πρωτιά που είχε και τον προηγούμενο μήνα στην παράσταση νίκης, κάτι που μεταφράζεται σε αναγνώριση των ικανοτήτων του να βγαίνει τελικά νικητής από τους πολίτες.

Αύξηση μίας μονάδας σημείωσε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παρά την προσθήκη της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στο κάδρο των εν δυνάμει υποψηφίων, καταγράφοντας 10%. Πιο ψηλά κατά 1% εμφανίζεται και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος με 7% βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από άλλες ανεξάρτητες προσωπικότητες που εξήγγειλαν την υποψηφιότητά τους και μόλις μία μονάδα πιο πίσω από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, της οποίας η δημοφιλία ανάμεσα στους ΑΚΕΛικούς είναι αδιαμφισβήτητη.

Σε σχέση με την διαβούλευση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες πλέον, με τα μηνύματα να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά, φαίνεται πως, στην πραγματικότητα, το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ηγεσιών, αναφορικά με την εξεύρεση κοινού υποψηφίου, με τον οποίο να συμπορευθούν στις Προεδρικές Εκλογές, υπάρχει και ανάμεσα στις εκλογικές βάσεις των δύο κομμάτων, καθώς οι ψηφοφόροι τους κάνουν διαφορετικές επιλογές προσώπων. Όπως προκύπτει από τα ποσοστά στη δημοσκόπηση, εάν οι δύο πλευρές τελικά τα βρουν με ένα από τα ονόματα που συζητούνται το τελευταίο διάστημα, θα ριχθούν στον προεκλογικό στίβο χωρίς να ικανοποιούν τις βάσεις τους, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη συσπείρωση δυνάμεων, σε μία εποχή που μόλις το 8% δηλώνουν πως θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την επιλογή που θα κάνει το κόμμα τους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως στην ερώτηση που αφορά αποκλειστικά τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, τα δύο πρόσωπα που λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος της Αριστεράς δεν φαίνεται να συζητούνται από την ηγεσία.

Καταλληλότερος θεωρείται ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, από το 24% των ψηφοφόρων, ο οποίος δείχνει να μην ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος και έχει εκφράσει πολλές φορές την προτίμησή του υπέρ της υποστήριξης μίας ανεξάρτητης προσωπικότητας, παρά ενός υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους. Δεύτερη στις προτιμήσεις είναι η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που συγκεντρώνει 21%, η οποία, παρά τη δημοφιλία και την εκλεξιμότητά της, δεν φαίνεται να αποτελεί προτιμητέα επιλογή για την ηγεσία του κόμματός της. Την ίδια στιγμή, από τα πρόσωπα που όντως συζητά σοβαρά το ΑΚΕΛ και τα έχει προτείνει και στην ηγεσία του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο του μεταξύ τους διαλόγου, προηγείται ο Αχιλλέας Δημητριάδης με 13%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις κομματικές προσωπικότητες.

Είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη πολύς καιρός για αναπροσαρμογές, ιδιαίτερα ενόσω οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν πάρει ακόμη τις τελικές τους αποφάσεις. Όπως άλλωστε επαναλαμβάνουν οι δημοσκόποι, αυτές οι έρευνες αποτελούν ακτινογραφίες της στιγμής και επηρεάζονται από τις όποιες πολιτικές μεταβολές. Οι επόμενοι μήνες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενόσω πλησιάζει ο Φεβρουάριος του 2023.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος