Ζωντανεύουν ξανά οι πλατείες των χωριών-Δύο χρόνια μετά μυρίζει Πάσχα

«Επόμενο παιχνίδι, σακουλοδρομίες για ηλικίες 7-10»… Μία φράση που κάθε Πάσχα αντηχούσε σε κάθε γωνιά των χωριών και των δήμων της Κύπρου. Μία φράση που τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει ειπωθεί, αφού οι πλατείες και τα σχολεία έμειναν άδεια, με τις φωνές μικρών και μεγάλων να είναι σιωπηλές, αφού η πανδημία του κορωνοϊού είχε βάλει μία άνω τελεία σε όλα αυτά. Όμως, τα μέτρα χαλαρώνουν, ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα και όλα αρχίζουν να θυμίζουν την εποχή προ πανδημίας.

Έτσι λοιπόν, έχοντας αυτό ως φάρο, αρκετές κοινότητες αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τον δισταγμό και να ανοίξουν και πάλι την πόρτα στη διασκέδαση. Τα πασχαλινά παιχνίδια, που τόσο πολύ έλειψαν σε μικρούς και μεγάλους, επιστρέφουν σε αρκετές περιοχές.

Μπορεί το Πάσχα του 2021 να ήταν λίγο πιο ανοιχτό από αυτό του 2020, που ο κόσμος είχε κλειστεί μέσα, λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλει το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, ωστόσο δεν είχε χώρο για τα πασχαλινά παιχνίδια και τις εκδηλώσεις, που τιμούν την παράδοση της Κύπρου.

Η εικόνα, όμως, αλλάζει άρδην από το φέτος, καθώς τα αυγά κοκκινίστηκαν και έχουν στοιχηθεί στις θήκες τους, τα κουτάλια πήραν τη θέση τους, οι σακούλες βγήκαν από τις αποθήκες, το διτζίμι τοποθετήθηκε, τα γαϊδούρια προετοιμάστηκαν και τα γήπεδα ετοιμάστηκαν. Σε διάφορα χωριά, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, τα πασχαλινά παιχνίδια ανεβάζουν αυλαία ανήμερα του Πάσχα, ενώ η χαρά είναι τόσο μεγάλη, που σε κάποιες περιοχές, οι εορτασμοί είναι διήμεροι.

Η Λευκωσία γεμίζει φωνές

Σε αρκετά χωριά της Λευκωσίας, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν πως είναι καιρός να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όπως ήταν προ πανδημίας και να πραγματοποιήσουν και πάλι παιχνίδια. Ανάμεσα σε αυτά τα χωριά, το Ακάκι, το οποίο είναι αρκετά γνωστό για τα πασχαλινά του παιχνίδια. Μετά από δύο χρόνια, θα επιστρέψουν οι διήμερες εκδηλώσεις στο χωριό, που θα περιλαμβάνουν πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια, όπως είναι οι γαϊδουροδρομίες, το κυνήγι θησαυρού και μαραθώνιος.

«Επιστρέφουν δυναμικά τα παιχνίδια και ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει να αναβιώσουμε τα παιχνίδια, τα ήθη και τα έθιμα και ιδιαίτερα το έθιμο της γαϊδουροδρομίας, που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στο Ακάκι. Όλοι το ομολογούν, ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν λείψει τα πασχαλινά έθιμα και ευελπιστούμε ότι ο καιρός θα είναι καλός και θα έχουμε και αρκετή συμμετοχή. Η ανάσταση του Χριστού ευχόμαστε να φέρει ανάσταση στις ψυχές και ομόνοια και αλληλεγγύη μεταξύ μας, επειδή είναι πολύ σημαντικό μεταξύ μας», υπέδειξε στον REPORTER, η συντονίστρια των εκδηλώσεων, πρεσβυτέρα Παρασκευή Τσίγκη.

Ουσιαστικά τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν την Κυριακή του Πάσχα, όποτε και θα πραγματοποιηθούν οι γαϊδουροδρομίες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο μεγάλες εκδηλώσεις.

«Το ένα είναι ο κρυμμένος θησαυρός, που θα χωριστεί σε δύο τμήματα, ένα για τα παιδιά του Δημοτικού και ένα για τους έφηβους και πάνω, οποιασδήποτε ηλικίας. Μέσα από τον κρυμμένο θησαυρό, θα γνωρίσουν τις διάφορες πτυχές της ιστορίας του Ακακίου, οι οποίες ξεκινούν από τα ρωμαϊκά χρόνια, τα χρόνια της μεσαιωνικής φάσης που πέρασαν οι Βενετοί από την Κύπρο και φτάνουμε στην σύγχρονη ιστορία του Ακακίου. Επίσης, θα γίνει ο γύρος του χωριού, σε δύο σκέλη πάλι, για τα παιδιά και τους ενήλικες. Για τους ενήλικες είναι ένας μικρός μαραθώνιος, πέντε χιλιόμετρα και είναι περιφερειακά του χωριού, που πάλι βλέπεις πράγματα και τις ομορφιές του χωριού που φαίνονται από την περιφέρεια προς το κέντρο».

Τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως και κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο του χωριού, έξω από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις, με μουσικά σχήματα, καθώς και τη παρουσίαση του χορευτικού συγκροτήματος της εταιρείας ανάπτυξης Ακακίου.

Λίγα χωριά μακριά και συγκεκριμένα στην Αγία Μαρίνα του Ξυλιάτου, οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να βγουν από το σπίτι τους και να επισκεφτούν το σχολείο του χωριού, όπου θα πραγματοποιούνται οι διήμερες εκδηλώσεις, για τον εορτασμό του Πάσχα.

«Ήταν μετά από προβληματισμό, λόγω της πανδημίας, ποιο θα ήταν το καλό, αν έπρεπε να γίνουν ή όχι. Θεωρήσαμε ότι λόγω του ότι αίρονται τα μέτρα, θα ήταν καλό, για ψυχολογικούς λόγους να γίνουν και για να βρεθούμε με τους φίλους μας, με τους απόδημους χωριανούς, να θυμηθούμε τα παλιά, να παίξουμε, να χορέψουμε», υπέδειξε ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας, Χρίστος Χρίστου.

Την Κυριακή του Πάσχα, στο ανακαινισμένο γήπεδο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, θα πραγματοποιηθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας, καθώς επίσης και κάποια τουρνουά παιχνιδιών με χαρτιά, όπως για παράδειγμα η μπιρίμπα. «Τη Δευτέρα θα έχουμε τα παραδοσιακά παιχνίδια, χορό, θέατρο, τσιατιστά, σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες, τα γνωστά. Στο χώρο θα υπάρχουν σνακ και καφέδες».

Αν και στο χωριό πραγματοποιούνταν γαϊδουροδρομίες, λόγω της ανακαίνισης του γηπέδου και της τοποθέτησης ψεύτικου γρασιδιού, φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.

Παράλληλα, πασχαλινά παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και στο Φτερικούδι, όπου θα γίνουν διήμερες εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν διαγωνισμό φλαούνας και καλλωπισμό αυγού, παραδοσιακά παιχνίδια, κρυμμένο θησαυρό και τόμπουλα, καθώς επίσης και στην Περιστερώνα, όπου επίσης θα γίνουν διήμερες εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αυγοδρομίες, σακουλοδρομίες, χτύπημα καμπάνας, διτζοίμι, κυνήγι θησαυρού, σκυταλοδρομία μπύρας, ομιλείτε κυπριακά και τόμπολα.

Ζωντανεύει και η Λεμεσός

Εκτός από την πρωτεύουσα, παραδοσιακά παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και στην Λεμεσό. Συγκεκριμένα, η Γερμασόγεια, που όπως περιέγραψε ο δήμαρχός της, Κυριάκος Ξύδιας, ήταν το επίκεντρο αρκετές φορές τέτοιων εκδηλώσεων, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους να κοινωνικοποιηθούν.

«Θέλουμε να δώσουμε χαρά στους πολίτες, είναι και ένα παραδοσιακό έθιμο. Η Γερμασόγεια έχει παράδοση σε αυτό τον τομέα και επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο Δήμος προσφέρει ουσιαστικά στους πολίτες αυτό που τους έδινε πάντα. Από τον καιρό που ήμουν μικρός θυμάμαι ότι στα πασχαλινά παιχνίδια της Γερμασόγειας, μαζευόταν εκεί όλη η Λεμεσός. Είχαμε τα παραδοσιακά παιχνίδια, ζίζιρος, σακουλλοδρομίες, αυγουλοδρομίες και αυτά θα κάνουμε και φέτος. Θέλουμε ουσιαστικά να επανακοινωνικοποιηθούμε. Θα κάνουμε τα κλασσικά παραδοσιακά παιχνίδια».

Παραδοσιακά παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και στο Δασικό Πάρκο Λεμεσού, από το Inspired Family Fun, το οποίο θα δώσει τα έσοδα από τις διήμερες εκδηλώσεις, για τη στήριξη Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και εκτός από τα παραδοσιακά παιχνίδια, θα πραγματοποιηθούν και άλλα, που θα έχουν ως σκοπό την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

«Θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες, όπως κάνουμε πάντα. Οι εκδηλώσεις μας περιλαμβάνουν διάφορα παιχνίδια για παιδιά, είναι πάντα οικογενειακές. Θα έχουμε πέραν από τα παραδοσιακά παιχνίδια, θα έχουμε και ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών, που θα είναι κρυμμένα σε όλο το πάρκο και θα πρέπει να τα βρουν τα παιδιά και να τα μαζέψουν, θα έχουμε πασχαλινές χειροτεχνείες, θα έχουμε αυγουλοδρομίες, σακουλοδρομίες και θα έχουμε και άλλα παιχνίδια, όπως τραμπολίνα, πισίνα με βαρκούλες, τροχό της τύχης, βόλτες με άλογα και πόνι, το τεράστιο bingo και άλλα πολλά. Θα έχουμε παιχνίδια για τα παιδιά να περάσουν την μέρα τους, θα έχει φαγητό, ποτό, τραπέζια για να καθίσουν οι οικογένειες. Θα έχουμε και παραστάσεις παπαγάλων, που θα έρθουν οι παπαγάλοι μας, θα παίξουν μπάσκετ, θα κάνουν ποδήλατο και θα έχουμε δύο παραστάσεις κάθε μέρα», εξήγησε η Ξένια Θεοδώρου, εκ μέρους του συνδέσμου.

Εκδηλώσεις και στην Πάφο

Φυσικά, χωρίς εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πάσχα, δεν μπορούσε να μείνει η Πάφος, αφού και η κοινότητα της Έμπας, αν και μόνο μία ημέρα, αποφάσισε να επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες. Μπορεί προ πανδημίας, οι εκδηλώσεις να ήταν διήμερες, όμως το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει χαρά στους κατοίκους του χωριού.

«Δύο χρόνια μετά επιστρέφουν τα παιχνίδια. Δύο χρόνια στέρησης πετυχημένων φεστιβάλ. Τα πασχαλινά μας παιχνίδια συνήθως ήταν διήμερα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα και με τον κορωνοϊό από το 2020 και μετά, κάτι έλειπε από τον κόσμο. Τώρα σιγά-σιγά, αφού παύονται και συγκεκριμένα μέτρα και είναι καλύτερες οι υγειονομικές συνθήκες, επιτρέπεται η έναρξη παιχνιδιών», τόνισε το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Έμπας, Περικλής Περικλέους.

Όπως έχει αποφασίσει το Κοινοτικό Συμβούλιο, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα του Πάσχα, αφού αποφασίστηκε την Κυριακή να την αφήσουν ελεύθερη. «Θα έχουμε παιχνίδια, κυπριακή παράδοση, μουσική. Θα έχουμε σχήμα χορού, από τοπικό στοιχείο της Έμπας, σχολή χορού, που πηγαίνουν αρκετά παιδιά από την Έμπα και θα γίνονται και άλλα παιχνίδια στο προαύλιο της εκκλησίας. Αποτελεί και κάτι επιβαλλόμενο αυτό το πράγμα, με τις συνθήκες που περάσαμε, ο κόσμος χρειάζεται να ξεφύγει και επειδή είναι και δυτική περιοχή της Πάφου, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλές ημέρες εκδηλώσεις. Στην εκδήλωση θα προσφερθεί δωρεάν και ρέσι, σε όσους παρευρεθούν».

Εξάλλου, παραδοσιακά παιχνίδια θα πραγματοποιηθούν και στο Δήμο Γεροσκήπου, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινούσαν από την Μεγάλη Παρασκευή και θα κορυφωθούν την Τετάρτη του Πάσχα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και ποικίλο, αφού ο Δήμος θέλει να γιορτάσει με τους δημότες του, όπως γινόταν προ πανδημίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, πασχαλινά παιχνίδια, αθλητικούς διαγωνισμούς, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα.

Θα ακουστούν παιδικές φωνές και στην επαρχία Αμμοχώστου

Οι εκδηλώσεις, φυσικά, θα επιστρέψουν και στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ανάμεσα στις περιοχές που θα πραγματοποιήσουν πασχαλινές εκδηλώσεις είναι ο Δήμος Δερύνειας, όπου οι τοπικές αρχές θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον κόσμο να ανοιχτεί ξανά, ανέφερε ο Δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης.

«Ο κόσμος είναι ακόμη λίγο διστακτικός, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Οι καλύφες της Λαμπρής, που διοργανώνονται σε συνεργασία του Δήμου Δερύνειας, με οργανωμένα σύνολα, είναι η αρχή ενός πλούσιο πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προγράμματος που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο στη Δερύνεια. Θα έχει πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Πάντως, λόγω των πρωτοκόλλων και των μέτρων που θα έπρεπε να ισχύουν, το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβάλει το φεστιβάλ φράουλας, που θα γινόταν στο τέλος του Μαΐου. «Θα το διοργανώσουμε δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2023 και το 2024. Το φεστιβάλ φέτος θα αντικατασταθεί με άλλες μικρότερες εκδηλώσεις, που έχουν να κάνουν με χορό και θέατρο και στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουμε το φεστιβάλ του τζιβέρτι».

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος δήμος της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, αυτός του Παραλιμνίου, έχει ήδη αρχίσει τις εκδηλώσεις, από την Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, που θα πραγματοποιηθούν τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Συντονισμός ομάδας Κυπριακού ενόψει Νέας Υόρκης-«Εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα»
Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης