«Για πρώτη φορά μετά από εννιά χρόνια έχουμε λίστα αναμονής για άπορους»

«Υπάρχει μία αυξητική τάση. Πέρσι βοηθήσαμε 2,000 οικογένειες, φέτος θα ξεπεράσουμε αυτό τον αριθμό. Για πρώτη φορά έχουμε λίστα αναμονής. Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας και σε εταιρείες να μας βοηθήσουν για να προσφέρουμε κι εμείς σε όσους έχουν ανάγκη».

Αυτά τα λόγια φανερώνουν την πραγματικότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Οι αριθμοί είναι εκεί και δεν χωράνε αμφισβήτησης. Δείχνουν πώς έχει επιβαρυνθεί η κοινωνία μας από την πανδημία του κορωνοϊού, από τον πόλεμο της Ουκρανίας, την ακρίβεια που πάει ολοένα και πιο πάνω, όσο περνούν οι μέρες.

Γι’ αυτό, στο πλάι τους, για ακόμη μία φορά, στέκεται το Παγκύπριο Συντονιστικό Σώμα Εθελοντών Κύπρου και μέσα από την εκστρατεία «Υιοθέτησε μία οικογένεια το Πάσχα», καταμετρούν τις ανάγκες που υπάρχουν. «Το 2019 ικανοποιούσαμε 800 οικογένειες, το 2020 πήγαμε στις 1,200, πέρσι στις 2,000. Φέτος θεωρούμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτούς τους αριθμούς. Είναι μεγάλη η αύξηση», μας εξήγησε ο πρόεδρος του Σώματος, Ηλίας Δημητρίου.

Αύξηση πέραν του 100%, με τους εθελοντές να εκτιμούν ότι θα παρέχουν βοήθεια σε πάνω από 3,000 οικογένειες. Αυτοί οι αριθμοί μόνο ικανοποίηση δεν πρέπει να προσφέρουν, αφού δείχνουν πόσο ανάγκη υπάρχει στην κοινωνία. Αυτή την ανάγκη υπογραμμίζει και το γεγονός ότι η εκστρατεία άρχισε δεκαπέντε ημέρες πριν την ημερομηνία που είχε οριστεί.

«Μας έπαιρνε κόσμος στο τηλέφωνο και μας ζητούσε να τον βοηθήσουμε. Κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας και τις εταιρείες να μας βοηθήσουν να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, επειδή είναι πολλές, υπάρχουν δυσκολίες στο να μπορέσουμε να τις καλύψουμε. Δεν είχαμε κανονισμένα αποτελέσματα, όπως άλλες χρονιές από συμπολίτες μας. Θα συνεχίζουμε, παρά το τέλος της εκστρατείας, λόγω της ζήτησης που υπάρχει».

Υπάρχει λίστα αναμονής

Την αυξητική τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζει και το γεγονός πως για πρώτη φορά, το Σώμα Εθελοντών δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των οικογενειών, με αποτέλεσμα να υπάρχει λίστα αναμονής.

«Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο, που δυσκολευόμαστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες, γι’ αυτό κάνουμε τις εκκλήσεις. Κυρίως προς τις εταιρείες, που δίνουν κάποια ποσά και τα μεταφράζουμε εμείς σε κουπόνια και τα προσφέρουμε στον κόσμο. Μιλούμε για ποσά των 50, 100, 150 ευρώ. Δεν είναι πολλά για κάποιους, αλλά για εκείνους τους ανθρώπους είναι μεγάλη υπόθεση και χαίρονται. Τα παιδάκια πάνε στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουν αυτά που θέλουν και δεν νιώθουν ότι είναι εξαρτώμενοι από τα πακέτα.

Η πρακτική που εφαρμόζαμε τα τελευταία χρόνια, λόγω του κορωνοϊού και προτρέπαμε τις εταιρείες να μας δίνουν κουπόνια της δικής τους επιλογής, χωρίς να έχουμε εμείς εμπλοκή, έχει βοηθήσει αφάνταστα, για να νιώθει καλύτερα και ο κόσμος.

Έχουμε λίστες αναμονής. Δεν μας έχει ξανατύχει. Είναι η έννατη χρονιά που κάνουμε αυτές τις εκστρατείες και δεν έχουμε συναντήσει ξανά τέτοιο πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά. Βοηθούμε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Υπάρχουν άνθρωποι μονήρεις που περιμένουν με ανυπομονησία να πάνε οι εθελοντές μας. Λειτουργούμε σε παγκύπρια βάση, για να μπορούν να έχουν βοήθεια όλοι τους. Είχαμε λειτουργήσει και τη γραμμή στήριξης, από την εποχή της πανδημίας, που επικοινωνούσαν άνθρωποι που είχαν ανάγκη για στήριξη και μιλούσαν με λειτουργούς και εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν στήριξη στις γιορτές, αλλά και σε καθημερινή βάση ευεργετούνται επειδή το χρειάζονται. Μας βάζουν ευχές, που τους βοηθούμε και τους στηρίζουμε».

Ιστορίες που έμειναν στο μυαλό

Ο κ. Δημητρίου θέλησε να αναφερθεί και σε περιστατικά που τους έμειναν στο μυαλό. Περιστατικά από ανθρώπους που τους παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια.

«Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας παρακαλούν “βοηθήστε μας, δεν έχουμε να μαγειρέψουμε. Φέρτε μας φασόλια ή μακαρόνια, για να βάλουμε κάτι στη κατσαρόλα για να μαγειρέψω για τα παιδιά μου”. Σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε σπίτια που είναι αχούρια. Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να έρθουν στα γραφεία μας και στέλνουμε εθελοντές που πάνε στο σπίτι τους και βλέπουν σπίτια και αναρωτιούνται αν μένουν όντως άνθρωποι εκεί μέσα; Πώς είναι έτσι; Η προσπάθειά μας είναι να τους παίρνουμε δωροκουπόνια, για να μπορούν οι ίδιοι να παίρνουν μόνοι τους ό,τι θέλουν. Είναι λυπηρή η κατάσταση.

Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθούμε. Μπήκαμε και στη λογική ότι βοηθούμε και τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Ουκρανία. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Είμαι και στεναχωρημένος, επειδή έχουμε οικογένειες που τους είπαμε να περιμένουν, μέχρι να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εφόδια. Εμείς παίρνουμε προϊόντα από τους συμπολίτες μας και τις εταιρείες.

Μέσα στα άτομα που βοηθούμε υπάρχουν και νέοι και αυτό ξεκίνησε από πέρσι. Είναι κυρίως φοιτητές, που ζητούν τη βοήθεια επειδή θέλουν να περάσουν το Πάσχα με τους γονείς τους και θέλουν να ψωνίσουν φαγητό και να προσφέρουν. Αυτό θεωρούμε ότι γίνεται επειδή περιορίστηκαν οι δουλειές που προσφέρονταν για τους φοιτητές και λόγω και το γεγονός ότι οι χώροι εστίασης ακόμη είναι περιορισμένοι και προσέφεραν δουλειές στους φοιτητές».

Την ίδια ώρα, στο μυαλό των εθελοντών υπάρχουν και καλά περιστατικά, που φανερώνουν την αγάπη του κόσμου, για αυτά που λαμβάνουν. Ανάμεσά τους και τα παιδιά από το Ριζοκάρπασο. «Κάθε χρόνο πηγαίναμε στο Ριζοκάρπασο, στο σχολείο και τους παίρναμε δώρα. Τώρα, επειδή δεν μπορούμε να πάμε λόγω της πανδημίας, μας στέλνουν αυτοί λεφτά, για να στηρίξουμε παιδιά στις ελεύθερες περιοχές».

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο κόσμος

Κάποιος μπορεί να πάρει τηλέφωνο στο 22514786 και να ενημερώσει ότι μπορεί να φέρει τρόφιμα, δωροκουπόνια, είναι ο απλός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει. Εμείς προτιμούμε δωροκουπόνια, επειδή μπορούμε να διατηρήσουμε το πρωτόκολλο.

«Μετά την εκστρατεία ο κόσμος μπορεί να βοηθήσει. Δεν σταματά η διαδικασία για μας. Θέλουμε να καλύψουμε τις λίστες αναμονής. Είναι μεγάλη υπόθεση για μας, επειδή θέλουμε να μας βοηθούν και να βοηθούμε εμείς παρακάτω».

Το μήνυμα προς την κοινωνία

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά είναι μια ευκαιρία για να αποδείξουμε οι Κύπριοι ότι στο DNA μας είναι η φιλοξενεία, η αγάπη, η φροντίδα και η αλληλοβοήθεια και καλούμε τον κόσμο να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια».

Δειτε Επισης

Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Συντονισμός ομάδας Κυπριακού ενόψει Νέας Υόρκης-«Εποικοδομητικό και γόνιμο πνεύμα»