Τοποθέτησαν διευθυντή σε άλλη βαθμίδα στο ΚΥΠΕ-Όσα καταγράφει η έκθεση του Ελεγκτή

Διάφορα ζητήματα και παραλήψεις, στον τρόπο λειτουργίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταγράφει σε έκθεσή του, για το 2019, ο Γενικός Ελεγκτής. Από τα ευρήματά του, αυτό που ξεχωρίζει είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του τέως Διευθυντή του ΚΥΠΕ πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, με αποτέλεσμα να του καταβάλλονται περισσότερα ποσά, από ό,τι έπρεπε.

Στην έκθεση αναφέρεται πως στο πλαίσιο των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, «διενεργήσαμε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έλεγχο συμμόρφωσης για το έτος 2019, καθώς και εξέταση της εξέλιξης που σημειώθηκε, σε σχέση με θέματα που προέκυψαν από προηγούμενο έλεγχο που σκοπό είχε, μεταξύ άλλων, την εξέταση κατά πόσο το ΚΥΠΕ χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές».

Ένα από τα κυριότερα ευρήματα είναι η μισθολογική τοποθέτηση του τέως Διευθυντή του ΚΥΠΕ πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, που αναφερόταν στην προκήρυξη της θέσης, έγινε υπόδειξη ότι η τοποθέτηση δεν ήταν σύννομη, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να εισηγείται όπως το ΚΥΠΕ ανακτήσει από τον Διευθυντή όλα τα ποσά που παρανόμως του καταβλήθηκαν.

Σημείωνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) υιοθέτησε τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του ΚΥΠΕ να μην ζητήσει ανάκτηση των ποσών από τον τέως Διευθυντή γιατί η ενέργεια αυτή αντίκειται στην αρχή της καλής πίστεως και της χρηστής διοίκησης.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση τονίζεται ότι «εκτενής αναφορά για το θέμα, έγινε στην Ειδική Έκθεση της Υπηρεσίας μας με αρ. ΚΥΠΕ/01/2020 ημερ. 14.2.2020. Στην εν λόγω Έκθεση επισημάναμε, μεταξύ άλλων, ότι η μισθολογική τοποθέτηση του τέως Διευθυντή, πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, δεν είναι σύννομη. Εισηγηθήκαμε όπως το ΚΥΠΕ ανακτήσει από τον τέως Διευθυντή όλα τα ποσά που παρανόμως του καταβλήθηκαν».

Προστίθεται πως σε σχετική με το εν λόγω θέμα απαντητική επιστολή, ημερ. 17.2.2020, «ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ μάς ενημέρωσε ότι το ΔΣ αποφάσισε στις 4.2.2020 να υιοθετήσει τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του ΚΥΠΕ, δηλαδή “να μην ζητήσει να ανακτήσει από το Διευθυντή τα ποσά που του είχαν καταβληθεί παρανόμως, από το διορισμό του μέχρι τώρα, γιατί η σύσταση αυτή αντίκειται στην αρχή της καλής πίστης και της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπει όλες τις ενέργειες της Διοίκησης που απευθύνονται και επηρεάζουν τους διοικούμενους. Σχετικά είναι τα άρθρα 51 έως 53 του περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν.158(I)/1999)”».

Έλεγχος του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία και αποχώρησής τους από αυτήν

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι και η μη καταγραφή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης όλων των υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «κατά το 2019, στο ΚΥΠΕ τηρείτο χειρόγραφο “Μητρώο Παρουσιών”, στο οποίο καταγραφόταν ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων από την εργασία τους, το οποίο χρησιμοποιείτο από όλο το προσωπικό, εκτός από τον Διευθυντή του Πρακτορείου. Αναφέρουμε σχετικά ότι, από τις αρχές του 2020, το ΚΥΠΕ εγκατέστησε ηλεκτρονικό σύστημα για παρακολούθηση του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, το οποίο, όπως μας αναφέρθηκε, λόγω και της εργασίας από το σπίτι, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή προς το τέλος του έτους».

Η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι όπως το ΚΥΠΕ οφείλει να μεριμνήσει για την πιστή τήρηση του ωραρίου και τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες των αναφερόμενων πιο πάνω Κανονισμών, με τον πρόεδρο του ΔΣ να πληροφορεί την Υπηρεσία ότι «το ΔΣ ζήτησε από τη Διεύθυνση του ΚΥΠΕ την ακριβή τήρηση του συστήματος ωρομέτρησης. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουν ότι διασφάλισαν την πιστή τήρηση του ωραρίου και τη συμμόρφωση με τις πρόνοιες των Κανονισμών του Πρακτορείου από όλο το προσωπικό. Παρακολουθούν, όπως ανέφερε, το θέμα συνεχώς».

Ανταποκριτές

Εξάλλου, όπως αναγράφεται στην έκθεση, ανταποκρίτρια εξωτερικού του ΚΥΠΕ ζήτησε όπως μετατραπεί σε εργαζόμενη αορίστου χρόνου και ακολούθως αιτήθηκε για εργατική διαφορά στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως για το εν λόγω θέμα είχε γίνει αναφορά και στην προηγούμενη έκθεση, με ημερομηνία 31.10.2018 και τονιζόταν πως η ανταποκρίτρια Χ απέστειλε στο ΚΥΠΕ επιστολή, μέσω του δικηγόρου της, με την οποία ζήτησε όπως μετατραπεί σε εργαζόμενη αορίστου χρόνου. Το ΚΥΠΕ, με επιστολή του στις 21.1.2019, γνωστοποίησε στην ανταποκρίτρια ότι δεν μπορεί να διαφοροποιεί τα συμβόλαια εργασίας των ανταποκριτών, χωρίς την προκήρυξη προσφορών. Ως εκ τούτου, το ΔΣ του Πρακτορείου θα μελετούσε το θέμα με τους δικηγόρους του και θα ενημέρωνε την υπό αναφορά ανταποκρίτρια για τις αποφάσεις του.

Στην έκθεση σημειώνεται πως στις 26.3.2019, σε ηλεκτρονικό μήνυμα, το ΚΥΠΕ ενημέρωσε την ανταποκρίτρια ότι το ΔΣ αποφάσισε όπως της παραχωρήσει αύξηση κατά 25% (από €1.000 μηνιαίως σε €1.250) με την υπογραφή νέας σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών ανταποκριτή. Στις 28.3.2019, η ανταποκρίτρια απάντησε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΚΥΠΕ ότι δέχεται την αύξηση, χωρίς ωστόσο η ίδια να προτίθεται να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση παροχής υπηρεσιών, εφόσον θεωρεί ότι η εξ αρχής σχέση μεταξύ εκείνης και του Πρακτορείου ήταν εργασιακή.

«Σημειώσαμε ότι στις 27.3.2019, η συγκεκριμένη ανταποκρίτρια έκανε αίτηση για εργατική διαφορά στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και στις 5.7.2019, ο Νομικός Σύμβουλος του ΚΥΠΕ καταχώρισε Έγγραφο Εμφάνισης στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών για την υπεράσπιση του Πρακτορείου. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από το Πρακτορείο, η ακρόαση ήταν ορισμένη για τις 17.12.2020. Ζητήσαμε όπως ενημερωθούμε για τις εξελίξεις επί του θέματος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα Πρακτικά της συνεδρίας του ΔΣ, ημερ. 9.4.2021, το ΔΣ αποφάσισε να μην παραχωρήσει οποιαδήποτε αύξηση στην αμοιβή της ανταποκρίτριας, αφού η ίδια απέρριψε την υπογραφή νέας σύμβασης παροχής υπηρεσιών και ως εκ τούτου ούτε να σταλθεί οποιαδήποτε νέα σύμβαση προς υπογραφή. Το καθεστώς της συγκεκριμένης ανταποκρίτριας, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, θα παραμείνει ως είχε, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών».

Πρόσληψη δύο Γραφέων Ειδήσεων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, εξάλλου, εντόπισε πως έγινε πρόσληψη δύο γραφέων ειδήσεων, χωρίς να κατέχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις. Συγκεκριμένα, τονίζεται πως στις 4.12.2018, έγινε προκήρυξη των πιο πάνω θέσεων και των απαιτούμενων προσόντων, με τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στις 28.12.2018. Το ΚΥΠΕ προσέλαβε δύο Γραφείς Ειδήσεων από 1.9.2020, χωρίς ωστόσο να κατέχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα που προνοούνται στα αντίστοιχα Σχέδια Υπηρεσίας και τους όρους της προκήρυξης (πιστοποιητικά επιτυχίας στην ελληνική και αγγλική δακτυλογραφία). Σύμφωνα με τα Σχέδια Υπηρεσίας της θέσης του Γραφέα, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του Κανονισμού 6 των περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (Διάρθρωση και Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών (Κ.Δ.Π.186/90), στα απαιτούμενα προσόντα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η «Επιτυχία σε εξετάσεις ικανότητας στην ελληνική και αγγλική δακτυλογραφία, τουλάχιστον μέσου επιπέδου ή με ταχύτητα 35 τουλάχιστον λέξεων κατά λεπτό στην ελληνική και αγγλική δακτυλογραφία, που διεξάγονται ή αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».

«Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 9 της Κ.Δ.Π.186/90, κανένας δεν διορίζεται σ΄ οποιαδήποτε θέση, είτε μόνιμη είτε προσωρινή, εκτός αν, μεταξύ άλλων, κατέχει τα απαιτούμενα για τη θέση προσόντα. Συνεπώς, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσληψη των πιο πάνω Γραφέων δεν ήταν σύννομη. Ο Πρόεδρος του ΔΣ μάς πληροφόρησε ότι επειδή η χρήση δακτυλογραφίας θεωρείται ξεπερασμένη για τις σημερινές ανάγκες του ΚΥΠΕ, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο ειδικό θέμα για καλή γνώση χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και αξιοποίησης του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κατά την άποψή τους, όντως τα σχέδια υπηρεσίας είναι απαρχαιωμένα και χρήζουν επανεξέτασης. Ωστόσο, τα σχέδια υπηρεσίας συνιστούν δευτερογενή νομοθεσία και δεν είναι σύννομη η παραγνώρισή τους».

Εκμίσθωση κρατικής γης για την ανέγερση κτηρίου για στέγαση του ΚΥΠΕ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε άλλο εύρημά της, αναφέρει πως η εκμισθωμένη γη, που προορίζεται για την ανέγερση κτηρίου για στέγαση του ΚΥΠΕ, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς να καταβάλλει οποιοδήποτε ενοίκιο στο Κράτος, γεγονός για το οποίο το ΚΥΠΕ ενημέρωσε, τον Οκτώβριο του 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε όπως πληροφορηθεί κατά πόσο του επιτρέπεται να υπενοικιάζει τον χώρο, αίτημα για το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση. Ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το υπό αναφορά τεμάχιο γης, ως χώρο στάθμευσης.

Σημειώνεται πως στις 5.11.2007, το Πρακτορείο συνήψε σύμβαση μίσθωσης κρατικής γης με το Υπουργείο  Εσωτερικών, δυνάμει της απόφασης του ΥΣ αρ. 65.084, ημερ. 28.2.2007, έναντι ετήσιου μισθώματος ύψους €55.359 (£32.400) για περίοδο 33 ετών, δηλαδή μέχρι 4.11.2040 (πρώτη περίοδος) για την ανέγερση κτηρίου.

Στους όρους που διέπουν τη συμφωνία αναφέρεται ότι το Πρακτορείο θα πρέπει να ανεγείρει το κτήριο μέχρι τις 5.11.2012 ή και αργότερα σε άλλη ημερομηνία, την οποία ο ιδιοκτήτης θα εγκρίνει εγγράφως. Η πιο πάνω σύμβαση ακυρώθηκε και υπογράφηκε νέα σύμβαση μίσθωσης στις 17.11.2011, με αναθεώρηση του ετήσιου μισθώματος σε €21.112 και της προθεσμίας  ανέγερσης του κτηρίου μέχρι τις 17.11.2016 ή και αργότερα σε άλλη ημερομηνία την οποία ο ιδιοκτήτης θα εγκρίνει εγγράφως. Στις 3.2.2012, εξασφαλίστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως πολεοδομική άδεια, με ισχύ πέντε έτη και με δικαίωμα παράτασης μέχρι και 12 έτη.

«Αναφέραμε επίσης ότι μέχρι 31.12.2019, το συνολικό ποσό μίσθωσης ανήλθε στις €416.060. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο κράτος και συνεπώς δεν συνιστά απώλεια. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους 2012 και 2013, πληρώθηκε ποσό ύψους €141.871 που αφορά, μεταξύ άλλων, στη μελέτη και ετοιμασία αρχιτεκτονικών σχεδίων και στην εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για το εν λόγω κτήριο. Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε, υπάρχει συμφωνία με τον Αρχιτέκτονα για επταετή αναστολή (2012-2019) χωρίς αποζημίωση, με το δικαίωμα να ζητήσει αποζημιώσεις στην περίπτωση που παραταθεί η αναστολή πέραν της επταετίας».

Προστίθεται πως στις 3.1.2018, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ενημέρωσε το Πρακτορείο ότι, μετά από συνεδρία του ΥΣ στις 8.9.2017, αποφασίστηκε όπως δοθεί παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στη σύμβαση μίσθωσης, ημερ. 17.11.2011, για ανέγερση των υποστατικών και άλλων συναφών κτισμάτων, οικοδομών και κατασκευών, για ακόμη πέντε χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της Τροποποιητικής Συμφωνίας. Ζητήσαμε όπως μας ενημερώσουν κατά πόσο έχει υπογραφεί Τροποποιητική Συμφωνία.

Συνεχίζοντας, η έκθεση αναφέρει πως με επιστολή του στις 17.10.2018, μετά από απόφαση του ΔΣ στις 19.9.2018, ο τέως Διευθυντής του Πρακτορείου ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το εν λόγω οικόπεδο χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης εταιρείας, χωρίς να καταβάλλει οποιοδήποτε ενοίκιο στο Κράτος. «Επιπρόσθετα, αναφέραμε ότι το ΚΥΠΕ με επιστολή του προς την Τεχνική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, ημερ. 29.3.2019, ζήτησε όπως του παραχωρηθεί κτήριο ή νέος χώρος από τα ακίνητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που περιήλθαν στην κατοχή του Κράτους για στέγαση του Πρακτορείου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση για το θέμα».

Σημειώνεται ότι στις 23.10.2019, ο τέως Διευθυντής του Πρακτορείου απέστειλε νέα επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση του Υπουργείου κατά πόσο υπήρχε προοπτική έγκρισης σχετικών Κονδυλίων για ανέγερση των γραφείων του Πρακτορείου και μέχρι ποια ημερομηνία ισχύει η παράταση των πέντε χρόνων που αποφάσισε το ΥΣ. Στην ίδια επιστολή ανέφερε επίσης ότι το Πρακτορείο επιθυμεί να συνεχίσει να εκμισθώνει το συγκεκριμένο τεμάχιο γης, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός του. Με συμπληρωματική επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ημερ. 24.10.2019, ο τέως Διευθυντής ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο επιτρέπεται να ενοικιάζει τον χώρο που προορίζεται για την ανέγερση των ιδιόκτητων γραφείων του.

Το Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας σε απαντητική επιστολή του, ημερ. 21.10.2020, ενημέρωσε το Πρακτορείο τα ακόλουθα:

-Το ΥΣ στις 15.9.2020 αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας ανέγερσης των υποστατικών μέχρι τις 31.12.2025. Για την παράταση θα υπογραφεί Τροποποιητική Συμφωνία και οι υπόλοιποι όροι και προϋποθέσεις της υφιστάμενης σύμβασης μίσθωσης θα παραμείνουν οι ίδιοι.

-Απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί στο Πρακτορείο η υπενοικίαση του χώρου που προορίζεται για την ανέγερση ιδιόκτητων γραφείων, καθώς επίσης και να συνεχίσει η εκμίσθωση του συγκεκριμένου τεμαχίου γης, χωρίς επιβάρυνση του ετήσιου Προϋπολογισμού του Πρακτορείου. Ωστόσο, η εταιρεία συνεχίζει να κάνει χρήση του υπό αναφορά τεμαχίου γης, ως χώρου στάθμευσης.

Η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το ΚΥΠΕ είναι όπως το Πρακτορείο να επανεξετάσει την αναγκαιότητα ή όχι της μίσθωσης και, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, να ληφθεί οριστική απόφαση, καθώς, πέραν του μισθώματος (συνολικού ύψους €416.060 μέχρι 31.12.2019 το οποίο καταβάλλεται στο κράτος) το Πρακτορείο καταβάλλει και μηνιαίο ενοίκιο για τη στέγαση των γραφείων του ύψους €4.200 πλέον €400 τον μήνα για κάλυψη των εξόδων συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΔΣ την ενημέρωσε ότι η σύσταση της Υπηρεσίας σημειώθηκε και ότι για το ζήτημα αυτό είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Γενική σύσταση

Η γενική σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το ΚΥΠΕ είναι πως θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντά του και να ενεργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με εφαρμογή των ορθών πρακτικών και διαδικασιών που επιτάσσουν οι κανόνες χρηστής διοίκησης και χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Δειτε Επισης

Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης