Προς Χριστοδουλίδη προσανατολίζεται και η ΕΔΕΚ-Αναμένει τις κινήσεις του ΔΗΚΟ

Προς την κατεύθυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη φαίνεται να κοιτάζει και η ΕΔΕΚ, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Η τάση εντός της ΕΔΕΚ υπέρ της υποστήριξης της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη υπάρχει εδώ και καιρό και φαίνεται ότι, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνει. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν πηγές εντός του κόμματος, εκτείνεται και στις δύο πλευρές της εσωκομματικής διαμάχης, καθώς τάσσονται υπέρ του σεναρίου Χριστοδουλίδη τόσο πρόσωπα που υποστηρίζουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο, όσο και στελέχη που βρίσκονται σε σύγκρουση μαζί του.

Η αποτυχία δημιουργίας ενός κοινού μετώπου μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, φαίνεται να τροφοδότησε το ρεύμα υπέρ του τέως ΥΠΕΞ, καθώς άτομα που στο παρελθόν τάσσονταν υπέρ της εισόδου της ΕΔΕΚ σε αυτή την συνεργασία, τώρα στρέφονται προς την λύση Χριστοδουλίδη. Παρουσιάζονται, δηλαδή, παρόμοιες μετατοπίσεις με αυτές που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα και εντός του ΔΗΚΟ.

Οι φωνές υπέρ της υποστήριξης των υποψηφίων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι ελάχιστες. Υπήρχαν στελέχη που είχαν έντονη άποψη πως αν το ΔΗΚΟ τα έβρισκε με το ΑΚΕΛ, αυτή θα ήταν η ιδανική επιλογή για το κόμμα. Όμως το γεγονός πως ναυάγησε η προσπάθεια φαίνεται να απομάκρυνε και το ενδεχόμενο της όποιας συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, καθώς το ΔΗΚΟ ήταν που αποτελούσε τον μαγνήτη -και δη η προοπτική υποψηφιότητας του προέδρου του- και όχι το κόμμα της Αριστεράς.

Το ΔΗΚΟ φαίνεται να εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πόλο έλξης για την ΕΔΕΚ, στην πλέον ταραχώδη περίοδο της ιστορίας της. Με την ευχέρεια κινήσεων να έχει περιοριστεί σοβαρά τόσο από τις εσωκομματικές διαμάχες όσο και από τις ίδιες τις δικαστικές αποφάσεις και το κίνημα να βρίσκεται, ουσιαστικά, σε μία κατάσταση εγκλωβισμού μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, η συμπόρευση με τη μεγαλύτερη δύναμη του Κέντρου θεωρείται από πολλούς και η πιο ασφαλής επιλογή για λόγους κομματικής συνοχής. Άλλωστε και στις επαρχιακές συναντήσεις φίλων και μελών της ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη φαίνεται να ήταν αρκετά ευρεία, ειδικά στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας, άρα θεωρείται πως η ηγεσία δεν θα βρει τη βάση απέναντί της, αν κάνει τελικά αυτή την επιλογή.

Πέραν της περίπτωσης του κ. Χριστοδουλίδη, εντός της ΕΔΕΚ υπάρχει και μια μικρή τάση υπέρ της υποστήριξης του Γιώργου Κολοκασίδη, ως μια καθαρή κεντρώα επιλογή, με σχεδόν πλήρη ταύτιση απόψεων. Το γεγονός, ωστόσο, πως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει δυναμική και είναι σκαλωμένος σε πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι λειτουργεί ανασταλτικά, καθώς η ΕΔΕΚ αναζητεί μία εκλέξιμη υποψηφιότητα, αφού πιθανή νίκη στις Προεδρικές Εκλογές θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση στο καταρρακωμένο ηθικό που υπάρχει λόγω του εσωκομματικού πολέμου και ενδεχομένως να αποτελέσει και γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει καμία απόφαση για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρόλο που κάποια στελέχη πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πιθανότερο είναι πως στην ΕΔΕΚ θα περιμένουν πρώτα να σιγουρευτούν ότι όντως το ΔΗΚΟ θα συμπορευθεί μαζί του. Από την πλευρά του ΔΗΚΟ διαμηνύουν ότι επίσημες επαφές δεν θα ξεκινήσουν πριν από την εξαγγελία της υποψηφιότητας του τέως ΥΠΕΞ, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές Μάϊου, και οι διαβουλεύσεις της ΕΔΕΚ το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν εκείνες του ΔΗΚΟ. Σε άτυπο επίπεδο, ωστόσο, το επόμενο διάστημα πιθανότατα θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό αναφορικά με το κατά πόσον τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ θα βρεθούν στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη.  Και με τη ΔΗΠΑ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης μαζί του, δεν αποκλείεται τελικά ο υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη να εξελιχθεί σε υποψήφιο του Κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ