Σπανακοτυρόπιτες

Πάντοτε ευπρόσδεκτες! Συνταγή από: Μαρίνα Παντελίδου

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 230 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 250 γρ. αλεύρι, χωριάτικο
  • 150 γρ. αλεύρι, ολικής αλέσεως
  • 100 γρ. αλεύρι κριθαριού
  • 2 κ.γλ. baking powder

Γέμιση

  • 100 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια
  • 100 γρ. διάφορα τυριά (50 γρ. τυρί τσένταρ & 50 γρ. γκούντα), σε κομμάτια
  • 100 γρ. τυρί φέτα, σε κομμάτια
  • 50 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 40 γρ. πράσο, σε κομμάτια 2 εκ.
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. σπανάκι baby

Συναρμολόγηση

  • 20 γρ. γάλα
  • 40 γρ. ανάμεικτους σπόρους, ( π.χ. κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, σουσάμι)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • αντικολλητικό χαρτί
  • μπολ
  • πλάστης
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • ταψί φούρνου
  • πλαστική μεμβράνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Καλύψτε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί φούρνου και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 230 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 100 γρ. ηλιανθέλαιο, 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 150 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως, 100 γρ. αλεύρι κριθαριού, 2 κουταλάκια baking powder και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 2

Ζυμώστε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη, για μισή ώρα, περίπου, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια, 100 γρ. διάφορα τυριά, σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. τυρί φέτα, σε κομμάτια και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αδειάστε στο δοχείο με το χαλλούμι και τα διάφορα τυριά, που αφήσατε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα 4, 40 γρ. πράσο σε κομμάτια 2 εκ., 40 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.

Βήμα 4

Προσθέστε 250 γρ. σπανάκι, σπρώξτε το κάτω με τη βοήθεια της σπάτουλας και ρυθμίστε 3 λεπτά /120°C/ταχύτητα 2/αντίστροφη κίνηση.

Βήμα 5

Προσθέστε 250 γρ. σπανάκι, σπρώξτε το κάτω με τη βοήθεια της σπάτουλας και ρυθμίστε 3 λεπτά /120°C/ταχύτητα 2/αντίστροφη κίνηση.

Βήμα 6

Προσθέστε το αλεσμένο χαλλούμι με τα διάφορα τυριά και τη φέτα και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2,5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη. Ανοίξτε με ένα πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, κάθε κομμάτι σε φύλλο περίπου 35x20 εκ.

Βήμα 2

Χωρίστε τη γέμιση σε τέσσερα ίσα μέρη. Απλώστε το 1 /4 της γέμισης πάνω σε κάθε φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. και τυλίξτε σε ρολό. Τοποθετήστε τα στο ταψί με την ένωση της ζύμης στην κάτω μεριά. Αλείψτε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τη ζύμη με γάλα και πασπαλίστε με ανάμεικτους σπόρους.

Βήμα 3

Ψήστε για 25-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (190°C) ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσουν προτού σερβίρετε.

Παραλλαγή

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με διάφορα άλλα χόρτα

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι