Διαβεβαιώσεις Κομισιόν ότι θα γίνει συντήρηση των τειχών της Λευκωσίας από πρόγραμμα της ΕΕ

Με τη διαβεβαίωση ότι ο επόμενος χώρος για συντήρηση από το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ, είναι τα Ενετικά Τείχη της Λευκωσίας, απάντησε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), μετά από παρέμβασή του με την οποία ενημέρωνε για την κατάρρευση μέρους των Ενετικών Τειχών στο κατεχόμενο τμήμα της πόλης της Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής με γραπτή παρέμβασή του προς την Επιτροπή επανέφερε ξανά το γενικότερο ζήτημα συνεχόμενης βασικής φροντίδας, συντήρησης και προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας την κατεπείγουσα ανάγκη για σύμβαση ώστε ο ανάδοχος κάθε έργου να εποπτεύει τους αποκατασταθέντες χώρους με σκοπό να  πραγματοποιεί βασικές προληπτικές εργασίες συντήρησης. Επιπλέον, ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Επιτροπής για να διασφαλιστεί η προστασία και συντήρησης των Ενετικών Τειχών.

Στην απάντηση προς τον κ. Κ. Μαυρίδη, η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει ήδη διαθέσει περίπου €580.000 για επείγοντα έργα μετά την κατάρρευση τμημάτων των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας και για ενίσχυσή τους. Επιπλέον, η αρμόδια Επίτροπος σημειώνει ότι «η συντήρηση των χώρων πολιτισμού που έχουν αναστηλωθεί αποτελεί προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, έχει διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών. Με την εν λόγω χρηματοδότηση, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), έχει εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα στους φροντιστές και τις τοπικές κοινότητες να πραγματοποιούν βασικές εργασίες συντήρησης», αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και στα τεμένη της Δένειας και της Ευρέτου και ο επόμενος χώρος που προβλέπεται για συντήρηση από το πιλοτικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, είναι τα τείχη της Λευκωσίας».

Τέλος, η Επιτροπή ενημερώνει για την επόμενη φάση του προγράμματος χρηματοδότησης, όπου «η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά (ΤΕΠΚ) και το UNDP έχουν επικεντρωθεί σε τρεις άξονες όσον αφορά τη συντήρηση:

1) Τα συνεργεία των τοπικών κοινοτήτων θα λάβουν υλικό και τεχνογνωσία για να απομακρύνουν τακτικά τη βλάστηση από οχυρώσεις, όπως είναι τα τείχη της Λευκωσίας.

2) Για ναούς και τεμένη που έχουν αναστηλωθεί, η ΤΕΠΚ και το UNDP θα εντοπίσουν φροντιστές τους οποίους θα εκπαιδεύσουν και εξοπλίσουν για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.

3) Οι συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τη συντήρηση των αναστηλωμένων μνημείων που απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη».

 

 

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΔΗΜΑΛ-«Διάβρωση συνταγματικών δικαιωμάτων με τη νέα νομοθεσία για συναθροίσεις»
Για χρέος στους νεκρούς και καθήκον απέναντι στις επερχόμενες γενιές μίλησε ο Ιωάννίδης
Μ. Δαμιανός: Αδιαπραγμάτευτο το καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για βιώσιμη λύση
Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣΗ: Κύρια επιδίωξη η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος
Ζητά πλήρη διερεύνηση του πορίσματος ΤΑΚΑΤΑ η ΕΔΕΚ-«Όσοι κατέχουν αξιώματα, δεν μπορούν να τη γλυτώνουν πίσω από υπηρεσιακούς»
Μήνυμα Αννίτας για Κυπριακό-«Δεν χωράνε ούτε επικοινωνιακές αστοχίες, ούτε φυγομαχίες, ώρα για συλλογική ευθύνη»
Κ. Ιωάννου: Νωρίς να κρίνουμε αν το εγχείρημα ΤΑ έχει επιτύχει ή όχι, σίγουρα είναι καλύτερα από το τι υπήρχε προηγουμένως
Κ. Ιωάννου: Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το Κυπριακό, η επανένωση είναι μονόδρομος
Σ. Στεφάνου: Οι τέσσερις ήρωες του Άη Γιάννη δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους ΕΟΚΑβητατζίδες πραξικοπηματίες
Χ. Πετρίδης στον REPORTER: Η συμμετοχή στα κοινά έχει μόνο ένα νόημα, να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν