Αλλαγή… συνταγής στην υπόθεση του ψευδογιατρού στην Πάφο-Απαλλάχτηκε η μητέρα
06:20 - 22 Απριλίου 2022

Αποσύρθηκε τελικά η υπόθεση σε βάρος της μητέρας του ψευδογιατρού στην Πάφο, που και οι δύο συνελήφθησαν για εξαπάτηση ηλικιωμένων, από τους οποίους αποσπούσαν χρήματα, όπως είχε αναφέρει η Αστυνομία, ξεγελώντας τους με δήθεν σοβαρούς τραυματισμούς συγγενικών τους προσώπων που έχρηζαν άμεσης επέμβασης, μετά την εμπλοκή τους σε τροχαίο ατύχημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη και η μητέρα του ψευδογιατρού για την απάτη με τροχαία-Πώς ξήλωσαν την κομπίνα
Οι Αρχές τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησαν στη σύλληψη ενός 34χρονου και της 51χρονης μητέρας του για την εν λόγω υπόθεση, έπειτα από επιχείρηση που στήθηκε από το ΤΑΕ Πάφου, ενώπιον του οποίου υπήρξε πληροφορία από το προσωπικό υποκαταστήματος τράπεζας, ότι γυναίκα είχε μεταβεί στο υποκατάστημα τράπεζας για να προβεί σε ανάληψη του χρηματικού ποσού των 20,000 ευρώ, χρήματα που όπως ανάφερε στους τραπεζικούς υπαλλήλους, χρειαζόταν κατ’ επείγον, για την πληρωμή επείγουσας χειρουργικής επέμβασης που επρόκειτο να υποβληθεί η κόρη της.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, τρεις ανυποψίαστες γυναίκες έλαβαν τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα, ο οποίος παρίστανε τον διευθυντή νοσοκομείου σε μία περίπτωση και τον γιατρό σε άλλες δύο, ενημερώνοντας ότι συγγενικό τους πρόσωπο είχε τραυματιστεί σοβαρά και τους ζητούσε να καταβάλουν χρηματικά ποσά, με οδηγίες για το πού θα τον συναντούσαν.
Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι γυναίκες συμμορφώθηκαν και κατέβαλαν χρήματα. Στην τελευταία περίπτωση ηγέρθηκαν υποψίες και κατά την παράδοση των χρημάτων, η γυναίκα που θα τα παρέδιδε συνοδευόταν από την Αστυνομία. Τα χρήματα παραλήφθηκαν στο χώρο όπου είχε διευθετηθεί η συνάντηση και εκεί επενέβη η Αστυνομία.
Ο 34χρονος αναγνωρίστηκε ως το πρόσωπο που παρέλαβε τα χρήματα και στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ενώ στο σημείο βρισκόταν και η 51χρονη μητέρα του, η οποία ζητούσε να τον αφήσουν ελεύθερο και στη συνέχεια συνελήφθη και η ίδια.
Εναντίον των δύο υπόπτων καταχωρήθηκε υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις οποίες απάντησαν μη παραδοχή, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε την κράτηση τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, με τον συνήγορο υπεράσπισης των δύο, Αλέξανδρο Κληρίδη, να φέρει ένσταση στο αίτημα, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε μαρτυρία που να τους εμπλέκει στα υπό αναφορά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν. Ωστόσο, το Δικαστήριο, ενέκρινε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και οι δύο κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στις φυλακές ως υπόδικοι.
Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Κληρίδης προσέφυγε στο Ανώτατο για το ζήτημα της κράτησης των πελατών του, ωστόσο η προσφυγή του έπεσε στο κενό, με το Ανώτατο να καταλήγει πως μπορεί να μην υπάρχει άμεση μαρτυρία που να συνδέει τους υπόπτους με τα αδικήματα, εντούτοις υπήρχε περιστατική μαρτυρία, που δικαιολογούσε την κράτηση τους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.
Τελικά... αποσύρθηκε
Την περασμένη Τετάρτη, ήταν προγραμματισμένη η επόμενη ακροαματική διαδικασία ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να προχωρεί τελικά με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου, με τρόπο που φαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν ήταν τα άτομα που προέβησαν σε ψευδείς παραστάσεις αλλά τα άτομα που ενεργούσαν καθ' υπόδειξη τρίτων προσώπων.
Μάλιστα, με την τροποποίηση του κατηγορητηρίου, η Νομική Υπηρεσία απέσυρε και απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες την μητέρα του 34χρονου, αφού φαίνεται να μην στοιχειοθετούνταν τα αδικήματα σε βάρος της, και ως εκ τούτου αφέθηκε εν τέλει ελεύθερη.
Σε ό,τι αφορά τον 34χρονο γιο της, παραδέχθηκε τις τροποποιημένες κατηγορίες σε βάρος του, ότι δηλαδή παρέλαβε τα χρηματικά πόσα εκ μέρους άλλων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση ορίστηκε στις αρχές Μαΐου για γεγονότα και για αγορεύσεις, ενώ στη συνέχεια θα επιβληθεί η ποινή στον 34χρονο.
Ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα αποζημιώσεων σε υπόδικους
Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περίπου το 50% των υποδίκων απολύθηκε χωρίς φυλάκιση, ενώ ο πληθυσμός των υποδίκων είναι πεντέμισι φορές μεγαλύτερος από την χωρητικότητα των πτερύγων των υποδίκων, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί μόνο το 1/6 της χωρητικότητας των πτερύγων των ανδρών της κλειστής φυλακής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αποτελεί το 1/2 και σήμερα το 1/3.
Η απουσία νομοθεσίας ή κανονισμού για αποζημιώσεις στα άτομα που κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο τέλος αθωώνονται, ενδεχομένως να αφήνει περιθώριο κατάχρησης, κάτι που υποδεικνύει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης για άλλη μια φορά, με αφορμή και την πιο πάνω υπόθεση που χειρίστηκε, αφού η 51χρονο παρέμεινε υπό κράτηση ως υπόδικος ενώ στο τέλος αποσύρθηκαν οι σε βάρος της κατηγορίες.
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Κληρίδης έθιξε το ζήτημα της ευκολίας με την οποία τίθεται κάποιος ως υπόδικος, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας για τους υπόδικους. «Προκύπτει θέμα με την ευκολία που τίθεται κάποιος ως υπόδικος. Εμφανιστήκαμε Πρωτόδικα και φέραμε ένσταση στην κράτηση. Το Ανώτατο είπε ότι ακόμα και με περιστατική μαρτυρία μπορεί να δικαιολογηθεί το αίτημα κράτησης. Άρα δεν υπάρχει καν άμεση μαρτυρία. Ερχόμαστε δύο μήνες μετά την απόφαση του Ανωτάτου και ο Γενικός Εισαγγελέας αναστέλλει την υπόθεση για την 51χρονη και παραδέχεται ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση».
Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την θέση πως σε εάν αλλάξει η νομοθεσία για τους υπόδικους, που θα τους δίνει δικαίωμα να λαμβάνουν αποζημιώσεις, τότε οι Αρχές θα κάνουν δεύτερες σκέψεις για το πότε θα ζητείται η κράτηση ενός κατηγορούμενου και ενδεχομένως να μην υπάρχει κατάχρηση, ενώ έθεσε ξανά την αναγκαιότητα για να εφαρμοστεί το βραχιολάκι και στους υπόδικους.
«Θέλουμε το βραχιολάκι, γιατί αν είχαμε μια τέτοια δυνατότητα θα μπορούσαμε να το εισηγηθούμε στο Δικαστήριο, ως μέση λύση, για να μην αφήσουμε ένα υπόδικο ούτε εντελώς ελεύθερο, αλλά ούτε και να μείνει στις Κεντρικές Φυλακές. Τώρα, το Δικαστήριο ξέρει πως είτε καταδικαστεί είτε αθωωθεί δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά. Από τη στιγμή που δεν τίθεται θέμα να βρεθεί το κράτος εκτεθειμένο για τον λανθασμένο χειρισμό των υποθέσεων, τότε βλέπετε ότι αυτό το σύστημα εφαρμόζεται πιο άνετα και πιο εύκολα».
Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή το βραχιολάκι επιτρέπεται μόνο στους κατάδικους. Για τους υπόδικους, ενώ στην αρχή πέτυχαν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και κάποιες άλλες πρωτόδικες να εφαρμόζεται το βραχιολάκι και σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά το Ανώτατο είπε ότι τελικά δεν έχει εφαρμογή το βραχιόλι. Βάλαμε προτάσεις νόμου ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει αυτό και να δοθεί στους υπόδικους. Και πολύ ορθά διερωτήθηκαν κάποιοι πώς γίνεται να βάζουμε βραχιόλι στους κατάδικους και να μην βάζουμε σε ανθρώπους που με βάση το Σύνταγμα θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;»
Μάλιστα ο νομικός και σύμβουλος του Συνδέσμου Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Στήριξης Αποφυλακισθέντων, τόνισε πως υπάρχουν υπόδικοι που κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για δύο χρόνια, σχολιάζοντας πως «μέσα σε δύο χρόνια καταστρέφονται ολόκληρες ζωές, οικογένειες, επιχειρήσεις», χωρίς ωστόσο, όπως υπέδειξε, να υπάρχουν οποιεσδήποτε κυρώσεις για τους λάθος χειρισμούς, για τους οποίους κάποιοι στερήθηκαν την ελευθερία τους και στιγματίστηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Deal με μάρτυρες, αναστολές ποινών και ανεξιχνίαστοι φόνοι-Η τρίλιζα... αστοχιών
- Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο Κεβόρκ και ο Γιαννάκης...
- Αναστολή ποινής σε άλλον ένα μάρτυρα προστασίας, δεν ολοκληρώθηκε καν η δίκη