Συγκλονίζει 12χρονη-Πώς γλίτωσε από τους Ρώσους μετά τον φόνο του πατέρα της

Η ιστορία της 12χρονης Κίρα Ομπεντίσκι από τη Μαριούπολη που έμεινε ορφανή όταν ο πατέρας σκοτώθηκε πολεμώντας τους Ρώσους τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ουκρανίας, ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθιξε το θέμα των βίαια εκτοπισμένων προς περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.

Το τραυματισμένο από οβίδα κορίτσι που είχε μεταφερθεί παρά τη θέλησή της σε νοσοκομείο της ανατολικής Ουκρανίας στο Ντόνετσκ με σκοπό στη συνέχεια να σταλεί σε ορφανοτροφείο στη Ρωσία, σώθηκε και πλέον έχει επανενωθεί με τον παππού της.

Μετά τον θάνατο του πατέρα της στις 17 Μαρτίου, γείτονες είχαν επιχειρήσει να φύγουν μαζί της από τη Μαριούπολη και να επιβιβαστούν σε κάποια από τα λίγα λεωφορεία που ανά διαστήματα επιτρεπόταν μέσω εύθραυστων ανθρωπιστικών διαδρόμων να μεταφέρουν αμάχους σε ασφαλείς περιοχές.

Η μικρή έχει χάσει τη μητέρα της όταν ήταν βρέφος μόλις δύο εβδομάδων. Ζούσε με τον πρώην πρωταθλητή της υδατοσφαίρισης πατέρα της, τον Γεβγέν Ομπεντίνσκι, πρώην αρχηγό της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας, και τη συντροφό του, ενώ στη ζωή της υπήρχε πάντα ο παππούς της από την πλευρά του πατέρα της. Ο Ολεξάντερ Ομπεντίνσκι, είναι ο άνθρωπος που έκανε επίμονες προσπάθειες να εντοπίσει το παιδί και πέτυχε την επανένωση μαζί της.

Πλέον εγγονή και παππούς βρίσκονται μαζί στο Κίεβο, όπου το κορίτσι συνεχίζει να αναρρώνει από τα τραύματά της στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα πόδια.

"Οι Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν τρέχοντας καταπάνω μας, σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα και μας πήγαν από πόλη Μανχούς σε ένα άλλο νοσοκομείο στο Ντονέτσκ", περιγράφει στο CNN η Κίρα.

"Με μετέφεραν στο Ντόνετσκ με ασθενοφόρο μέσα στη νύχτα, μου έβγαλαν σκάγια από το αυτί μου. Ούρλιαζα και έκλαιγα πολύ γιατί ένιωθα τι έκαναν μέσα στο αυτί μου", λέει η μικρή Κίρα.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, ο παππούς της μικρής είχε μιλήσει για τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να σώσει την εγγονή του καθώς οι Ρώσοι με τους οποίους είχε κατορθώσει να έρθει σε επαφή στο νοσοκομείο τον είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους να την στείλουν σε ορφανοτροφείο στη Ρωσία.

Ταξίδι μέσω Πολωνίας, Τουρκίας και Ρωσίας για την τελική επανένωση

Για την επανένωση εγγονής και παππού χρειάστηκε να γίνουν πολλά. Στις αρχές της εβδομάδας επισκέφθηκε την Κίρα στο νοσοκομείο του Κιέβου όπου αναρρώνει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Της χάρισε ένα iPad και την συνεχάρη για το κουράγιο της. 

"Είναι κουρασμένη αλλά χαρούμενη", λέει μετά την απίστευτη περιπέτεια ο παππούς Ολεξάντερ. "Κανείς δεν περίμενα ότι θα τα καταφέρναμε, αλλά με τη βοήθεια του Θεού είμαστε μαζί". 

Η επιστροφή της Κίρα από την υπό ρωσικό έλεγχο περιοχή έγινε έπειτα από συμφωνία της ουκρανικής κυβέρνησης με τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που επέτρεψε στον Ολεξάντερ Ομπεντίνσκι να πάρει ειδική άδεια για να ταξιδέψει μέχρι το νοσοκομείο όπου βρισκόταν η εγγονή του. Για να βρεθεί εκεί, ταξίδεψει μέσω Πολωνίας όπου μετέβη με τρένο κι από εκεί αεροπορικώς μέσω Τουρκίας, Μόσχας και Ροστόφ για να φτάσει τελικά στο Ντονέτσκ.

Πηγή: thetoc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τροχαίο ατύχημα με 8 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη-Λεωφορείο προσέκρουσε πάνω σε δέντρο
Συντριβή μικρού αεροσκάφους μπροστά από σπίτι στις ΗΠΑ-Νεκρός ο πιλότος, ένας τραυματίας (vids)
Έπεσαν Instagram και Facebook, προβλήματα και στο Messenger
Μήνυμα από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου στο Ιράν για την απάντηση στην πυραυλική επίθεση
Νεκρός από αεροπορική επιδρομή ο επικεφαλής εναέριων μέσων της Χαμάς, ανακοίνωσαν οι IDF
Για ανελέητο χτύπημα στη Βηρυτό κάνει λόγο ο Νετανιάχου-Πυραυλικά χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ
Εκτοξεύτηκε αποστολή της NASA που θα αναζητήσει ζωή σε δορυφόρο του Δία
Συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της βόρειας Λωρίδας από τρόφιμα και νερό
«Φύγετε τώρα» από τον Λίβανο, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ