Τσακωμένος με την πραγματικότητα ο Τατάρ και για τους αγνοουμένους

Με αφορμή τις νέες επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το ζήτημα των αγνοούμενων, με ένα γραπτό ανακοινωθέν η «προεδρία» του Ερσίν Τατάρ ασκεί κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η τ/κ ηγεσία ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά είναι αυτή που καθυστερεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γκιουνές» γράφει ότι σε γραπτή δήλωσή της η «προεδρία» κάνει αναφορά σε συνάντηση του κ. Τατάρ με την Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις Αναγκαστικές ή Ακούσιες Εξαφανίσεις, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων ήταν πολίτες που απήχθηκαν από τα σπίτια τους, τις εργασίες τους ή νοσοκομεία από Ελληνοκύπριους κατά την περίοδο 1963-74, ότι προστέθηκαν νέοι Τουρκοκύπριοι στην λίστα των αγνοούμενων το 1974 και ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων αποτελείται από στρατιώτες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να καλλιεργήσει «την εντύπωση ότι το θέμα των αγνοουμένων αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, κατηγορεί την τουρκική πλευρά και προσπαθεί να εμποδίσει τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. (Ακόμη), η ε/κ πλευρά ευθύνεται για το ότι η ΔΕΑ δεν κατάφερε να ανοίξει τον ομαδικό τάφο των Τουρκοκυπρίων που βρίσκεται στην Αλόα». 

Στην συνέχεια η τ/κ ηγεσία αναφέρει ότι «χαιρετίζουμε την διαπίστωση της ομάδας εργασίας, που μοιράστηκε τις διαπιστώσεις την με την κοινή γνώμη στις 12 Απριλίου 2022 πριν αναχώρησή της από το νησί μας, για επιτάχυνση των εργασιών της ΔΕΑ».

 

 

 

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ