Οι παραλογισμοί ενός Νόμου-Έναν αντιδήμαρχο οι Τσιερκέζοι, έναν και η Λεμεσός
06:47 - 25 Απριλίου 2022
Σάρκα και οστά παίρνει πλέον η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά και από την υπογραφεί του Νόμου που πέρασε από τη Βουλή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη δημοσίευση της στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης. Μετά από τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που προκάλεσε σε όλους τους εμπλεκόμενους η αναπομπή του Νόμου από τον Νίκο Αναστασιάδη, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσέφυγε με αναφορά στο Ανώτατο.
Πλέον χωρίς προσκόμματα και άλλα προβλήματα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αρχίζουν σιγά σιγά να προετοιμάζονται έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα, τον Ιούνιο του 2024, όταν οι νέες Αρχές που θα εκλεγούν, στις εκλογές του Μαΐου, να πιάσουν δουλειά με το καθεστώς που προβλέπεται στη Μεταρρύθμιση.
Όπως είναι γνωστό από τους 30 σημερινούς δήμους που λειτουργούν θα παραμείνουν ή θα ιδρυθούν 20, ενώ και οι κοινότητες θα λειτουργούν πλέον συμπλεγματοποιημένα. Για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, υπολείπεται ένας τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι σημερινές τοπικές αρχές, των οποίων η θητεία υπενθυμίζεται ότι έχει παραταθεί κατά δυόμιση χρόνια, καθώς επίσης και οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων με τη συνδρομή της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξάνεται το μισθολογικό κόστος για αιρετούς της ΤΑ-Οι μισθοί πριν και μετά
Εξάλλου, είναι ξεκάθαρο πως μια σειρά από τεχνοκρατικά κυρίως ζητήματα έχουν παραμείνει ως εκκρεμότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να επιλυθούν. Πάντως, κάποιοι εκ των βουλευτών, αλλά και διάφοροι τοπικοί παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για μια σειρά από πρόνοιες της Νομοθεσίας, που ενδεχομένως να χρήσουν βελτίωσης.
Μια εξ αυτών των προνοιών αφορά το θεσμό των αντιδημάρχων, των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά, αφού ο Νόμος προβλέπει πως οι κοινότητες που θα ενταχθούν στους νέους δήμους, θα διαθέτουν τον δικό τους αντιδήμαρχο. Αυτό εξάλλου ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για να πεισθούν οι κοινότητες να ενταχθούν στους δήμους.
Έτσι αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ανορθόδοξο φαινόμενο όπου κοινότητες με λίγες δεκάδες κατοίκων θα διαθέτουν έναν αντιδήμαρχο, όπως θα διαθέτουν και άλλες μεγάλες αστικές περιοχές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου, αποτελεί ο δήμος Λεμεσού, ο οποίος θα συνενωθεί με τον δήμο Μέσα Γειτονιάς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφλίκ.
Η συγκεκριμένη κοινότητα της Λεμεσού δεν αριθμεί πάνω από 50 κατοίκους, ωστόσο περιλαμβάνει μια σπουδαία και στρατηγικής σημασίας περιοχής, που στο παρελθόν είχε γίνει μήλον της έριδος μεταξύ των όμορων δήμων. Το 2011 οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής, με δημοψήφισμα αποφάσισαν να μην συνενωθούν με τον δήμο Λεμεσού. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, υπό το φως των εξελίξεων που έφερε η Μεταρρύθμιση, αποφάσισαν πως θα ήταν προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
Πλέον η κοινότητα Τσερκέζ Τσιφλίκ, ή οι Τσιερκέζοι όπως είναι πιο γνωστοί στη Λεμεσό θα συνενωθούν όπως αναφέρεται κι επίσημα πλέον στον Νόμο με τον δήμο Λεμεσού και θα αποτελούν δημοτικό διαμέρισμα του νέου μητροπολητικού δήμου και ως εκ τούτου θα διαθέτει αντιδήμαρχο. Η Λεμεσός θα διαθέτει πλέον τρεις αντιδημάρχους, έναν για τον δήμο της Λεμεσού, έναν για το δημοτικό διαμέρισμα της Μέσα Γειτονιάς και έναν για το δημοτικό διαμέρισμα του Τσερκέζ Τσιφλίκ.
Για σκοπούς σύγκρισης αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2016 στο δήμο Λεμεσού οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 63.208 και στον δήμο Μέσα Γειτονιας 9849. Με απλά λόγια στη Λεμεσό θα έχουν ίση εκπροσώπηση από έναν αντιδήμαρχο, Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά και Τσιερκέζοι.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν ως αντιμισθία το 50% του μισθού που λαμβάνει ο δήμαρχος, συνεπώς στην περίπτωση της Λεμεσού, ο ένας εκ των πενήντα περίπου κατοίκων των Τσιερκέζων που θα εκλεγεί αντιδήμαρχος, θα λαμβάνει αντιμισθία περίπου 35 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.Το θέμα πάντως, άρχισε να συζητείται ιδιαίτερα στη Λεμεσό, με πολλούς να απορούν για την εν λόγω πρόνοια που συμπεριλήφθηκε στον Νόμο, ενώ την ίδια ώρα με δόση χιούμορ να εκφράζουν την πρόθεση τους να μετοικήσουν στην περιοχή με γνωστούς και φίλους, ώστε να εκλεγούν στη θέση του αντιδημάρχου και να λαμβάνουν και τις 35 χιλιάδες.
Ανάλογα παραδείγματα που ενδεχομένως να αποδειχθούν στην πορεία ως προβληματικά υπάρχουν και σε άλλους δήμους. Στη Λευκωσία ο νέος δήμος Ιδαλίου θα διαθέτει έξι αντιδημάρχους, στη Λεμεσό ο δήμος ανατολικής Λεμεσού επτά, ενώ ο δήμος Ύψωνα εννιά, ενώ στην Πάφο ο δυτικής Πάφου επτά. Ρεκόρ αντιδημάρχων ωστόσο, με κοινότητες που οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τις 100 θα έχει ο δήμος Πόλεως Χρυσοχούς. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου που ενέκριναν οι βουλευτές, ο εν λόγω δήμος θα διαθέτει 13 αντιδημάρχους.
Μεταξύ άλλων, αντιδήμαρχο θα διαθέτει η Ανδρολύκου των 26 ψηφοφόρων και τα Νέα Δήματα των 58, σύμφωνα με τις προηγούμενες κοινοτικές εκλογές. Επιπλέον η Μακούντα που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κατοικείται από 116 κάτοικους και η Πελαθούσα των 57 κατοίκων, επίσης θα διαθέτουν από ένα αντιδήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο των 13 αντιδημάρχων της Πόλης Χρυσοχούς, τη στιγμή που ο Στρόβολος και η Πάφος, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου θα διαθέτουν μόνο έναν αντιδήμαρχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα οξύμωρα της Μεταρρύθμισης-Μείωσαν δήμους, άυξησαν συμβούλους κι αντιδημάρχους