Σφικτή τυρόπιτα
06:37 - 03 Απριλίου 2022
Γεύση παραδοσιακή. Συνταγή από: Άντρη Χαραλάμπου.
ΥΛΙΚΑ- 300 γρ. τυρί cheddar
- 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες & κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
- 120 γρ. ηλιανθέλαιο και λίγο επιπλέον για λάδωμα
- 200 γρ. γάλα
- 1 φακελάκι μαγιά
- 3 αυγά
- 500 γρ. σιτάλευρο
- 1/2 δέσμη μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 6 τετράγωνες φέτες τυρί cheddar, για γαρνίρισμα
- 20 γρ. σουσάμι ανάμεικτο (άσπρο και μαύρο)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος
- πινέλο ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 300 γρ. τυρί cheddar και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε 500 γρ. πατάτες στον κάδο και αλέστε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε τις πατάτες στο μπολ με το τυρί και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 3
Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ηλιανθέλαιο, 200 γρ. γάλα, 1 φακελάκι μαγιά και αναμείξτε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 3.
Βήμα 4
Προσθέστε στον κάδο 2 αυγά, 500 γρ. σιτάλευρο, 1/2 δέσμη ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 πρέζα αλάτι, το μείγμα τυριού με πατάτες και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4, με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και αφήστε στην άκρη για 45 λεπτά.
Βήμα 5
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύψτε με 6 τετράγωνες φέτες τυρί cheddar.
Βήμα 6
Αναμείξτε το υπόλοιπο 1 αυγό με τα υπόλοιπα 20 γρ. ηλιανθέλαιο και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε την τυρόπιτα. Γαρνίρετε με 20 γρ. σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 45 λεπτά
- Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές