Σε εξέλιξη οι επιθέσεις στο Αζοφτσάλ-Κι άλλες υποδομές στο ρωσικό στόχαστρο

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα να επιτίθενται στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρέστοβιτς.

«Ο εχθρός συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον των αμυντικών γραμμών μας στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πυροβολικό… ανοίγοντας πυρ με άρματα μάχης και προσπαθώντας να προωθηθεί με ομάδας εφόδου, παραβιάζοντας την εντολή του ίδιου τους του ανώτατου διοικητή», είπε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

Πάντως, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα πως η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία, όμως οι επιθέσεις της αποκρούονται.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να σπάσουν την αμυντική γραμμή πόλεων, όπως η Ρουμπίζνε, η Ποπάσνα, το Σιεβιεροντονέτσκ, η Μαριίνκα και η Αντβιίβκα και επιχειρούν να προωθηθούν από την πόλη Ιζιούμ προς το Μπαρβίνκοβε και το Σλοβιάνσκ.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικά πλήγματα εναντίον σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Βινίτσια, στην κεντροδυτική Ουκρανία, έγινε γνωστό από την τοπική εισαγγελία.

«Από τους βομβαρδισμούς του εχθρού, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου, όπου διευκρινίζεται πως πύραυλοι στοχοθέτησαν το πρωί «υποδομές μεταφορών», κοντά στις μικρές πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν. «Ο εχθρός επιχειρεί να πλήξει κρίσιμης σημασίας υποδομές», έγραψε ο περιφερειακός κυβερνήτης σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Καίριας σημασίας η υποστήριξη ασθενών

Κι ενώ αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, σε νοσοκομεία 11 ευρωπαϊκών χωρών έχουν διακομιστεί άνθρωποι που έφυγαν από την Ουκρανία και είχαν ανάγκη περίθαλψης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η ΕΕ έχει συντονίσει την εκκένωση σχεδόν 200 ατόμων μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε 11 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία) κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Μολδαβίας, αλλά και της Ουκρανίας, για βοήθεια έτσι ώστε να γίνει διακομιδή ασθενών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

«Η υποστήριξη ασθενών από την Ουκρανία και η μείωση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών πρώτης γραμμής είναι καίριας σημασίας.

Σχεδόν 200 άτομα που χρειάζονται φροντίδα υγείας και ψυχικής υγείας έχουν μεταφερθεί» αναφέρει η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο τουίτερ.

Η προσπάθεια υποστηρίζεται από το πρώτο ιατρικό αεροπλάνο εκκένωσης rescEU που βοηθά στη μεταφορά Ουκρανών ασθενών. Το αεροπλάνο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και φιλοξενείται από τη Νορβηγία, συμμετέχον κράτος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς από την πλευρά του σημείωσε ότι υπάρχει «ισχυρή αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη που διαθέτουν κρεβάτια για τη θεραπεία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Στέλνουν όπλα οι Βρετανοί

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Ο Ουάλας είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ 2.000 θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 530 αρμάτων, καταστράφηκαν. Έχουν επίσης καταστραφεί 60 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα στη Βουλή (των Κοινοτήτων) ότι θα δωρίσουμε μικρό αριθμό θωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες για αυτούς τους αντιαεροπορικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ για τις απαντήσεις στις επιθέσεις των Χεζμπολάχ και Ιράν
Τροχαίο ατύχημα με 8 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη-Λεωφορείο προσέκρουσε πάνω σε δέντρο
Συντριβή μικρού αεροσκάφους μπροστά από σπίτι στις ΗΠΑ-Νεκρός ο πιλότος, ένας τραυματίας (vids)
Έπεσαν Instagram και Facebook, προβλήματα και στο Messenger
Νεκρός από αεροπορική επιδρομή ο επικεφαλής εναέριων μέσων της Χαμάς, ανακοίνωσαν οι IDF
Για ανελέητο χτύπημα στη Βηρυτό κάνει λόγο ο Νετανιάχου-Πυραυλικά χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ
Εκτοξεύτηκε αποστολή της NASA που θα αναζητήσει ζωή σε δορυφόρο του Δία
Συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της βόρειας Λωρίδας από τρόφιμα και νερό
«Φύγετε τώρα» από τον Λίβανο, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ