Η... τάτσα της διαφθοράς, το χαμένο κύρος και η τελευταία ευκαιρία

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως η ζημιά που δημιούργησε το αποκαλυπτικό βίντεο του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera θα πλήττει για καιρό το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά ξεγυμνώθηκε, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό με ήχο και εικόνα, με τη συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ του δεύτερου τη τάξει πολιτικού αξιωματούχου και ενός ακόμα βουλευτή.   

Πρόσφατα αυτό το ζημιογόνο συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στην έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο το 2021 στην οποία υπάρχουν αναφορές για τα θέματα διαφθοράς και έλλειψης διαφάνειας. Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως υπήρξαν πολλές αναφορές για διαφθορά εντός της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται στην παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη από την Προεδρία της Βουλής καθώς επίσης και την παραίτηση του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη. 

Σε σχέση με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera στην έκθεση αναφέρεται πως ξένοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν εκτεταμένα στοιχεία διαφθοράς που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα παραχώρησης διαβατηρίων. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές και στο πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου, για το οποίο η έκθεση των Αμερικανών σημειώνει ,ως διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις που επέτρεψαν σε άτομα με εγκληματικό υπόβαθρο να αποκτήσουν ιθαγένεια. Αναφερόμενη στη δικαστική πτυχή της υπόθεσης, η έκθεση αναφέρει πως ακόμα συνεχίζονται οι έρευνες από την Νομική Υπηρεσία. 

Σε μια άλλη εξέλιξη αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό πως με αρκετούς μήνες καθυστέρηση, η διερεύνηση της υπόθεσης του πρώην Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, ολοκληρώθηκε από την Αστυνομία και πλέον ο φάκελος βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Τον Γιαννάκη τον βαραίνουν 18 κατηγορίες, με κάποιες εκ των οποίων να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί για την εν λόγω υπόθεση, είναι πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για μήνες, είχε δικαιολογηθεί από τις Αρχές, λόγω της μη απόκρισης του αμερικανικού πανεπιστημίου, σε σχέση με το πτυχίο του Γιαννάκη. 

Το αξιοσημείωτο, είναι πως μέχρι σήμερα, η απάντηση των Αμερικανών δεν έφτασε στα γραφεία της Αστυνομίας, ωστόσο η υπόθεση ξεκόλλησε. Το ερώτημα που εγείρεται μετά από αυτές τις εξελίξεις, είναι γιατί για τόσους μήνες η υπόθεση δεν προχωρούσε, αφού δεν άλλαξε οτιδήποτε τη δεδομένη στιγμή που αποφασίσθηκε να σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία. Δηλαδή οι Αρχές με τα στοιχεία που είχαν και πριν ένα ή δύο ή πέντε μήνες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και να μην υπάρξει η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που υπήρξε. Ακόμα και αν ισχύει το επιχείρημα των Αρχών, ότι αυτό που άλλαξε τις τελευταίες ημέρες, είναι η εξασφάλιση σχετικής μαρτυρίας, γεννιέται το ερώτημα, γιατί η εν λόγω μαρτυρία δεν έφτασε πιο νωρίς ενώπιον τους. 

Τα δύο πιο πάνω περιστατικά, δηλαδή του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων και του Γιάννη Γιαννάκη, αν και τα χωρίζει χάος σε σχέση με το μέγεθος, τον χαρακτήρα και τα χαρακτηριστικά τους, αποτελούν τη δεδομένη στιγμή τις δύο βασικές υποθέσεις που οι πολίτες επιβεβαιώνουν αυτό που επικρατεί ανάμεσα στην κοινή γνώμη. Ότι δηλαδή η διαφθορά στην Κύπρο ζει και βασιλεύει και αυτό που περιμένουν, είναι αφενός να υπάρξουν καταδίκες όλων όσων ευθύνονται και αφετέρου να μην υπάρξει συγκάλυψη. 

Εξάλλου οι πιο πρόσφατες υποθέσεις σκανδάλων της οικονομίας που εκδικάστηκαν από την κυπριακή Δικαιοσύνη δεν διεκδικούν δάφνες αφού όλες ανεξαιρέτως έπεσαν και δεν υπήρξε καμία απολύτως καταδίκη. Έχοντας αυτό κατά νου, σήμερα οι πολίτες αναμένουν πως στις υποθέσεις των διαβατηρίων και του Γιαννάκη, οι Αρχές θα τις χειριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φιάσκα με τα προηγούμενα. 

Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει το παρασκήνιο, οι λεπτομέρειες και οι επικοινωνιακές τακτικές που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι διωκτικές Αρχές. Αυτό που επιζητούν είναι τάχιστη διερεύνηση έτσι ώστε ο χρόνος να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέγεθος των ποινών που θα επιβληθούν, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις που ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, έχει μεγάλη απόκλιση με τον χρόνο εκδίκασης. 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται απλά στις τελευταίες θέσεις του πίνακα που καταγράφει τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, αλλά το 2020, έχασε άλλες τέσσερις μονάδες, κάτι που την καθιστά ουραγό στην Ε.Ε μαζί με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν και χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Λευκορωσία, η Αργεντινή και το Κυργιστάν. 

Σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες, οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται καλύτερα, όχι μόνο που υπάρχει η διαφθορά αλλά και την επικοινωνιακή προσπάθεια από το κατ΄ ομολογία των ίδιων των εμπλεκομένων στον τομέα της Δικαιοσύνης, ασθενές σύστημα απόδοσης της, που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί προστατευτικά, αντί να εκθέτει δημόσια τους εγκληματίες του λευκού κολάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στις φλόγες μοτοσικλέτα στη Λεμεσό-Είχε δηλωθεί κλοπιμαία, όμως ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι την αγόρασε
Έκλεψε τον θερμοσίφωνα από ταράτσα εξοχικού στην Πάφο-Χειροπέδες σε 34χρονος
Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο πάτερ Γεώργιος-Φιλόπατρης, ανυπόκτακτος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ
Κλειστό τμήμα της οδού Τζον Κέννεντυ στη Λευκωσία λόγω πτώσης αντικειμένων στο δρόμο
Τριάντα κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε χειραποσκευή-Εισήχθη από χώρα του εξωτερικού μέσα σε container (pics)
Διανομέας εταιρείας έκλεψε τις εισπράξεις και έγινε καπνός-Καταζητείται από τις Αρχές
Βλέπουν ανεξέλεγκτη παρανομία με τις οικιακές βοηθούς τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας-Ηχούν καμπανάκι
Συνελήφθησαν άλλοι 24 παράνομοι αλλοδαποί-Άρχισαν οι διαδικασίες απέλασης
Καλώδια της ΑΗΚ έπεσαν σε οχήματα, εγκλωβίστηκαν δύο οδηγοί-Στις 87 οι κλήσεις για βοήθεια
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό