Νέες καταγγελίες για απάτες-Παριστάνουν τους λειτουργούς της Microsoft

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, μετά από νέες καταγγελίες που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό.  

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιτήδειοι καλούν τηλεφωνικά το κοινό και ισχυρίζονται ότι είναι λειτουργοί της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό. Ακολούθως, καθοδηγούν τους χρήστες να προβούν σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πολιτών και σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Ο τρόπος δράσης είναι ο εξής:

• Διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

• Προς τούτο (α) ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να έχουν την κυριότητα του υπολογιστή με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, όπως πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα ή (β) ζητούν αριθμούς τραπεζικών καρτών ή άλλων δεδομένων δήθεν για έλεγχο.

Ως εκ τούτου, η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι, να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδουν προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους.

Σε περίπτωση που δεχθούν παρόμοιου τύπου τηλεφωνήματα, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Έντεκα κιλά ναρκωτικών σε μπουρνούζι, καπελάκια basseball και σακάκι εντόπισε το Τμήμα Τελωνείων
Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα-Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία, μετρούν τις πληγές τους Αττική και Εύβοια
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης-«Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να γίνει κανονικότητα»
Έκκληση Επαρχιακής Διοίκησης να ενημερώσουν όσοι δεν το έπραξαν για να αποζημιωθούν-«Πραγματική τραγωδία»
Τσακίζει κόκκαλα πατέρας δύο ανήλικων που έχασε το σπίτι του στη φονική πυρκαγιά-«Δεν επιάμεντε ούτε ρούχο»
Κατέληξε 63χρονος επτά μήνες μετά από τροχαίο-Είχε παρασυρθεί από φορτηγό που οδηγούσε 49χρονος
«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας-Τέσσερις στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση 61χρονος
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»
Υποχωρεί ο καύσωνας, αυξάνεται η υγρασία-Βελτιωμένες οι καιρικές συνθήκες από βδομάδας