Διαβεβαιώσεις Κομισιόν ότι θα γίνει συντήρηση των τειχών της Λευκωσίας από πρόγραμμα της ΕΕ

Με τη διαβεβαίωση ότι ο επόμενος χώρος για συντήρηση από το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ, είναι τα Ενετικά Τείχη της Λευκωσίας, απάντησε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), μετά από παρέμβασή του με την οποία ενημέρωνε για την κατάρρευση μέρους των Ενετικών Τειχών στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής με γραπτή παρέμβασή του προς την Επιτροπή επανέφερε ξανά το γενικότερο ζήτημα συνεχόμενης βασικής φροντίδας, συντήρησης και προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας την κατεπείγουσα ανάγκη για σύμβαση ώστε ο ανάδοχος κάθε έργου να εποπτεύει τους αποκατασταθέντες χώρους με σκοπό να  πραγματοποιεί βασικές προληπτικές εργασίες συντήρησης. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Επιτροπής για να διασφαλιστεί η προστασία και συντήρησης των Ενετικών Τειχών.

Στην απάντηση προς τον κ. Κ. Μαυρίδη, η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει ήδη διαθέσει περίπου €580.000 για επείγοντα έργα μετά την κατάρρευση τμημάτων των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας και για ενίσχυσή τους. Επιπλέον, η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει ότι «η συντήρηση των χώρων πολιτισμού που έχουν αναστηλωθεί αποτελεί προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, έχει διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών. Με την εν λόγω χρηματοδότηση, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), έχει εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα στους φροντιστές και τις τοπικές κοινότητες να πραγματοποιούν βασικές εργασίες συντήρησης», αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και στα τεμένη της Δένειας και της Ευρέτου και ο επόμενος χώρος που προβλέπεται για συντήρηση από το πιλοτικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, είναι τα τείχη της Λευκωσίας».

Τέλος, η Επιτροπή ενημερώνει για την επόμενη φάση του προγράμματος χρηματοδότησης, όπου «η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΤΕΠΚ) και το UNDP έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες όσον αφορά τη συντήρηση:

1) Τα συνεργεία των τοπικών κοινοτήτων θα λάβουν υλικό και τεχνογνωσία για να απομακρύνουν τακτικά τη βλάστηση από οχυρώσεις, όπως είναι τα τείχη της Λευκωσίας.

2) Για ναούς και τεμένη που έχουν αναστηλωθεί, η ΤΕΠΚ και το UNDP θα εντοπίσουν φροντιστές τους οποίους θα εκπαιδεύσουν και εξοπλίσουν για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

3) Οι συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη συντήρηση των αναστηλωμένων μνημείων που απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη».

 

 

Δειτε Επισης

Η Πράσινη Φορολογία βάζει στον κάλαθο το πληρώνω όσο πετώ-«Μας ζήτησαν ξανά, αλλά δεν τα έκαναν σωστά»
Διαμαρτυρήθηκαν σε Λάρνακα και Λεμεσό οι κυνηγοί-Σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Η Ελένη Λουκά κυλίστηκε στον δρόμο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα
Οι αντιδράσεις οδήγησαν το «Ράλι Αφροδίτη» εκτός του Δάσους Πάφου-Επενέβη η Παναγιώτου
Κοντά σε αποπαγοποίηση θέσεων για συμπλέγματα κοινοτήτων-Τίθεται σε πρακτική εφαρμογή η μεταρρύθμιση Τ.Α.
Το επικρατέστερο σενάριο για τη Γενεύη, το ερωτηματικό για παρουσία Φιντάν και η αναμονή για συμμετοχή Ε.Ε.
Άγριος καβγάς ζευγαριού σε live μετάδοση στο Tik Tok-Έσπαγαν πράγματα μπροστά στα μάτια ανήλικου παιδιού
«Κακό τρίο» χαρακτηρίζουν Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ οι Τούρκοι-«Η συμμαχία του κακού πιάνει δουλειά»
Η ανάγνωση του τουρκικού Τύπου ενόψει Γενεύης-«Κρίσιμες συνομιλίες»
Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου για τη σύγκρουση στη Βόρεια Θάλασσα