Τσουρέκι Κοζουνάκ

Κάτι διαφορετικό! Συνταγή των αρτοποιών: Δώρα Σάββα & Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. 

YΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 1 γρ. μαστίχα
  • 1 γρ. μέχλεπι
  • 8 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 400 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 120 γρ. αυγά (περίπου 3 αυγά)
  • 80 γρ. γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ξηρή μαγιά
  • 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα

Γέμιση & Συναρμολόγηση

  • 150 γρ. άλειμμα φουντουκιού σοκολάτας (πραλίνα φουντουκιού)
  • 60 γρ. φουντούκια (προαιρετικά)
  • 60 γρ. σταφιδάκια
  • 1 αυγό, για επάλειψη

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • φόρμα για κέικ 30x10x10 εκ.
  • πλάστης
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • πετσέτα κουζίνας

EKTEΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βουτυρώστε ένα μπολ και μια φόρμα για κέικ 30x10x10 εκ.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 1 γρ. μαστίχα, 1 γρ. μέχλεπι, 8 γρ. φλούδα πορτοκαλιού, 50 γρ. αλεύρι και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 120 γρ. αυγά, 80 γρ. γάλα, 100 γρ. ζάχαρη και αναμείξτε 5 λεπτά/40°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 4

Προσθέστε τα υπόλοιπα 350 γρ. αλεύρι, το μείγμα αλεύρι με αρωματικά, που αφήσατε στην άκρη, 3 γρ. αλάτι, 15 γρ. μαγιά και ζυμώστε 5 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 5

Προσθέστε 80 γρ. βούτυρο και ζυμώστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 6

Μεταφέρετε τη ζύμη στο βουτυρωμένο μπολ, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 40 λεπτά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Γέμιση & Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. φουντούκια και αλέστε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Αδειάστε σε μπολ και κρατήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Ανοίξτε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο σχήμα 40 εκ. Αλείψτε με 150 γρ. άλειμμα φουντουκιού και πασπαλίστε με 60 γρ. φουντούκια, που κρατήσατε στην άκρη και 60 γρ. σταφιδάκια. Μοιράστε στη μέση τη ζύμη και στριφογυρίστε το κάθε κομμάτι να γίνει σαν σχοινί και στη συνέχεια, στριφογυρίστε τα μαζί.

Βήμα 3

Μεταφέρετε στην βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Αλείψτε προσεκτικά με αυγό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 5 λεπτά στους 180°C και στη συνέχεια 15 λεπτά στους 150°C. Αφήστε να κρυώσει για 20 λεπτά, ξεφορμάρετε και σερβίρετε.

Συμβουλές

• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια γέμιση θέλετε, τόσο γλυκιά όσο και αλμυρή.

• Με την ίδια ζύμη μπορείτε να πλάσετε τα παραδοσιακά τσουρέκια με ή χωρίς γέμιση

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι